Tegenwoordig wordt het steeds populairder om in het hele huis van dezelfde muziek te genieten met een multiroomsystemen. Een multiroomsysteem is een muziekinstallatie  die ervoor zorgt dat je vanaf één smartphone, tablet of laptop in het hele huis muziek kunt draaien. Er komt nog wel wat kijken bij het plaatsen van dit systeem.

Zo werkt een multiroom systeem

Een multiroom systeem bestaat uit meerdere speakers die op elkaar zijn aangesloten via een internetverbinding. Daarnaast beschik je over een app op je smartphone of tablet om het systeem te besturen. Je kunt bijvoorbeeld speakers in je woonkamer, slaapkamer, badkamer en keuken plaatsen en overal muziek afspelen. Via de app selecteer je welke muziek je gaat luisteren via welke speaker. Het is mogelijk om een oudere speaker aan te sluiten op jouw multiroom systeem door deze aan te sluiten op de audio ingang van de speakerset. Met een mutliroom systeem kun je ook eenvoudig je eigen draadloze home cinema set creëren door via wifi een subwoofer en een soundbar met elkaar te verbinden in de woonkamer, in plaats van dat dit via bluetooth gaat zoals bij de Sony HT-ZF9 Soundbar

Sony HT-X8500 Soundbar

Een goede internetverbinding

Een goede internetverbinding is noodzakelijk voor een functionerend multiroomsysteem. Je hebt natuurlijk geen zin in haperende liedjes omdat je streaming even vast loopt. Voor een systeem dat het hele huis van muziek voorziet is het belangrijk dat de dekking in huis overal goed is. Dit kun je onder andere checken door een test te doen om internetsnelheid te meten. Als je op een plek woont waar het internet niet zo betrouwbaar is valt het aan te raden om muziek te luisteren via bluetooth luidsprekers. De bluetooth werkt altijd en daarnaast kun je deze speakers ook meenemen naar bijvoorbeeld een barbecue of het strand.  

NAS of streamen?

Ben jij ouderwets en heb je jouw muziek het liefst fysiek in handen? Dan kun je jouw collectie uploaden op een Network Attached Storage (NAS) zodat je jouw muziek door het hele huis kunt afspelen. Je kunt de NAS doorgaans rechtstreeks aan je modem koppelen en de muziek vervolgens vinden in de app van jouw multiroomsysteem. Het is populairder en eenvoudiger om je muziek te streamen. Voor enkele euro’s per maand ben je al lid van een streamingdienst waarmee je zo veel muziek kunt luisteren als jij wilt. De technologie streeft steeds verder voort en daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk om in te stellen dat je wakker gemaakt wilt worden door de tunes van een nog onbekende artiest die jij waarschijnlijk goed vindt. Wist je trouwens dat je met een multiroomsysteem in iedere kamer naar andere muziek kunt luisteren op hetzelfde moment?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.