Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de Sony HT-ZF9 Soundbar met Bluetooth Subwoofer met 4.5 sterren.

The Good
  • Prachtig design
  • Multifunctionele soundbar
  • Prachtig geluid
  • Atmos gevoel in de huiskamer
  • Betaalbaar
The Bad
  • Nisje voor HDMI schuin
  • Ingangen Offcenter


De meeste TV’s brengen een degelijk geluid. De meeste geluidsinstallaties zijn een wirwar van boxen, draden en kleden je huiskamer meer af, dan aan. Maar hoe krijg je thuis het bioscoopgeluid vanuit je luie stoel? Sony brengt de HT-ZF9 Soundbar met Bluetooth Subwoofer. GadgetGear testte deze jongen uitvoerig, lees de bijzonderheden in de review.

 

De markt overspoelt je bijna. Je hebt geen idee waar je moet zoeken maar je wilt goed geluid knallen door je huiskamer. Waar moet je beginnen, wat zijn belangrijke specs en welke producten zijn degelijk. Misschien komen deze vragen je wel bekend voor in je zoektocht naar audio. GadgetGear ging op zoek naar audio dat moest voldoen aan een aantal belangrijk eisen: betaalbaarheid, gebruiksgemak, audiokwaliteiten zoals Dolby Atmos en de uitstraling moet een wow effect geven (en niet wow wat een hoop draden, boxen en troep in je kamer.

 

Atmos

 

Dolby Atmos heb je vast wel eens langs zien komen op GadgetGear. Zegt het je nog niet voldoende of helemaal niets? Lees dan ons artikel eventjes over Atmos zodat je op de hoogte bent.

Unboxing

 

De Sony HT-ZF9 soundbar is een zware jongen. Houd daar even rekening mee. De verpakking weeg een kilo of 12 en komt in een bijzondere vorm (zie foto). Met een paar handige gevouwen kartonnen lipjes open je de verpakking gemakkelijk en kan je de doos snel openmaken.  Er zijn een aantal belangrijke zaken aanwezig in de doos. Een goede handleiding, montagebeugels voor aan de muur, een Dolby Atmos demo CD en een Toslinkkabel. Een goede HDMI kabel ontbreekt, helaas. Verder natuurlijk de Soundbar zelf, een magnetische voorkant (grill) die over de speakers kan worden geklikt voor bescherming en de Bluetooth Subwoofer.

De soundbar ziet er geweldig uit. Strak, met de optie om de gril te gebruiken of te gaan voor een meer tech look. De behuizing die aan de bovenkant deels uit donker glas en deels uit kunststof bestaat, met een gaaf motief. Met een meter lengte is het aan te raden om deze Soundbar te plaatsen bij een gelijkwaardige TV. Ga dus minimaal voor 55Inch anders ziet het er niet uit.  Dankzij de afgeronde hoeken en een hoogte van 6,4 cm heb je een strakke Sounbar in huis. Voor de overige afmetingen verwijs ik je door naar de specs verder in de review.

 

Installatie

Je moet een paar dingetjes weten. Ik heb de Soundbar via HDMI Out aangesloten met de TV HDMI Arc. De kabel voor stroom is redelijk kort, dus zorg voor voldoende stopcontact op een korte afstand van je TV. Wat opvalt is dat de ingangen/uitgangen allemaal aan de zijkanten van de Soundbar zitten. Dat is jammer wanneer je alles langs het midden wilt geleiden als je de bar ophangt.

De HT-ZF9 heeft qua HDMI twee belangrijke ingangen; de 4K en een HDMI-ARC-aansluiting voor je  tv, mooi weggewerkt in een nisje aan de achterzijde. Het nadeel van het nisje is dat het schuin is afgewerkt, heb je dus een wat dikkere, stevige HDMI kabel voor je OUT dan is het even pielen. Wil je mediabestanden afspelen, dan kan je de de USB-ingang gebruiken. Daarnaast vind je ook nog een analoge inging en de optische. Die laatste wordt zelden meer gebruikt of je moet beschikken over een wat oudere TV/Console.

Wil je de Soundbar gebruiken om direct te streamen, dan kun je kiezen voor een Bluetooth verbinding, bedraad netwerk verbinding of de Wifi optie. Het instellen daarvan is mooi opgelost doordat er zich een menu ontvouwt wanneer je de TV aansluit aan de Soundbar.

De Subwoofer kan je op twee manieren verbinden, via de interface op je tv. Welke bij mij niet werkte en de manuele manier (even het knopje op de Woofer aan de achterkant indrukken en klaar). Behalve de Subwoofer kan je ook nog twee draadloze achterspeakers verbinden met de Soundbar. Dit is absoluut een aanrader, maar deze worden niet bijgeleverd en zijn apart te koop.

Om te genieten van het echte Atmos geluid heb ik mijn Apple TV 4K aangesloten op de Soundbar op poort HDMI 1. Even een klein weetje is dat je om TV te kijken dan niet moet switch qua Source op je TV, maar vanuit het menu van de Soundbar. Simpelweg eventjes op Home drukken op je Sony afstandsbediening om te switchen tussen sources. Ik heb daarna ook mijn Playstation aangesloten op de Sounbar, al kan deze geen Atmos overbrengen, dat kan alleen de Apple TV 4K of je moet een TV hebben die Atmos (TV’s vanaf 2019) ondersteund.

 

De Test

Een klein beetje tranen moest ik wegpinken, want mijn geliefde PS4 Pro ondersteunt geen Dolby Atmos.  In het filmpje hierboven zie je een setup waarbij ik de PS4 aangesloten heb op de Soundbar en op mijn Atmos ondersteunende TV. Het resultaat is welliswaar geen Atmos, maar hoorbaar een mega vette game ervaring. De TV waarop ik testte, alsmede de Apple TV4K die kan wel echt Atmos laten horen. Voor de test sluiten we de Apple TV  rechtstreeks aan op de HT-ZF9 om zo via Netflix een film te bekijken en te beluisteren in Atmos. De TV heeft een eARC ondersteuning zodat het audiosignaal onveranderd via HDMI-ARC bij de soundbar terechtkomt, maar omdat de TV een Philips was en de streamingsdienst op die wijze niet Atmos biedt, ben ik overgeleverd aan de Apple TV. Als je wilt zien of jouw apparatuur Atmos ondersteunt dan start je bijvoorbeeld Netflix of Disney en kijk je bij de details van de film of serie. Staat er geen Atmos logo, dan kan jouw set het niet aan. Controleer wel nog eventjes de juiste settings. Bij zowel Netflix zelf als je Apple TV 4K moet je eerst je instellingen op Atmos zetten. Bij Netflix is dat ook hoge kwaliteit en bij Apple TV 4K heet het echt Atmos bij de geluidsstructuur.

Wat ik wel moet bekennen is dat het geluid door mijn PS4 Pro, via de TV naar de Soundbar zorgde voor een unieke game-ervaring. Het was weliswaar geen puur Atmos, maar het is gewoon geweldig.

Ik heb Star Wars Han Solo gekeken met Dolby Atmos en dat is gewoon geweldig. Ruimteschepen, grondgevechten, het klinkt allemaal episch. Ik heb via de afstandsbediening van Sony de optie Vertical Audio ingeschakeld die een virtuele Atmos ervaring overbrengt.  Het verschil is duidelijk hoorbaar. Geluiden lijken boven je of achter je te komen, tenminste wat meer om je heen. Ook bij series van National Geographic die in Atmos zijn opgenomen is het geluid gewoonweg prachtig. Is het exact zoals in een bioscoop? Nee, maar het is wel de maximaal haalbare ervaring thuis. Dit terwijl ik geen optionele rear-speakers heb gebruikt die je kunt aanschaffen.

De Atmos-ervaring die de HT-ZF9 biedt is gaaf, maar kan nog veel overtuigender met de SA-Z9R-speakers die je ook met bluetooth kunt aansluiten en achter je kunt plaatsen. Deze speakers gaan we nog appart testen in een volgende review.

 

Conclusie

We hadden het eerlijk gezegd niet verwacht, maar de HT-ZF9 produceert met 3.1-speakers toch een vrij geloofwaardige  Atmos surroundervaring en dat voor die prijs! De Woofer doet wonderen, sowieso natuurlijk. Maar het echte geluid ervaar je pas goed als je jouw set geheel hebt afgesteld op Atmos, met alle tweaks die Sony met een simpele druk op de knop brengt. De Soundbar zit nog tjokvol met allerlei handige snufjes: bijvoorbeeld een knop waarbij je direct verbinding maakt met Spotify en direct afspeelt. Ook zit er een Chromecast ingebouwd die je direct laat streamen. Zo veel opties en zoveel genot voor een Soundbar die relatief goed betaalbaar is.

Als je de SA-Z9R rear speakers kunt kopen, dan zou ik het zeker aanraden. Je hebt dan twee prachtige achterspeakers die ook bluetooth verbinden en jouw Atmos verhaal thuis extra uitbreiden. Voor nu kan ik iedereen aanraden om met de HT-ZF9 aan de slag te gaan, want hiermee creëer je een te gek geluid in iedere huiskamer.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.