Review: JBL Flip 5; Waterbestendige portable bluetooth speaker

JBL Flip 5 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

De JBL Flip-serie is al jaren een van de populairste opties onder de bluetoothspeakers in haar prijsklasse. We namen de nieuwste iteratie onder de loep.

Key Points

 

  • Stevige bouw
  • IPX7 (30 minuten ondergedompeld op een meter diep)
  • Opgegeven batterijduur van 12 uur
  • JBL Partyboost

 

Ontwerp en gebruik

Bouw

De Flip 5 is zoals we van de Flip-serie kennen een zeer degelijk gebouwde speaker, met een body opgetrokken uit stoffen en rubberen elementen met het doel de speaker wat stootvaste eigenschappen mee te geven. Aan de zijkanten zien we de bassreflex-implementaties waarvoor de nodige maatregelen genomen zijn om beschadiging te voorkomen. De speaker wordt interessant genoeg geleverd met een soort schuimplastic case. Door de fysieke eigenschappen van de case lijkt ons dit niet helemaal nodig, maar het is toch aardig om het te hebben.

De speaker is gecertificeerd volgens de IPX7-norm, wat betekent dat een half uur op een meter diepte geen probleem zou moeten zijn. De speaker blijft korte tijd drijven, je hebt de tijd tot het op het moment dat de stoffen afwerking genoeg water geabsorbeerd heeft (een seconde of tien in onze test met stilstaand water) om de speaker te reden, alvorens je aan een duikpoging moet.

Aan de achterzijde van de speaker vinden we een strip waarin de power- en paringknoppen, USB-C-aansluiting (USB-C kabel wordt meegeleverd) en indicator voor het laden verwerkt zijn. De strip vormt tevens een zwaartepunt, welke steeds naar het onderliggend oppervlak rolt, waardoor de voorzijde steeds richting de juiste positie wijst, ongeveer 60° naar boven. Wanneer we de Flip 5 rechtop zetten, zien we dat door het ontwerp van de uiterste rubberen ringen, deze iets naar achten helt.

Controls, PartyBoost

De meeste knoppen spreken op basis van de afbeelden redelijk voor zich. Minder vanzelfsprekend is de PartyBoost-knop welke bedoeld is voor het linken van meerdere ondersteunende speakers. Je  kunt hiermee een oneindig aantal speakers dan dezelfde audio laten weergeven. Ook is het mogelijk om twee speakers in een stereo-opstelling te zetten waarbij ze apart het linker- of rechterkanaal voor hun rekening nemen. Het is teleurstellend dat er geen compatibiliteit is met vorige protocollen die JBL hiervoor gebruikte zoals ‘Connect+’  dat gebruikt werd voor de vorig jaar uitgekomen voorganger, de Flip 4. Wil je je Flip 5 setup uitbreiden, kan dit dus alleen met speakers uit de nieuwste generatie (mits ze 'PartyBoost' ondersteunen).

De play-knop dient naast afspelen, tevens voor het pauzeren en naar voren skippen in de afspeellijst. Naar achteren skippen is dus niet mogelijk. De feedback van de knoppen is naar ons idee prima voor regulier gebruik; niet te licht en niet zwaar. We kunnen ons echter indenken dat bepaalde gebruikers liever een zwaarder activatiepunt hadden gehad in verband met het voorkomen van onbedoelde inputs tijdens het vasthouden of wanneer de speaker bijvoorbeeld ergens aan gehangen wordt en door gebungel ergens net op de verkeerde manier ergens tegenaan komt.

Batterijduur

De laadindicator geeft de lading in percentages van 100%, 50%, 20% en 0% weer.

JBL geeft als batterijduur 12 uur op. Volgens onze test is dit wel erg positief ingeschat. We hebben de speaker tweemaal van 100% lading naar 0% laten spelen. Op een volume van 50% (volume voor achtergrondmuziek in een middelgrote huiskamer) hield de speaker het ongeveer 8 uur en 50 minuten vol. Op 80% volume was de speelduur ongeveer 8 uur. Het zou in principe kunnen dat op een veel lager volume de 12 uur wel te halen is en de speaker opeens veel minder stroom verbruikt. Echter, we testen batterijduur altijd onder een beetje potente werking. Het is immers een optie, dus dan moet de speaker het gewoon in redelijke mate volhouden. Een speaker als de Flip is weliswaar prima bruikbaar als speaker waarmee je aan je bureau een podcast luistert; het doel is natuurlijk het gebruik in meer actieve omgevingen, vaak buiten en voor een groep en dan zit je al snel boven de genoemde 50%.

De oplaadtijd van 2,5 uur werd gewoon gehaald.

Aansluitingen/connectiviteit

De rubberen flap waaronder de USB-aansluiting zat op de Flip 4 is verdwenen. Wat ons betreft een positieve aanpassing omdat het nogal een geknoei kan zijn om dat soort flappen te openen; al betekent het natuurlijk ook dat er nu makkelijker zand en andere vuiligheid in de USB-poort terecht kan komen.

Helaas hebben we geen 3,5 mm jack-aansluiting (koptelefoonaansluiting) meer. We hebben begrepen dat de vorige generaties vaak gebruikt werden in combinatie met een audio-kabel als PC/laptopspeaker, of losse speaker bij mobiele apparaten tijdens het kijken van bijv. films waarbij er dan geen sprake is van lag, oftewel synchronisatieproblemen tussen beeld en geluid die bij bluetooth connecties meestal nog altijd een probleem is. Dit stukje aan brede inzet heeft de Flip ten opzichte van de voorganger dus verloren.

Iets anders waar de Flip 5 niet meer over beschikt is een microfoon, waardoor er dus geen handfree-functie meer is. Nu is de microfoonkwaliteit van dit soort opties meestal vrij beperkt waardoor uw reviewer weinig met deze functie heeft in dit soort speakers, maar bepaalde gebruikers zullen het alsnog missen. Het hele telefoonprofiel is gewoon niet aanwezig; wanneer de speaker aangesloten is aan een telefoon voert de gebruiker het hele gesprek dus gewoon via de telefoon.

De bluetoothconnectie hebben we weinig over te klagen. De speaker wordt snel gevonden door al onze apparaten, de stabiliteit is goed en het bereik is eveneens in orde: We kwamen op rond de 30 meter direct bereik (zonder tussenliggende obstakels als muren en eventuele storingsbronnen).

Er kunnen twee apparaten tegelijkertijd verbonden worden, wat betekent dat twee mensen met hun verbonden toestel iets kunnen afspelen, waarbij de laatste ingave steeds telt. Tijdens onze test merkten we dat in het geval van sommige toestellen ook zaken als het maken van een foto als een geldige audioweergave geteld wordt en de speaker dus stopt met spelen als deze iets afspeelt vanaf het andere apparaat.

De speaker maakt enkel gebruik maakt van de standaard SBC-codec. Geen AAC, laat staan AptX(HD/Low Latency) of LDAC. We merken bij het afspelen van video via YouTube minimale lag terwijl weergave van andere typen video zo goed als zonder merkbare lag verliep, al prefereren we het afspelen via een audiokabel (wat dus niet mogelijk is) om alle vormen van zelfs minimale lag uit te sluiten.

 

Geluid

De JBL Flip 5 is uiteraard ontworpen als een speaker voor actief gebruik. De watervaste eigenschappen gaan vanzelfsprekend ten koste van het geluid dat een dergelijke speaker kan uitgeven.

De JBL Flip 5 is desondanks een over het algemeen prima klinkende speaker. Uiteraard is het niets voor mensen die van een neutraal signatuur houden, maar dit weet je vooraf bij de JBL Flip-serie. Het geluid heeft een (zeker voor de bluetoothspeakers) typisch JBL-dynamiek; een warmer signatuur met enigszins nadruk op bas en de middentonen.

Als we wat meer kritische nummers beluisteren, merken het ontbreken van wat nuance ten opzichte van andere speakers in deze prijsklasse waarbij het accent in het ontwerp meer bij de geluidsuitgave lag. Vocals missen effect, terwijl het detail bij hoogtonige instrumenten ontbreekt.

De Flip 5 is dus niet de speaker waarmee je echt van je favoriete muziek zal genieten (wat dan ook niet perse het doel is van dit soort speakers) en lijkt echt een ‘achtergrondmuziek’-oplossing te zijn. Voor dergelijk gebruik slaagt de Flip 5 overigens met flag en wimpel. Het volume is aanzienlijk, terwijl op hoge volumes het geluid in orde blijft. Een tuinfeestje met wat mensen kan prima van geluid worden voorzien door de Flip 5.

We merken als we dichter bij de speaker zitten op hogere volumes wel dat er slechts aan één zijde een driver verwerkt zit. In de meeste gevallen is dit geen probleem. Echter, in horizontale positie bijvoorbeeld onder een monitor (iets dat minder mensen zullen doen dan met de voorganger door het gemis van de jackaansluiting, maar via bluetooth zijn er nog mogelijkheden), en was het dus merkbaar.

 

Conclusie

De Flip 5 heeft een adviesprijs meegekregen van 129 euro, wat gezien de recente introductie ook de prijs is waarvoor de speaker op het moment van reviewen in de winkel ligt. Voor dit bedrag krijg je een zeer degelijk gebouwde watervaste portable speaker met prima geluid en een indrukwekkend volume.

De fysieke eigenschappen maken dat de speaker veelzijdig in te zetten is. Of het nu is voor een tuinfeest, gewoon thuis of tijdens het mountainbiken, de Flip 5 kan je oplossing zijn. Het compacte formaat maakt dat de speaker makkelijk mee te nemen is in de hand of een koffer. Het ontbreken van een jack-aansluiting blijft een jammerlijk gegeven.

PartyBoost is een leuke functie, maar het blijft jammer dat dit alleen werkt met de huidige generatie speakers (mits ze met deze functie uitgerust zijn) en het compleet onmogelijk is om met oudere generatie speakers te linken.

De vraag is verder, gezien de korting die nu gegeven wordt op het vorige model, het toch verstandig is om een paar tientjes te besparen en de Flip 4 een kans te geven, of dat de USB-C-connectie en het wellicht iets betere geluid van de Flip 5 genoeg reden is om voor de huidige variant te gaan.

JBL Flip 5 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram