Met de technieken van tegenwoordig is het steeds makkelijker om op afstand controle te krijgen over andere apparaten, besturingssystemen of processen. Dit geldt natuurlijk ook voor smartphones. In dit artikel lichten we daarom voor je uit hoe je erachter komt dat je telefoon wordt getrackt.

Ongewenste apps

De eerste aanwijzing van een telefoon die getrackt wordt, is de aanwezigheid van ongewenste apps. Een app die spontaan op je telefoon verschijnt, zonder dat je deze zelf gedownload hebt, zou al een aantal alarmbellen af moeten laten gaan. Het kan in deze gevallen namelijk om zogenaamde ‘spying’-apps gaan, die ontwikkeld zijn geroepen om data van je smartphone te onderscheppen.

Het gebruik

Ook bij het gebruiken van je telefoon is het goed mogelijk dat je merkt dat je smartphone getrackt wordt. In veel gevallen moet er namelijk gebruik gemaakt worden van software die een locatie continu naar een server of andere smartphone verzendt. Dit heeft consequenties voor een tweetal factoren op je telefoon:

  • De batterij gaat snel leeg
  • Er is sprake van oververhitting, ondanks dat je de telefoon niet uitermate veel gebruikt.

Wat je daarnaast vaak ziet, is dat er sprake is van een piek in je datagebruik. De gegevens die op je telefoon verzameld worden, moeten namelijk ook op de een of andere manier verzonden worden naar degene die je telefoon trackt. Dit gebeurt vaak via het normale dataverkeer, waardoor er een piek ontstaat in het datagebruik.

Wat kan eraan gedaan worden?

Erg vervelend als je telefoon wordt getrackt, maar er kan zeker wat aan gedaan worden. Het belangrijkste wat je kunt doen (ongeacht of je telefoon getrackt wordt of niet), is het installeren van een goede VPN.

Installeer een VPN

Een VPN zorgt er namelijk voor dat niet alleen je locatie verborgen is, maar de gegevens worden ook versleuteld verzonden. Als je een VPN op je telefoon installeert, maakt deze verbinding met een externe server telkens je het internet op gaat. Voor anderen lijkt het dan net alsof jij je op de locatie van de server begeeft. Hierdoor kunnen hackers je locatie al niet meer tracken.

Daarnaast loopt het dataverkeer niet via jouw eigen smartphone, maar ook via de externe server. Alles wat jij dus naar het web stuurt, gaat eerst naar de server. Dit geldt ook voor de data die jij ontvangt. Dit maakt het voor hackers een stuk moeilijker om data te onderscheppen die jij naar het web verstuurt en vice versa.

Verwijder de app

De eerste stap die je kan zetten, is natuurlijk om de app handmatig van je telefoon te verwijderen. Soms is dit een stuk lastiger, aangezien de apps zich vaak voordoen als belangrijke apps. Dit kan zelfs zo ver gaan dat het lijkt alsof je je telefoon update, terwijl er eigenljik ‘spying’-software op wordt geïnstalleerd.

In dit soort gevallen is het terugzetten van je telefoon naar de fabrieksinstellingen een andere optie. Dit zorgt er namelijk voor dat alle apps van je telefoon verwijderd worden en het lijkt alsof je de telefoon opnieuw uit de verpakking haalt. Let er wel op dat je regelmatig een back-up van je telefoon maakt. Hierdoor verlies je niet alle data en kun je meteen weer verder waar je gebleven was.

Update je smartphone

Tot slot nog een paar tips die gemakkelijk door te voeren zijn en je smartphone snel een stuk veiliger maken. Ten eerste is het aan te raden om je smartphone up-to-date te houden, zodat hackers geen kleine bugs kunnen vinden in de software en op die manier toegang krijgen tot je telefoon. Wanneer je telefoon de update doorvoert, worden kleine verbeteringen doorgevoerd. Hieronder vallen dus ook kleine verbeteringen op veiligheidsgebied die door hackers werden gebruikt om je telefoon te hacken. Zorg er daarom voor dat je smartphone up-to-date is.

Daarnaast kan het helpen om regelmatig je wachtwoorden te veranderen en niet voor elke app of account hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Wanneer ze namelijk van één account het wachtwoord weten, hebben ze direct toegang tot al je andere accounts. Het gebruik van een password generator kan hierbij erg handig zijn. Deze genereert willekeurig verschillende wachtwoorden, zodat er geen logica inzit en het voor hackers vele malen lastiger is om je telefoon te hacken of te tracken.

Zoals je ziet zijn er genoeg signalen die te herkennen zijn als je telefoon wordt getrackt. Gelukkig zijn er ook een aantal simpele maatregelen die je kunt nemen om het tracken van je telefoon tegen te gaan. Houd je smartphone daarom altijd up-to-date, installeer een VPN en verander regelmatig je wachtwoorden. Dit alles zorgt ervoor dat jouw smartphone geen prooi meer is voor kwaadwillenden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.