X-Men – Dark Phoenix 4K
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: X-Men – Dark Phoenix (4K Blu-Ray)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Eindelijk het verhaal van Jean Grey en de Dark Phoenix
  • Sterke cast

THE BAD

  • Voor het einde van de beroemde filmserie hadden we echt meer verwacht

Het is inmiddels de twaalfde X-men film en X-Men – Dark Phoenix moet dan ook een einde brengen aan deze langlopende serie. Hoewel de film eindelijk het verhaal vertelt van Jean Grey en hoe zij veranderde in de duistere Phoenix. En dat blijkt toch een beetje een anti-climax.

De X-Men serie loopt al 20 jaar bij FOX en is daarmee één van de langst lopende filmseries. Een filmserie met absolute hoogtepunten als The Last Stand, Wolverine en Days of Future Past. De serie waarbij Xavier en Magneto enkele jaren geleden al werden vervangen omdat ze simpelweg te oud werden. Een ook Wolverine hing enkele jaren geleden al zijn klauwen aan de wilgen omdat hij zich te oud vond om de rol nog langer te vertolken. Toen FOX begon aan X-Men – Dark Phoenix, was het al bekend dat dit het einde moest worden voor de veelgeprezen serie, gebaseerd op de Marvel comics. Maar we hadden misschien iets meer verwacht…

Eigenlijk was het X-Men project van Marvel heel bijzonder. Het is de eerste filmserie waarbij de makers niet aan het rebooten zijn geslagen. Zo moest Marvel’s Spider-Man onder leiding van Sony inmiddels 3 reboots ondergaan.

In de tekenfilms en in de strips van Marvel, was Jean Grey altijd de beheerste telepaat van het team. In de strips ontspoorde ze echter tot de gewelddadige Dark Phoenix. Maar dat verhaal is nooit tot in de puntjes vertelt. Daarmee kreeg het schrijversteam van FOX alle kansen om de transformatie eens scherp neer te zetten.

Het verhaal begint met hoe Jean als kind haar gezin verliest. Hoe ze eigenlijk bij Charles Xavier wordt geplaatst om haar een goede opvoeding te geven waarbij ze haar telepathische gaven in bedwang moet houden. In die opvoeding maakt Charles een aantal keuzes voor het kleine meisje, die hem niet in dank worden afgenomen.

Iets anders dat even wennen is, is de status van de mutanten in de wereld van X-Men. Waren het altijd de onderdrukten, heeft Charles inmiddels letterlijk een direct lijntje met de president. Zo moet het team een groep astronauten redden van de dood. En ja, daar start het avontuur voor Jean.

Wie de laatste films goed heeft gezien, heeft gemerkt dat X-Men misschien niet zo grappig is als de Marvel films van Disney en Sony. Maar dat er in de laatste films toch aardig wat messcherpe grappen aanwezig waren. In deze film ontbreekt het helaas totaal aan scherpe humor.

Extra’s

Wij ontvingen van FOX de 4K uitvoering van The X-Men. Met de enorme hoeveelheid CGI in deze film, leent hij zich echt perfect voor 4K. De details in het beeld zijn briljant. Zeker wanneer de TV ook nog HDR+ ondersteund.

De film is te kijken met audiocommentaar van de regisseur. Er is een making of en beast vertelt hoe je met een vliegtuig de ruimte in moet komen. Overigens één van de betere specials die ik bij een X-Men film heb gezien. Verder zijn er nog wat verwijderde scenes en trailers.

Conclusie: X-Men – Dark Phoenix 4K

Voor een 4K film, ziet X-Men – Dark Phoenix er werkelijk fenomenaal uit. Een lust voor het oog. Maar qua verhaal en spektakel, heeft regisseur Simon Kinberg veel te voorzichtig gedaan. Hierdoor wemelt het van de clichés, ontbreekt het aan fijne humor en voelt de film hier en daar een beetje stroef aan. Dit is niet de afsluiting voor de X-Men films waar wij op hoopten.

X-Men Dark Phoenix kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.