Twee weken terug schreven we al over de komende Kirin 990. Op IFA kondigde Huawei vandaag de haar nieuwe high-end mobiele processor (SoC, System On a Chip) aan; de Kirin 990. Aangezien de SoC ook in een 5G-uitvoering zal verschijnen mag Huawei op haar conto schrijven dat het een primeur in handen heeft.

Bestaande 5G-oplossingen worden gerealiseerd middels toepassing van een losse modem. De Kirin 990 5G heeft een volledig geïntegreerd 5G-modem, wat naar zeggen van Huawei een ruimtebesparing zou betekenen van 32%.

Een van de focuspunten bij het ontwerp is energiezuinigheid geweest. Naast uiteraard het kleine productieprocedé waarop de twee chips geproduceerd worden, welke overigens verschilt voor de twee varianten, kan de SoC automatisch schakelen tussen 5G en 4G.

Behalve de ondersteuning van 5G en het productieprocedé zijn er enkele overige verschillen tussen de twee chips welke gaan over het specifieke productieprocedé, de kloksnelheid van het CPU-deel en AI-coprocessor. Beiden SoC’s beschikken over 8 rekenkernen die verdeeld zijn over drie secties; vier Cortex A76-rekenkernen en voor de lichtere taken vier Cortex A55-kernen.

De 5G-variant is gefabriceerd op 7 nm+ EUV, terwijl de reguliere (4G) variant op 7 nm gebakken is. De 5G variant beschikt over vier Cortex A76-rekenkernen waarvan er twee geklokt zijn op 2,86 GHz en overige twee op 2,36 GHz. Daarnaast zijn er vier Cortex A55 rekenkernen die bedoeld zijn voor lichte taken, welke op 1,95 GHz geklokt zijn.

De reguliere variant van de Kirin 990 beschikt over dezelfde kernen, maar zijn het tweede (tragere) stel A76-kernen geklokt op 2,06 GHz en de A55-kernen op 1,86 GHz.

He grafische werk wordt wederom afgewerkt door een Mali G76 die we kennen uit de vorige Kirin (980). Echter gaat het nu om een 16-core-variant waar de vorige slechts over 10 rekenkernen beschikte.

De AI-coprocessor die door Huawei de NPU (‘Neural-network Processung Units’) genoemd wordt, heeft de naam ‘Da Vinci’ meegekregen. Dit deel van de SoC zou zoals de vorige variant geschikt zijn voor taken als video- en fotobewerking. Denk aan het optimaliseren van de processing (sneller en zuiniger) tijdens het fotograferen, het bewerken van video’s of het herkennen en tracken van gezichten. Huawei spreekt echter ook over monitoring van gezondheidskenmerken zoals hartslag en ademhalingsfrequentie. Ook hier een verschil tussen de twee Kirin 990 varianten; twee NPU-cores voor de 5G-versie, één voor de 4G-versie.

We zullen de SoC voor het eerst tegenkomen in de komende Mate 30-serie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.