IFA: Huawei zet Kirin 980 SoC uiteen

Twee dagen geleden schreven we al over de in het oog springende Honor Magic 2 die op IFA aangekondigd werd. Vanwege de marktrelevantie gaan we ook specifiek in op de aankondiging van de betreffende SoC, de Kirin 980 die eveneens op IFA aangekondigd werd.

De Kirin 980 is een SoC met acht-core CPU welke op een andere manier gestructureerd is ten opzichte van de multicore oplossingen die we al kennen.

In de regel wordt gekozen voor een zgn. big-little-opstelling, waarbij je vier krachtige cores hebt die het zware werk voor hun rekening nemen en vier zuinige cores die zorgen voor de zaken die geen zware rekenkracht vergen. Huawei kiest echter voor een zgn. big-middle-little-opstelling

Voor de Kirin 980 kiest Huawei ervoor om in plaats van vier sterke en vier zwakke cores te kiezen, een opstelling uit te voeren waarin twee dual-core secties gecombineerd worden met een zuinige quadcore. De eerste dual-core (Cortex A76 op 2,6 GHz) is hoger geklokt, de tweede krachtige dual-core (Cortex A76 op 1,92 GHz) is lager geklokt (en daarmee zwaardere toepassingen langer kan blijven uitvoeren) en daarnaast is er de bekende zuinige quadcore (Cortex A55 op 1,8 Ghz). Dus in plaats van de bekende opstelling met twee secties, een sterke quad-core en een minder snelle, maar zuinige quad-core, heeft de Kirin 980 drie secties met twee dual cores en een quadcore.

Het idee achter deze opstelling is dat waar big.little voor alle taken waar de little-cores te zwak voor zijn meteen de sterke (‘big’) quad-core gebruikt worden, zelfs als het afgedaan zou kunnen worden door slechts twee van deze cores, de Kirin 980 de optie heeft om taken die genoeg hebben aan de lager geklokte (‘medium’) A76 cores, door deze cores af te laten handelen. Op deze manier houdt de Kirin 980 voor een tweede groep zwaardere taken die hoger geklokte dual cores over, of kan doordat de medium-processoren lager geklokt zijn, batterijvermogen gespaard worden.

Tevens heeft de Kirin twee, wat Huawei ‘neural-network Processung Units’ noemt, of NPUs in het kort, iets dat we ook al kennen uit de 970. Dit zou moeten helpen bij AI-toepassingen zoals het volgen van verschillende objecten in een video of het herkennen van afbeeldingen en stemmen.

Naast de genoemde opstelling, zal de Krin 980 de eerste modem-implementatie hebben welke LTE Cat.21 ondersteunt, wat in potentie downloadsnelheden van 1,4 Gb/s mogelijk zou moeten maken. De wifi-implementatie zou snelheden tot 1,7 Gb/s mogelijk moeten maken. Het grafische werk wordt afgehandeld door een Mali G76.

De Krin 980 zal gebakken worden op 7 nm (hoe kleiner het productieprocedé, hoe zuiniger, koeler en sneller een processor kan lopen).

Of deze architectuur-technische afwijking in de praktijk ook daadwerkelijk voordelen zal brengen en of Huawei hun Android-revisies genoeg kan optimaliseren om hiervan te kunnen profiteren blijft de vraag. Maar de alternatieve aanpak blijft interessant. De eerste toestellen waarin de Kirin 980 verwerkt zal worden zullen naast de genoemde Honor Magic 2 de Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro zijn.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.