Dit is de Huawei Mate 30 Series

Hij is gepresenteerd, de nieuwe Mate 30 series van Huawei. Twee toestellen kregen het podium; de Mate 30 en de Mate30 Pro. En wij weten al wat over de Nederlandse release.

Huawei laat eerst groei zien.

Jaar op jaar is de smartphoneverkoop slechts met 26% omhoog gegaan. Zonder twijfel in groei geremd door de sancties vanuit de VS. In andere segmenten, waaronder wearables en PC’s, laat Huawei 200%+ groei zien.

Mate 10, eerste met AI

De Huawei Mate 10 was de eerste Android smartphone met een AI processor. De Mate 20 was de eerste serie met een 5G model.

Huawei Mate X gaat in de verkoop

De Huawei Mate X gaat komende maand in de verkoop. Net als de Galaxy Fold. Huawei zet hierbij vooral in op de 5G ondersteuning in China.

Design

De hoeken van de Huawei Mate 30 Series zijn opnieuw vormgegeven. Er is zelfs gekozen voor 3D glas op de achterkant van het toestel. De vormen zijn geïnspireerd op de Leica camera’s. Net als de vorm van de nieuwe Halo camera. Nadat ook Apple een vierkantje is gaan gebruiken voor de cameralenzen, was het tijd voor wat anders.

Huawei Mate 30

Vegan leather editions

Er komen versies die niet van glas zijn aan de achterkant. Huawei gebruikt leer. Vegan leder, maar duidelijk is niet wat dit gaat betekenen. Jaren geleden gebruikten Samsung en LG leer. Dat voelde erg prettig.

Dual-mode 5G

Ook hier zet Huawei groots in op 5G. In totaal bevat de Mate 30 series 21 antennes. Daarvan zijn er 14 voor 5G. Daarmee is de dekking van 5G netwerken wereldwijd dik in orde, in vergelijking tot de Samsung Galaxy die met slechts 3 5G netwerken overweg kan. Het is de eerste die een tot de tweede generatie 5G toestellen behoort, waarbij 5G in de chipset zit.

Display

Het Horizon Display heeft nu een curve van 88 graden. Daarmee loopt hij verder over de rand van het toestel dan de Mate 20 en de Galaxy Note series. Belangrijk voor fotoliefhebbers is dat het 6.62” display DCI-P3 ondersteund. Je kunt dus goed foto’s bewerken. Voor filmliefhebbers is er de cinema modus. Dit is het grootste display in de Mate series tot nu toe. Het display van de reguliere Mate 30 loopt overigens iets minder over de rand van het toestel heen.

De Mate 30 series is voor de zakelijke gebruiker. Dus kiest Huawei opnieuw voor een Notch. Wel een kleinere dat bij de Mate 20. Dit ie belangrijk omdat Huawei ook andere sensoren dan een camera in de notch kwijt kan. Denk aan een diepte sensor om gezichtsherkenning te verbeteren, maar ook aan herkenning van gebaren boven het display.

Huawei M-Pen

Was er nog iets dat een ander had dat Huawei niet had? Inderdaad. Een stylus. Ook dat is nu opgelost. Het display ondersteunt de M-Pen.

Voor de gamers

Voor de gamers plaatst Huawei een nieuwe koelingsysteem op basis van grafeem. Verschillende films geleiden de warmte beter over de gehele body, waardoor het toestel minder snel te heet zal worden.

Camera's Mate 30

Een 16 megapixel ultragoorthoek, 40 megapixel groothoek, 8 megapixel telelens met OIS zijn in het toestel geplaatst. In totaal kan het toestel 45x zoomen. Opvallend is dat Huawei niet meer spreekt over een telescopische lens. Ze doen dus iets anders om dit mogelijk te maken. Want het toestel gaat tot 10x optische zoom. Net als de P30 series.Je kunt nu macro foto's maken op 2.5CM.

Voor de main camera gaat Huawei over op een 40 megapixel RYYB beeldsensor. Op 1/1.7 inch. Hoe groter de sensor, hoe gevoeliger deze is. ISO loopt tot 204.800.

Huawei zet vol in op film met Mate 30 Pro

De Pro krijgt SuperSensing Cine Camera mee. Een 40 megapixels ultragroothoek met Cine sensor, een SuperSensing Wide camera op 40 megapixel, een 8 megapixel telelens met OIS en een 3d diepte sensor. Deze komt tot ISO 409600. 3x optische zoom, 30x digitaal. De Cine beeldsensor filmt in 3:2 beeldverhouding waar de reguliere 40 MP beeldsensor op 4:3 is. De Cine sensor is RGGB, de andere RYYB. Ook hier gaat het weer om enorme sensoren. Zelfs op ultrawide hou je nu dus waanzinnige foto's over bij weinig licht.

Huawei zet enorm in op filmen. Waar 960 frames per seconde normaal was, kunnen de nieuwe Cine sensoren 7680 frames per seconde. Dat levert op papier bizarre slow-motion opnamen op. Ook kan bokeh live berekend worden en is al het beeld gestabiliseerd op het niveau dat we van de GoPro Hero 7 Black Edition kennen. Ook is het mogelijk enorme timelapse opnamen te maken. 12 uur non-stop blijkt geen probleem. Met ultra low light leg je ook de bewegende sterrenhemel vast... als we Huawei mogen geloven. We voelen een uitdaging aankomen.

Foto / Video Accessoires

De camera app van Huawei biedt native ondersteuning voor de DJI Osmo Mobile 3. Daarnaast komt er een Profoto C2 en C1 Plus externe flitser.

Accuduur

De Mate 30 krijgt een accu van 4200mAh. De Mate 30 Pro zelfs een 4500mAh. Bedraad laden, gaat nu op 45 Watt. Draadloos zelfs op 27 Watt. Ook reversed charging krijgt een boost. Deze is drie keer sneller geworden. Huawei komt met een 40 Watt powerbank en een 40 Watt autolader. Er komt een 27 Watt, draadloze autolader. Deze krijgt een automatische vergrendeling zoals we kennen van Ewent.

Android in plaats van HarmonyOS

In China zet Huawei al vol in op HarmonyOS. Een eigen besturingssysteem gebaseerd op stock Android. Huawei investeert enorm in het platform. Toch zullen we bij een Europese release nog geen HarmonyOS zien.

In plaats hiervan, kiest Huawei voor stock Android. Eigenlijk wat het al jaren doet in China. Op deze stock Android zal EMUI10 draaien, dat al eerder is gepresenteerd.

De verschillen met de traditionele Android toestellen van Huawei zullen dan ook nihil zijn. Behalve dat Google Mobile Services niet aanwezig is. Ook de Google apps staan mogelijk niet standaard op het toestel.

Het alternatief voor Google Mobile Services, zal Huawei Mobile Services worden. Dit is nog vol in ontwikkeling en krijgt enorme investeringen om de taken van Google over te kunnen nemen. Het lijkt er dus ook dat consumenten zelf de Google apps en Google Services moeten proberen te installeren.

Dit scenario is natuurlijk niet geheel duidelijk. Wat kan wel, wat kan niet. Die vraag moet Huawei nog beantwoorden voor zichzelf. Dit heeft gevolgen voor de releasedate.

Onder EMUI komt een nieuwe always on modus. Daarbij zijn nu ook watchfaces te selecteren. Met dark mode gaat het energieverbruik omlaag en wordt het display prettiger in het donker. Met de Dark Mode Engine kunnen apps dark mode herkennen en zich aanpassen. Handig! De werking is te vergelijken met hoe Apple de Dark Mode introduceerde op de nieuwe macOS.

Met AI Auto Rotate, volgt het toestel je ogen Lig je op de bank, op je zij, zal het display worden gedraaid. Het past zich dus aan aan jouw ogen in plaats van dat er een sensor wordt gebruikt om te meten in welke stand het toestel wordt vastgehouden. Ook wanneer het op tafel ligt, past het zich aan op waar jouw ogen zijn.

Met multi-screen colaboration kun je gemakkelijker samenwerken tussen Huawei smartphones en de Huawei laptops. Teksten, beelden, muziek, alles is te slepen van jouw smartphone naar jouw laptop. Met HiCar, wordt de samenwerking tussen smartphone en auto een stuk beter. In het voorbeeld zien we hoe dit samenwerkt met een Volvo. Is bij toeval een Chinees merk. Opvallend gezien er ook altijd een warme band was tussen Huawei en Porsche. Zeker in deze serie.

Porsche Design Huawei Mate30 RS

Natuurlijk komt er ook een Porsche Design versie van deze Mate 30. Een luxere versie qua design met... wederom leder. Ditmaal handverwerkt premium leder. De Porsche Design Huawei Mate30 RS. Inderdaad, zonder spatie tussen Mate en 30. Huawei lijkt qua branding te wisselen tussen wel en geen spatie.

Om het toestel verder te beschermen, komt er ook nog een echt lederen cover. Deze bevat een strap om het toestel beter vast te houden. Zo krijgt het toestel meer bescherming zonder het design op te breken. Het design van de smartphone is ook doorgetrokken in het thema dat op EMUI10 draait.

Het toestel is water- en stofdicht. Het leder moet daar ook mee overweg kunnen. Dit leder komt in zowel zwart als rood op de markt. Het toestel komt met 12GB werkgeheugen en 512GB opslagruimte. Verder lijken alle Mate 30 Pro functies aanwezig.

Meer privacy

Alle biometrische data komt nu in een losse chip en een separaat OS terecht. Zo ontstaat meer veiligheid. Ook de cloud data wordt nu volledig versleuteld.

Android zonder Google, ooit was het heel gewoon

In de beginjaren van Android, was de situatie waar Huawei nu in zit, heel normaal. Vele merken haalden goedkope smartphones uit China. Daar ontbraken dan de Google apps op. Het was aan de consument zelf om die te ‘sideloaden’. Deze toestellen zaten vooral in het lage segment. Daar werd een Google licentie na enkele jaren toch de standaard. Android zonder Google bleek niet uit te leggen te zijn.

Zullen alle Android apps op de Mate 30 draaien?

Veel apps maken gebruik van Google Mobile Services. Zodat ontwikkelaars niet elke regel code, keer op keer hoeven te tikken. Zo kan een app met een paar regels een Google Maps venster openen met een eigen laag met landmarks of zelfs een eigen kaart. Denk bijvoorbeeld aan de app van Funda, die mogelijk op deze manier werkt. Zonder Google Mobile Services zouden grote delen van die app dan niet werken. Ook hier zoekt Huawei naar de oplossingen.

Nederlandse release

De nieuwe serie zal niet meteen in Nederland beschikbaar zijn. We gaat Huawei het toestel later in het jaar naar Europa, dus ook Nederland halen. Welke modellen uit de serie precies komen, is nog onbekend. Huawei presenteerde de Mate 30 en de Mate 30 Pro. Traditioneel mogen we ook nog een Mate 30 Lite verwachten, maar dat zou dan ook op een later moment zijn.

(Gedurende de dag blijven we dit verhaal updaten)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram