Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: GoPro Hero 7 Black: ‘back on track’

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Beeldkwaliteit
 • Bediening
 • Hypersmooth stabilisatie
 • Timewarp
 • Design
 • Foto
 • iOS connect

THE BAD

 • Audio
 • Timewarp crop

GoPro introduceerde een dikke maand geleden de Hero 7. Een line up van 3 modellen. Wij testten de Hero 7 Black. Dit zou wel eens GoPro’s belangrijkste camera ooit kunnen zijn. Het bedrijf leek even het spoor bijster, maar de Hero 7 Black is de bom!

In 2011 filmde ik voor het eerst met een GoPro Hero. Een vierkant blokje wat de strijd aanbond met de Vholdr action cam. Die camera is nagenoeg verdwenen en GoPro was snel de standaard. Super beeld uit een hele kleine camera. De vierkant vorm is inmiddels iconisch maar was lang een lelijk eendje. Nadat duidelijk werd dat met een actie camera miljoenen te verdienen was, kwam het ene merk na het andere op de markt. Veel kopieerden GoPro. Sony gooide het over een andere boeg en leek even een serieuze concurrent dankzij de chip en stabilisatie kennis. Inmiddels had ik een Hero 3 en Hero 4 versleten. TomTom bandits leken handig voor filmen van motortrips. GoPro zag de drone markt exploderen zoals eerder dat gebeurde met de actie camera’s. De camera’s van deze drones waren erg klein en erg goed. De twee markten leken in elkaar over te gaan vloeien en GoPro kwam met hun eigen drone. Dat werd een commercieel debacle. De drones vielen uit de lucht door batterij storingen. In hoeverre dat nu echt veelvuldig voorkwam is nog maar de vraag. Bijna niets is echt op tv, en ook niet op YouTube. Opvallend veel drone vliegers filmden hun GoPro drone die uit de lucht viel. Ik blijf vermoeden dat andere merken deels deze video’s financierden. Het resultaat was in ieder geval een merk dat op drift leek. Er moest een wonder gebeuren. En dat is gebeurd met de introductie van de GoPro Hero 7. Wat een camera! Zo goed dat we direct een tweede Hero 7 gekocht hebben.

Vertrouwd

De vormgeving van de Hero 7 is vertrouwd en lijkt erg veel op de Hero 5 en 6. De Hero 7 past zelfs in de houders van de Hero 5. GoPro geeft echter met een groot cijfer aan de zijkant duidelijk aan welke Hero dit is. Eerder was dat lastig te zien voor een leek. Nu is er geen twijfel mogelijk. Elke Hero 7 eigenaar steelt de show met de nieuwste gadget. Ten minste tot dat de 8 er weer is. GoPro gaat zeker het modelnummer duidelijk vermelden. Dat zal ongetwijfeld een percentage van de klanten aansporen om straks snel een nieuw model te kopen om de blits te blijven maken met het nieuwste model. Ongewijzigd is het schermpje aan de voorkant waarop je snel de modus kan aflezen. De Hero 7 is op details qua behuizing verbeterd. Het belangrijkste is het klepje dat bij de Hero 5 nog niet geheel haaks openkgon en daardoor kon afbreken. Nu is dat klepje voor de USB aansluitingen gemakkelijker te openen en te verwijderen. Handig voor wie wil filmen met de Hero aan de voeding.

Nieuwe menu’s

De menustructuur heeft GoPro helemaal van de grond af aan opnieuw opgebouwd. Dat was ook wel nodig. Ik herinner me dat ik met mijn eerste Hero in 2011 nog al eens in de verkeerde stand filmde. Een leek kan nu direct zonder handleiding filmen en switchen tussen modi. Op het touchscherm zie je duidelijk in welke modus je werkt en de belangrijkste parameters. Door de parameter aan te tikken kom je in het menu om dit deel te wijzigen. Intuitiever kan niet en je vraagt je af waarom GoPro dit niet eerder had kunnen realiseren. Maar als je bedenkt hoe competitief deze markt is en hoe snel ontwikkelingen gaan, krijg je er wel begrip voor.

Nieuwe functies Hypersmooth en Timewarp

De Hero 7 heeft een nieuwe processor waardoor veel meer rekenkracht mogelijk is en daarmee diverse nieuwe baanbrekende functies beschikbaar zijn. Allereerst is de stabilisatie WAANZINNIG goed. De combinatie van de 4K resolutie met snelle rekenkracht maken het mogelijk om software matig het beeld ongekend goed te stabiliseren. GoPro noemt dit Hypersmooth. Alle beelden uit eerdere actie camera’s van welk merk dan ook, zijn schokkerig vergeleken met de beelden uit de Hero 7. Wat een ongekende luxe om voortaan zonder gimbal te kunnen filmen. Let wel op dat bij extreme actie waarbij je juist de bewegingen wilt zien, je de stabilisatie terugzet naar de ouderwetse modus of helemaal uit. Wij hebben trampoline springen gefilmd met de Hero 7. De stabilisatie wist niet wat het moest doen en het resultaat was onbruikbaar hakkelig beeld. Maar daar waar je strak beeld wilt hebben is dat nu mogelijk. Het internet staat inmiddels al vol met voorbeeld materiaal. Natuurlijk blijft een goede gimbal beter voor extreem stabiel beeld, maar dan loop je wel steeds met zo’n ding te zeulen en bij veel actie is dat niet eens mogelijk. De Hypersmooth stabilisatie is mogelijk bij 4K bij tot 60 fps.

Een andere unieke feature is Timewarp. Daarmee is het nu voor iedereen mogelijk om een timelapse video te maken. Geen losse beelden meer die je met de hand aan elkaar moet plakken, maar eenvoudig de knop indrukken en filmen maar. Super om veranderingen in de natuur vast te leggen maar ook om een snelle indruk van een pand, stad of beurs te maken. Het gemak is werkelijk super. Het is ook mogelijk om de mate in te stellen waarin de wereld versneld in de Timewarp. Zelfs de timewarp videos zijn gestabiliseerd met Hypersmooth. Daar waar je instellingen met de hand aanpast en de stabilisatie niet meer mogelijk is, meldt de interface dat duidelijk.

Heel lang heb ik mij verbaasd over mensen die verticaal willen filmen. In de film is het beeld immers altijd horizontaal. Je kantelt immers een TV of bioscoopscherm niet. Maar door smartphone apps en sociale media is het verticale formaat voor filmen populair geworden. De Hero 7 kan nu ook verticaal filmen. Ik zet die functie liever uit.
De foto’s uit de Hero zijn duidelijk beter geworden maar kunnen nog steeds niet winnen van een goede compactcamera. De snellere processor maakt het mogelijk dat allerlei algoritmen proberen jouw foto’s te verbeteren. Wat Lemur als app op de Mac en Windows doet, heeft de Hero 7 nu ingebouwd. Ongelooflijk knap van GoPro.

Audio

Sinds de Hero 5 is een aparte behuizing voor onderwater gebruik niet meer nodig. Enkel wie gaat duiken doet er goed aan een behuizing te gebruiken. Daardoor is de Hero sinds versie 5 erg handzaam. Elk voordeel komt met een nadeel lijkt het wel. De microfoon moest afgeschermd worden met een membraan tegen water. De microfoons en software zouden samen moeten zorgen voor een goed resultaat. Eigenlijk klinkt een Hero sinds versie 5 een beetje bedompt. Dat is met de Hero 7 grotendeels opgelost. Voor echt goed geluid kan je beter een Hero 4 met de Sennheiser MKE2 microfoon behuizing gebruiken (afbeelding). Jammer dat er voor de Hero 7 niet zo’n oplossing is. Ook de Removu draadloze micron wekt niet meer met de Hero 7. Het is dus smachten en wachten op een betere microfoon oplossing.

Connectiviteit

De Hero 7 heeft een nieuwe chipset waarbij rekening is gehouden met de wensen van Apple voor iOS. Hierdoor paarde de Hero echt snel met een iPhone en iPad. Uitwisseling van beelden gaat ook sneller. Android blijft ongewijzigd snel. De betere verbinding moet het mogelijk maken om met de Hero goed live beelden te kunnen delen. Wij hebben dat nog niet getest.
De Hero 7 slaat tijdens de actie allerlei informatie op. Versnelling, locatie en ga maar door. TomTom was de eerste die dergelijke data over de video heen presenteerde. Het bleef echter bij een standaard informatielaag. De data uit de Hero 7 is volgens de beschrijving voor andere apps te gebruiken voor data weergave. Wij hebben dit nog niet kunnen uitvogelen. Ja in de eigen GoPro app kan je de data weergeven. Het wordt pas interessant als deze data door derden gebruik kan worden om eigen weergaven te maken. Wie om deze reden de Hero 7 wil kopen, kan beter even wachten.

Conclusie

Wie een actie camera overweegt of een oude Hero heeft, die moeten de Hero 7 echt overwegen Hypersmooth en Timewarp zijn echt killer features. Daarbij blijft de Hero 7 compatibel met heel veel accessoires. Dat is dan ook de kracht van GoPro. Het is een ecosysteem wat nu nog aantrekkelijker is geworden. Mijn oude Hero’s en TomTom Bandits zullen snel plaats maken voor nog een Hero 7.

De GoPro Hero 7 is te koop voor 429 Euro.

2 reacties

 1. Hoi

  je zal de + punten moeten herzien van de GP 7 ,heb zelf de black versie en die werkt niet naar behoren,als je naar het forum gaat van Gp zijn er heel veel onopgeloste klachten.Heb ook de 3+ black en is een zeer goed toestel en zal deze eerder geruiken wegens zekerheid opnamen.

  1. Wij reviewen een product op een bepaald moment en beschrijven de ervaring die we op dat moment van het apparaat hebben. Op dit moment ervaar ik zelf geen problemen met de GoPro Hero 7+, maar het is goed dat je de review met jouw ervaring aanvult.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.