HP Sprocket Studio Papierlade
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: HP Sprocket Studio

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Lekker compact
  • Mooie printtechniek
  • Mooie kleuren
  • Aantrekkelijke kosten per print
  • Aantrekkelijk geprijsde printer
  • App werkt snel en simpel
  • Werken met vaste inkten

THE BAD

  • Voor de vakman zit teveel compressie op de foto
  • Langere afdruktijd dan normaal

De HP Sprocket lijn staat al jaren bekend om de compacte fotoprinters op basis van ZINK papier. Deze lijn krijgt nu een update met de HP Sprocket Studio. Deze kan printen op 10×15 CM en daarmee passen foto’s eindelijk in het gemiddelde lijstje. Bovendien blijken printjes verrassend goedkoop!

Unboxing

In de verpakking, zitten de printer en de papierlade al netjes in elkaar. Daarnaast krijg je een adapter met twee netsnoeren voor verschillende regio’s. In de papierlade zit 10 vel en de cartridge is al geplaatst. Ook vinden we documentatie in de doos. De app moet je natuurlijk even downloaden.

https://www.facebook.com/GadgetGear.nl/videos/416500955640265/

Design

Qua design lijkt de HP Sprocket Studio sterk op de HP Sprocket New Edition die we hebben getest. Een mooie beton-achtige afwerking met verfspatjes erop. Een vrolijk, stoffen labeltje, maakt het ontwerp af.

Door de papierlade in het machientje, neemt hij naar verhouding veel meer ruimte in. Dit komt doordat deze printer op een andere manier werkt dan de kleinere Sprocket printers. De papierlade bevat voldoende capaciteit voor 20 prints.

Printtechniek – Dye Sublimation

De kleinere HP Sprocket printers, werken allemaal met Zink papier. Daar worden kleuren op geactiveerd door de printers. Je hebt dus geen inktpatroon o.i.d. nodig. Erg slim en simpel. Maar dat Zink papier is wel enorm aan de prijs. Je betaalt zo’n 52 cent per print en die printjes zijn klein. Bovendien zijn ze niet heel nauwkeurig. Het printresultaat is ‘gewoon goed’.

Voor de HP Sprocket Studio, heeft HP niet voor Zink gekozen. Ook niet voor inktpatronen zoals sommige advertenties op Google ons doen geloven. HP werkt voor deze printer met dye sublimation. Een techniek die in relatief veel fotoprinters wordt toegepast. Hierdoor horen papier en cartridge ook echt bij elkaar.

Bij Dye Sublimation, maakt de printer gebruik van inktlaagjes op een folierol. Op basis van verwarming wordt die inkt overgebracht op het fotopapier. Echter kan dit maar met één kleur tegelijk. Eerst de kleur geel, dan magenta en uiteindelijk cyaan.

Hoewel deze printtechniek traag is (een minuut per foto), heeft hij behoorlijk wat voordelen. Zo is de inkt meteen droog, maar ik erg sterk met een hoog pigment gehalte. Hierdoor blijven foto’s doorgaans langer hun kleur behouden en lopen de kleuren niet uit wanneer er een druppel water op valt.

Fotokwaliteit

De HP Sprocket Studio heeft een resolutie van 300 DPI. Doordat de techniek sterk afwijkt van inktjet, kun je dit het beste vergelijken met een inktjetprinter op 4800 DPI. Tenminste, dat lijkt de vuistregel. De prints zijn iets grover van kwaliteit dan we uit inktjet printers gewend zijn. De oorzaak ligt mogelijk in de verzending van de foto. Over Bluetooth, mogelijk met veel compressie. Hierdoor zien we in de details van foto’s toch soms wat artefacten terug. Hierdoor zal de HP Sprocket voor de professional zeker afvallen. Maar binnen het gezin zal de kwaliteit als zeer goed ervaren worden.

Bovenstaand zie je hoe een originele foto wordt bewerkt en uiteindelijk geprint. De foto is op 10 megapixels geschoten met een Huawei P30 Pro.

Kosten per print

We pakken een navulling van de HP site voor onze berekening. HP verkoopt de navullingen tegen haar eigen adviesprijs. Het kan zijn dat je op andere plaatsen de HP Sprocket Studio Cartridges en fotopapier goedkoper aantreft.

De reguliere prijs bij HP is €33,99 voor een pak met 80 vel en natuurlijk de cartridges om die 80 prints mogelijk te maken. Met dat bedrag in gedachten komen we op een prijs per afdruk van €0,42. Ja, daar worden wij op de redactie ook enorm vrolijk van!

De prijsstelling van de HP Sprocket Studio is overigens ook opvallend. Slechts enkele euro’s duurder dan de kleine Sprocket printers. Oké, deze stop je niet gemakkelijk in je broekzak of schoudertasje, maar hij is net zo fun, de prints zijn groter en veel beter van kwaliteit.

Voor op feestjes

Net als bij de kleine Sprockets, is de Sprocket Studio leuk om mee te nemen naar feestjes en events. Bij grootschalig gebruik kun je meerdere modellen een eigen kleur LED geven om ze goed te kunnen onderscheiden. De papierlade kan losgenomen worden voor transport. Let op, deze Sprockets hebben geen ingebouwde accu, wat de kleinere Sprockets well hebben.

Conclusie HP Sprocket Studio

HP maakt het eindelijk mogelijk om grotere afdrukken met een Sprocket printer te maken, al zal de fan even moeten wennen aan het nieuwe proces. De foto’s die uit de HP Sprocket Studio komen, zijn erg mooi. Veel mooier dan we eigenlijk gewend zijn dan de Sprocket series.

HP Sprocket Studio kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.