In de wereld van de Smartphones was Huawei de eerste met een 7nm chipset (HiSilicon Kirin 980). Later pas, volgden Apple (A12 Bionic), Qualcomm (SnapDragon 855) en Samsung (Exynos 9825) op 7nm. Terapixel rolt nu de eerste 5nm AI chip uit en dat maakt de weg vrij voor 5nm op smartphones.

Waarom zijn die nm zo belangrijk?

De aanduiding nm staat voor nanometer. Een nanometer is zo’n 5 atomen groot, dus een miljardste van een meter. Bij de bouw van chips en chipsets wordt ook over deze schaal gesproken en, opvallend genoeg, blijft de schaal na jaren nog steeds verkleinen. Al komt het einde wel in zicht.

De reden dat de schaal zo belangrijk is, is snelheid en energieverbruik. Hoe kleiner de schaal, hoe dichter componenten op elkaar komen te staan. Hoe sneller stroompjes hier doorheen kunnen vloeien. Daarmee wordt de rekensnelheid positief beïnvloed.

Daarnaast heeft een kleinere processor, doorgaans minder energie nodig om dezelfde rekenkracht op te wekken als een grote processor met dezelfde rekenkracht. Dat is weer positief voor het stroomverbruik op, bijvoorbeeld, smartphones.

TeraPixel’s 5nm AI chip

TeraPixel is nu dus de eerste die een AI chip op 5nm heft weten te produceren. Dat het een wedloop met andere chipset makers is, is duidelijk. Slechts een gedeelte van de chip werkt op 5nm schaal. De SRAM cellen op de chip zijn nog niet op 5nm schaal geproduceerd, maar wel van vitaal belang voor het functioneren.

TeraPixel Extrixa Chip

Deze AI chips van TeraPixel komen pas in maart uit. Iets later, verwacht het bedrijf deze AI chips compleet op 5nm schaal te kunnen produceren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.