Review: Epson FF-680W foto en document scanner. Scan met F1 snelheid

Begin dit jaar kregen we een demo van de snelste consumenten scanner die we tot heden gezien hebben. De foto’s vlogen er doorheen. Overdonderd door de snelheid, testen we de werkelijke kwaliteit en gebruiksgemak van de Epson FastFoto 680W.

In een tijd waar bijna niemand meer analoog fotografeert, lijken fotoscanners ook iets uit een verleden. Veel scanners zijn niet met de tijd meegegaan en worden als bijna gratis optie bij een printer geleverd. Handig voor dat ene documentje maar onhandig als je veel pagina’s of zelfs stapels foto’s wilt scannen. Dan is het gebruiksgemak van zo’n flatbed scanner ronduit onvoldoende. Klep open, positioneren, klep dicht, preview scan, echte scan en document verwijderen en weer van voor af aan beginnen. Niet echt een lekkere workflow. Als je dan ook nog een geen verstand hebt van formaten, dpi etc, dan is het vinden van de juiste instellingen een extra klus. Bij foto’s wacht je dan ook nog vaak een tijdrovende klus van foto’s roteren, bijsnijden en wellicht verbeteren. Hoe organiseer je dan vervolgens alles? In mapjes op de computer of online? Allemaal drempels die zorgen dat i veel huizen stapels oude foto’s liggen te verkleuren of stof te happen. Zelfs digitaliseren is gewoon een klus voor lange winteravonden en uit besteden is ronduit kostbaar. Al die ergernissen en hobbels wil Epson gladstrijken met de FastFoto 680W.

Het juiste gereedschap

Het duurde even voor we de FF-680W op de redactie hadden. Epson heeft nogal wat scanners en het was niet duidelijk wat het modelnummer was van de scanner die op de demo zo imponeerde. Eerst ontvingen we een razendsnelle document scanner. Het was duidelijk dat dit niet de juiste scanner was. Vervolgens ontvingen we hetzelfde model met fotoscan mogelijkheid. Om eerlijk te zijn waren we niet echt enthousiast over het gebruiksgemak voor foto’s scannen. Het was meer een scanner voor bonnetjes enzo. Uiteindelijk hebben we het juiste model ontvangen en bij het open van de doos waren we gelijk verliefd. Wat een schattig klein opdondertje. Wie zit er nu te wachten op een extra groot apparaat op het buro. Niemand toch? Dit kleine scannertje plaats je in huis of kantoor, overal naast. Een deel van het geheim van de beperkte omvang is de klep voor document doorvoer. Die sluit je namelijk, wanneer je de scanner niet gebruikt. Zo kan er geen stof in komen en is bovendien de ruimte die de scanner inneemt erg beperkt. Open je de documentdoorvoerklep (mooi Scrabble woord…) dan staat er opeens een volwaardige scanner voor je neus. Aan de rechtervoorkant zitten een paar knoppen die je in de praktijk nauwelijks gebruikt.

Installatie en gebruik

Het installeren van de software is super eenvoudig via de Epson website te doen. De meegeleverde CD is echt voor wie nog een ouderwetse PC of laptop heeft. Waarom geen usb stickie met de software, Epson? Op onze test Mac zitten we de eerste foto’s te scannen binnen 5 minuten na uitpakken. De meeste tijd waren we kwijt met het stapeltje foto’s zoeken. De Nederlandstalige software help je prima bij de instellingen. Waar wil je scans voor gebruiken; voor archief of online delen? Dat bepaalt immers de resolutie en bestandgrootte van scannen. Hoe wil je de foto’s eventueel delen? Via Dropbox of Google Drive? In een bijzonder vriendelijke interface is het echt klip en klaar wat je moet invoeren voor je gaat scannen. Je kan natuurlijk ook alles overslaan en direct op scannen drukken. De scanner maakt geen preview of andere tijdrovende bewegingen. Meteen gaan de foto’s door de scanner. Ons stapeltje heeft foto’s van ongeveer hetzelfde formaat, maar zeker niet exact gelijk. Toch trekt de scanner de foto’s zonder problemen één voor één door de scanner. In 30 seconden heeft de FF680W 30 foto’s gescand op 300 dpi. Prima voor vrijwel alle toepassingen. Wil je hogere resolutie dan kan dat ook. Op 600 dpi heeft de scanner ongeveer 3 seconden per foto nodig om deze te scannen, roteren, bij te snijden en op te slaan. Wie kunstmatig een nog hogere resolutie van 1200 dpi wil, kan dat ook met de scanner en Epson FastFoto software. Op 300 dpi is een foto zo’n 15 MB; op 1200 dpi is dat opeens dik 200MB. Aangezien het scanner en verwerken nog steeds supersnel gaat op die extreem hoge resolutie, loopt je lokale of online opslag snel vol bij deze resolutie. Op het beeldscherm vinden we de verbetering nauwelijks waarneembaar. Daarom laten wij liever de 1200 dpi optie ongebruikt en kiezen we 300 dpi. Prima instelling voor goede scans zonder extreme opslagbehoefte.

Conclusie

De FF-680W is een kleine fotoscanner die ook andere documenten zoals losse A4 en A5, razendsnel kan scannen. Voor het scannen van foto’s is dit apparaatje werkelijk het beste wat we ooit getest hebben. Binnen 5 minuten ben je aan t scannen. Gemakkelijk in gebruik met goede resultaten. Die oude foto’s digitaal archiveren is nu echt een fluitje van een cent. Het eventueel verwijderen uit albums en weer opslaan, kost meer tijd dan het scannen zelf. De FF-680W is zonder twijfel de snelste, gemakkelijkste en leukste fotoscanner!

De FF680W is online en in de winkel to koop voor 599 Euro.

Epson FastFoto FF-680W - Fotoscanner kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij Epson online

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • snel
 • gemakkelijk
 • klein ingeklapt
 • goede software
 • automatisch bijsnijden/roteren
 • automatisch verbeteren
 • 300-1200 dpi
 • diverse formaten

THE BAD

 • foto's uit oude albums halen ;)

Eén reactie

 1. een indrukwekkende review en bijna overtuigend om zo’n scanner aan te schaffen. Vrijwel al onze foto’s zijn echter gebogen, liggen dus niet vlak.
  Kan de scanner dit aan of vervormt het beeld omdat de foto niet parallel aan de scanplaat loopt ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Epson FastFoto FF-680W - Fotoscanner kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij Epson online