Met je smartphone fietsen, wat mag wel en niet

Vanochtend vroeg werden in Amsterdam de eerste boetes uitgedeeld. Nederland is een nieuw stukje wetgeving rijker. Fietsers mogen niet langer appen. Wat mogen ze nog wel en wat kost €95 bij meneer agent?

Dit is verboden

Vanaf vandaag mag je niet langer je smartphone vasthouden op de fiets, terwijl je fietst. Wil je jouw routers checken op Google Maps, moet je dus een beugeltje kopen. Hierin is de fietser gelijk getrokken met de automobilist. Overtreding van deze regels levert je een boete op van €95. Dit is nog altijd minder dan dezelfde overtreding in de auto. De automobilist betaalt €240. Vermoedelijk omdat een fietser vooral zichzelf in gevaar brengt, terwijl een automobilist veel meer schade aan derden aan kan richten.

Ben je een kind onder de 16, wordt de boete tot de helft gereduceerd. Onder de 12 kan de politie überhaupt niet zomaar een boete uitschrijven. Onder de 18 jaar is de kans groot dat, onder de streep, jouw ouders de boete moeten betalen.

Handhaving op z’n Hollands

De wet is net ingegaan. Net als toen er aandacht was voor het illegaal bereiden van Hoverboards, zal er in de eerste weken extra gelet worden op appende fietsers. Het lijkt er niet op dat de politie gerichte controles op gaat zetten. De pakkans lijkt dan ook niet al te hoog.

Wat mag wel?

De wet heeft als basis dat je niet wordt afgeleid tijdens het fietsen. Dat geld voor mobiel gebruik in zijn algemeen. Zet je een grote hoofdtelefoon op die je afsluit voor de omgeving en zet je het volume zo hoog mogelijk, dan ben je ook in overtreding. Heb je de muziek zacht genoeg om de omgeving te horen, of slechts één oortje in, dan is dat prima.

Wil je de muziek of andere apps bedienen, dan mag dit via een afstandsbediening. Daarmee kun je bijvoorbeeld ook een Google Assistant of Siri gebruiken.

‘Anderen’ mogen het ook niet meer

Naast fietsers, pakt de wet ook andere weggebruikers aan. Zo mogelijk bestuurders van gehandicaptenvoertuigen zonder motor nu ook geen smartphone meer bedienen. Ook trambestuurders mogen dit nu niet meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.