5 Redenen om VPN op je gadget te gebruiken

Oog van een camera

We leven in een tijd waarin liefhebbers van technologie hun geluk niet op kunnen. Door de innovatieve toepassingen worden er steeds geavanceerdere apparaten ontwikkeld en gadgets kunnen steeds meer, tot onze grote verbazing. Maar helaas: alle technologie brengt een schaduwkant met zich mee, die gelukkig weer geconfronteerd worden met andere technologie.

Wat hierboven staat, kan in principe worden toegepast op elke vorm van technologie. Datasystemen kunnen gehackt worden, zelfrijdende auto’s kunnen overgenomen worden, camerasystemen ook en ook gadgets, als tablets, telefoons, smartwatches en zelfs slimme speakers kunnen toepassingen of applicaties bevatten die gehackt kunnen worden. Hoe geavanceerder de technologie, hoe beter de beveiliging. Zie het als een dure auto, hoe exclusiever de auto, hoe beter de beveiliging.

Anno 2019 liggen de grootste gevaren rondom steeds innovatievere technologie bij privacy. Privacy is een recht, maar is in het geval van sommige technologie een randwaarde geworden die op bepaalde gebieden zelfs geschonden wordt. En dat betekent dat je een goede gratis VPN-service nodig hebt. Lees daar hier meer over. En lees daarnaast hieronder over waarom je zo’n VPN-service nodig hebt.

Reden 1: Alle merken schenden privacy

De grote techbedrijven uit Silicon Valley – Apple, Facebook, Google, Amazon – zijn de afgelopen jaren allemaal negatief in het nieuws gekomen omdat ze de privacy van hun gebruikers niet goed beschermden of zelfs schonden door gegevens door te verkopen aan derden of door ze voor andere doeleinden te gebruiken.

Zo moest Facebook in de Europese en Amerikaanse overheid komen uitleggen waarom gegevens van gebruikers waren gebruikt door het bedrijfje Cambridge Analytics en moest Google een miljardenboete betalen voor het niet goed beveiligen van persoonlijke gegevens van gebruikers. Ook Apple en Amazon werden op hun vingers getikt omdat klanten onvoldoende beschermd werden.

Reden 2: Spionage op telefoonnetwerken

En dan is er nog de kwestie Huawei, het Chinese techbedrijf dat ervan wordt verdacht via hun telefoonnetwerken te spioneren. Hoewel Huawei het eerste merk is dat publiekelijk wordt aangevallen op het mogelijke misbruik dat ze maken met hun netwerk, is het net zo goed mogelijk dat in het verleden of in de toekomst andere merken hetzelfde deden of doen.

Reden 3: We doen alles via internet

Dit behoeft eigenlijk geen betoog meer, maar als experiment is het wel leuk om te doen, puur omdat je erdoor bij stil gaat staan. Probeer eens een volledige dag, of nog beter, een volledige week, zonder internet te leven. Geen sociale media, geen Whatsapp, niet online meer bestellen, niet meer surfen op het internet, geen Netflix: onze hele leven vandaag de dag draait om het internet en dat zorgt ervoor dat de dingen die we doen onze identiteit weergeven. En die identiteit dient beschermd te worden.

Reden 4: We doen alles via onze smartphone

Nog concreter: we doen alles via onze gadgets, met name onze smartphone. Onze contacten, onze persoonlijke gesprekken en foto’s, persoonlijke gegevens, creditcardgegevens, toekomstige plannen, alles regelen we via de smartphone. Dat is voor ons wel zo makkelijk en overzichtelijk, maar voor buitenstaanders hebben die gegevens veel waarde. En daarom moeten we die waarde beschermen.

Reden 5: We hebben het recht op privacy

Je zou het in een tijd waarin we eigenlijk veel meer privéinformatie delen dan nodig haast vergeten: maar ook online heb je gewoon recht op privacy. Aan onze rechten wordt online nog wel eens getoornd, zeker omdat er in sommige gevallen een supranationaal, wetgevend kader voor het internet ontbreekt. Maar je hebt recht je privacygegevens te beschermen. Doe dat dan ook!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.