GadgetGear.nl
The Hate U Give Blu-Ray

Review: The Hate U Give (Blu-Ray)

We sluiten het weekend af met misschien wel één van de meest indrukwekkende films van dit moment. The Hate U Give laat wit en zwart Amerika met elkaar botsen om één van dé meest controversiële fouten die een politieagent kan maken; zeker wanneer deze wit is. Namelijk het neerschieten van een donkere man die ogenschijnlijk een wapen heeft, maar waarbij dit niet zo blijkt te zijn.

Dit soort gevallen komen de laatste jaren steeds meer in het nieuws. Vooral omdat ze in lokale maatschappijen tot enorme woede leiden. Een woede die zowel terecht als onterecht kan zijn. In The Hate U Give zien we het incident ontstaan. En zien we hoe de maatschappij hiermee om gaat, met in het bijzonder de jonge Starr Carter (Amandla Stenberg).

Thuglife – door Tupac

De naam van de film, komt van de term Thuglife. Een creet van rapper Tupac, die in de 90’s werd neergeschoten. Het woord Thuglife stond op zijn buik getatoeëerd. Hoewel veelal werd gedacht dat de term stond voor het leven as een gangster, had Tupac daar zelf een betere uitleg bij. Het was een afkorting.

The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody

Oké, tijdens de film jouden ze het netjes. Daar spreken ze van The Hate U Give Little Infants F’s Everybody. Het woord Fucks laten ze de hele film niet vallen. Net als andere swearwords. Mogelijk om de film zo naar een jonger publiek te kunnen brengen. Daar de discussie te starten. We weten immers allemaal wat er met de F wordt bedoeld.

Deze uitleg vormt de rode draad door het hele verhaal van The Hate U Give. We zien niets anders dan haat. Haat waarvoor volwassenen zich niet schamen wanneer kinderen in de buurt zijn. We zien hoe deze invloed op kinderen op pijnlijke wijze tot een climax komt. Pas in de laatste minuten begrijp je echt wat de impact van haar op kinderen kan zijn.

Extra’s

Voor iedereen die de film mee zou willen nemen in een lesprogramma over racisme, goed nieuws. De film zit bommetjevol extra interviews en achtergronden. Allemaal gethematiseerd rondom het laten zien hoe haat de maatschappij verwoest. Hoe haat soms voorbij kan gaan aan de schuldvraag zelf. Want wie was er nou echt fout? Iets waar je aan het einde van de film een prima debat over kunt voeren.

Conclusie: The Hate U Give

The Hate U Give is meer dan een indrukwekkende film over politiegeweld en de maatschappelijke scheiding op huidskleur in de VS. Want die bestaat daar nog steeds. Sterker nog, wanneer je om je heen kijkt, zie je die hier in Nederland ook. De film laat zien hoe diepgeworteld de haat kan zijn die hieruit ontstaat en dat maakt indruk.

kopen
→ Check de prijs bij Bol.com

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.