Arjan Olsder
Arjan Olsder

De Google Android ban op Huawei / Honor, en nu? (laatste update 07:56)

Groot nieuws vannacht. Google gaat niet langer haar Android licenties aan Huawei verstrekken. Het Amerikaanse ministerie van handel (US Commerce Department) heeft hiertoe besloten. Wat gaat dit voor jou betekenen als Huawei of Honor gebruiker?

De bron van het probleem

De Amerikaanse overheid verdenkt Huawei al jaren van spionage. Sinds 2018 is de Amerikaanse overheid ten strijden getrokken daar Huawei (ook het moederbedrijf van Honor) zou fungeren als verlengstuk van de Amerikaanse overheid.

Het gevolg van deze strijd was dat Huawei al niet eens meer haar best deed om met haar smartphones de markt in de VS te betreden, maar ook dat het daar geen mobiele netwerken meer kon verkopen. In de EU was het klimaat wat gematigder, al krijgt Huawei ook hier steeds meer moeite haar 5G technologie te slijten.

Waar is de Android licentie voor nodig?

Wie een beetje heeft opgelet, weet dat Android in de basis open source is. Nintendo, Amazon en anderen hebben op basis van Android al eigen versies geschreven van het OS. Daarbij heeft Amazon vooral de Google apps zoveel mogelijk buiten spel gezet met haar eigen marktplaats, terwijl Nintendo en Vtech voor hun consoles echt een compleet eigen Android hebben neergezet. Die kunnen dus prima zonder licenties werken.

Waar Google licenties voor nodig zijn, is Android met de Google apps. Hoewel de Google apps waardeloos zijn binnen China, omdat de overheid toegang verbiedt, zijn ze buiten China erg belangrijk voor de gemiddelde Android gebruiker. Daarnaast krijgt de gelicenceerde versie van Android sneller toegang tot updates.

Android, maar dan open source

Met de ban van Google, is Huawei verplicht tot het gebruik van AOSP ofwel het Android Open Source Project. Daarmee moeten gebruikers zelf de Google apps installeren via andere bronnen, of de webapps van de populaire diensten gebruiken via de browser. Met het de goed doorontwikkelde webapps van Google zou dat geen heel groot probleem moeten zijn.

Waar Huawei vooral iets mee zal moeten doen is haar update systeem. Huawei zal moeten gaan wachten tot updates beschikbaar zijn voor het open source project en dat kan fors langer duren. Huawei heeft dan minder snel toegang tot de nieuwste Android versies. Daarnaast moet Huawei zelf een updatesysteem uitrollen.

Gebruik je al een Huawei of Honor smartphone?

Dan lijkt het erop dat je nog niet al teveel zorgen moet hebben. De licentie voor jouw toestel is al betaald door Huawei en als zodanig verkocht door Google. Voorlopig mag je er vanuit gaan dat je nog updates krijgt, maar dit gaan we vandaag proberen te valideren bij Huawei.

Wil je een Huawei of Honor smartphone gaan kopen?

Wat in de winkel ligt, zou al voorzien moeten zijn van licenties. Hoewel het ook hier even de vraag is wat Huawei gaat doen qua updates. Later dus meer.

Toekomstige nieuwe Huawei’s en Honor’s krijgen mogelijk wel last

Op dit moment valt nog niet te zeggen of Huawei nieuwe lanceringen door laat gaan, zeker waar nog geproduceerd moet worden. Daar moeten mogelijk de licenties nog worden ingekocht. Daarover zal Huawei zonder twijfel snel meer vertellen. Huawei liet in 2018 al weten aan een eigen mobiel besturingssysteem te werken. Huawei zag deze stap al boven het hoofd hangen. Daarnaast is het de vraag hoeveel licenties Huawei al heeft ingekocht en dus mee draaien in de productie van toestellen voor Europa.

Het kan nog

Hoewel de handelsstop heel definitief klinkt, zijn er nog altijd mogelijkheden voor Amerikaanse partijen om aan Huawei te leveren. Echter is daar het nodige papierwerk voor nodig. Fabrikanten moeten dan toestemming vragen aan de overheid om de leveringen voort te zetten. Alleen is het de vraag of de overheid deze toestemming alsnog zal verlenen.

Update 07:56 – Huawei Nederland heeft onze vraag ontvangen. Ze geeft aan zo snel mogelijk meer informatie te geven over toekomstige updates voor bestaande klanten.

Update 11:23 – Google heeft een statement op Twitter geplaatst. Daarbij geeft Google aan dat Google Play en Google Play Protect blijven werken voor bestaande Huawei en Honor gebruikers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.