KPN leek lang Huawei te verdedigen, maar de discussie rondom privacy is fel. De druk vanuit de VS op Nederland ook. Met een politiek correcte statement in een persbericht laat KPN weten met een westerse partner verder te gaan.

“Bij de modernisering van het mobiele netwerk naar een 5G-netwerk houdt KPN rekening met de veranderende inzichten ten aanzien van de bescherming van vitale infrastructuur en de mogelijke invloed hiervan op het toekomstige Nederlandse beleid”

Bovenstaand is hoe KPN de keuze voor een niet-Chinese antennebouwer onderbouwd. Hoewel het nog niet duidelijk is of er daadwerkelijk spraken is van spionage, laat KPN tussen de regels door lezen dat het wilt voorkomen dat de politiek en het bedrijfsleven mogelijk niet op een 5G netwerk van Huawei wenst te werken. Een domper voor het Chinese bedrijf dat een groot deel van de 4G infrastructuur in Nederland heeft geleverd.

Nu KPN met een westerse partij in zee lijkt te gaan, zijn er met name twee merken die kans maken. Nokia en Ericsson. Die laatste maakte ooit telefoons, maar verkocht haar handel aan Sony (na enkele jaren in een joint venture te hebben gezeten). Nokia’s smartphones worden geproduceerd door HMD wat Chinees is, maar haar netwerkapparatuur niet. Dat lijkt toch vooral nog een Europees product te zijn.

KPN was al in een ver gevorderd stadium met Huawei. Bovenstaande uitspraak zal zeker gevolgen hebben voor investeringen die al samen zijn gedaan in de voorbereiding voor het 5G netwerk en geplande investeringen. Hoe dan ook, alle ophef uit Amerika lijkt voor Nokia en Ericsson veel werk in Europa op te gaan leveren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.