Het is over en uit op de handheld gaming markt. In 2004 daagde Sony het gevestigde Nintendo uit met de PSP. Het maakte een paar misstappen die met de PS Vita deels werden opgelost. Deels…

2004, de PSP

In 2004 zag de Sony PSP het levenslicht. In 2005 kwam deze ook naar Nederland. Waar Nintendo relatief dure flash kaarten voor haar handheld, de 3DS gebruikte, maakte Sony gebruik van de UMD. Dit was een MiniDisc voor data in plaats van audio, in een iets aangepaste vorm. Dit bracht de nodige nadelen met zich mee. Lange laadtijden en een relatief hoog energieverbruik. Maar met de PlayStation UI was dit wel een machine voor de serieuze gamers in plaats van de meer speelse UI van Nintendo. In plaats van het dubbele scherm van de 3DS (waarvan één in native 3D), koos Sony voor een 16:9 breedbeeld display op een voor die tijd hoge resolutie.

Sony PSP

Leuk detail is dat Sony niet alleen games uitbracht op UMD. Er kwamen ook talloze films en series uit op deze optische schijfjes. Er waren zelfs lokale producties op UMD te vinden. Denk aan cabaret voorstellingen van Theo Maassen.

Al snel kwam Sony ook met downloads voor de PSP. Deze moeten nog op een Sony Memory Stick Duo worden gezet. Een speciale geheugenkaart die vrijwel alleen in Sony apparatuur werd gebruikt. Doordat de interface sterk op SD leek, kon deze wel in veel cardreaders worden uitgelezen.

2009, de PSP faalt

Op 2 juni 2009 presenteerde Sony haar PSP Go. Deze zou een einde maken aan lange laadtijden en het hoge energieverbruik van de optische drive. Deze machine zou alleen met downloads werken. Deze introductie leek echter de genadeklap voor de PSP. Niet alleen omdat de gamer geen fysieke games meer kon uitwisselen of doorverkopen. Vooral omdat het saleskanaal geen trek had in de console. De gemiddelde marge voor de winkelier lag op €10. Tijdens de introductie waren er amper accessoires beschikbaar voor bijverkoop. Op games viel voor de winkelier helemaal niets meer te verdienen. Als gamer moest je goed zoeken om een PSP Go te vinden.

Sony PSP Go

2011, de (3G) PlayStation Vita (PS Vita)

Tijdens de E3 van 2011 toonde Sony haar PS Vita. De toekomst van mobiel gamen op basis van een zware ARM Cortex A9 quad-core processor met 512MB werkgeheugen en 128MB videogeheugen. In de tijd dat smartphones nog niet zo gek veel rekenkracht in zicht hadden. Bijzonder was dat de console ook een touchpad op de achterkant kreeg. Dit maakte vele creatieve concepten mogelijk. Ook koos Sony voor een speelse UI met bolletjes in plaats van het strakke PSP menu.

Sony bracht twee uitvoeringen op de markt. Een WiFi only model en een iets duurdere met 3G. Sony werkte in Nederland samen met Vodafone voor deze uitvoering. Gamers kregen dan ook meteen een 3G SIM mee met de console met daarop een aantal MB’s aan data.

PS Vita

Opnieuw koos Sony voor een hoge kwaliteit 16:9 display. Ditmaal met touch, twee analoge sticks ernaast en zonder de UMD. Net als Nintendo, koos Sony exclusief voor een flash card. Dit maakte de productie van games duurder, maar de laadtijden werden drastisch verkort en het energieverbruik dook omlaag. Sony introduceerde twee soorten geheugenkaarten. Één voor first party games en één voor gebruikers om zelf games op te downloaden. Die laatste leek op de microSD kaart, maar is toch anders. Die kaart werd tot 64GB geproduceerd. Maar in de meeste gebieden kwamen alleen de formaten tot 32GB in de schappen te liggen.

Tof was het idee dat je digitale versies van oude PSP games kon downloaden op de PS Vita. In 2011 kondigde Sony haar UMD Passport programma aan. Daar kon je jouw PSP UMD’s registreren om daarna met een dikke korting de games te kunnen downloaden. Echter kwam deze functie alleen voor Japanse gamers beschikbaar. Gamers hier in Nederland moesten gewoon het volledige bedrag ophoesten.

2019, Dag dag Handheld gaming

Nu, in 2019, heeft Sony laten weten per direct met de PS Vita te stoppen. Nieuwe game releases begonnen al een zeldzaamheid te worden. Tegelijkertijd heeft Sony laten weten de PS Vita niet meer te vervangen. Daarmee zijn de Nintendo New 3DS en de Nintendo Switch de enige echte opties voor handheld gaming. Sony gaat zich exclusief storten op de PlayStation 4 markt. Dit is hard nodig. Nederland is één van de weinige landen in de EU waar de PlayStation dominant is. In het gros van de internationale markten is Microsoft dominant voor serieuze gamers. Daarnaast blijft Nintendo sterk onder jonge gamers en is mobile een enorme concurrent voor handheld gaming in het algemeen geworden.

kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.