Wat hebben Atari, SEGA en 3DO gemeen? Ze hielden het niet vol in de markt voor gameconsoles. Met de Statia streaming console hoopt Google een mep uit te delen richting Sony, Microsoft en Nintendo.

Volledige integratie met YouTube

YouTube blijft een interessant kanaal voor games. In de demo die Google liet zien, vult de streaming dienst een trailer van een game aan. Wanneer de trailer is afgelopen, kan de gamer meteen de betreffende game starten. Een game moet vanaf YouTube in 5 seconden gestart zijn.

Stadia controller

De Stadia Controller lijkt een samensmelting tussen die van de PlayStation en de Xbox One. Waarbij de linker analoge stick voor Xbox gamers op een iets ongelukkige plek zal zitten. Maar de Stadia controller is niet verplicht. Iedere controller die je kunt verbinden met het apparaat waarop je speelt, zou bruikbaar moeten zijn voor de dienst. Zelfs toetsenbord en muis. Of Stadia bij die laatste optie ook rekening houdt met player matching, zoals op de Xbox gebeurd, is nog onbekend. De Stadia controller zelf maakt overigens gebruik van WiFi. Deze is niet verbonden met het apparaat waarop je speelt, maar direct met de server waar de game op draait. Uiteraard bevat de Stadia controller een knop om direct in 4K naar YouTube te streamen.

Google Stadia Controller

8K, HDR en 120fps op budget

Google is vol overtuigd van de kracht van haar Stadia gamestreaming dienst en de bijbehorende controller. De dienst zou in de nabije toekomst games op 8K moeten kunnen afspelen met 120fps en ondersteuning voor HDR. Maar eerst komt de realiteit. Google heeft het systeem al werken op FullHD met 60fps en wilt het lanceren met 4K op 60fps en HDR.

De backbone van de Stadia dienst wordt gevormd door AMD. Google maakt voor nu exclusief gebruik van AMD’s GPU’s. Er is wel een speciale CPU voor de servers van Stadia ontwikkeld. Welke rekenkracht van de CPU en GPU beschikbaar zijn, wordt per game bepaald.

Eigen gamestudio

De eerste gamestudio’s zijn al aangesloten voor Stadia. Onder anderen de games van Bethesda zullen op het platform verschijnen. Daarnaast gaat Google zelf ook een gamestudio opzetten. Deze gaat Stadia Games and Entertainment heten.

Gevoelig moment voor Microsoft

Sony is al een tijdje bezig met game streaming. Het kocht hiervoor enkele jaren geleden de dienst OnLive die op dat moment net Europa binnen trok. Voor Microsoft kan de introductie van Google wat spannender zijn. Microsoft heeft op de planning om tijdens de E3 haar eigen game streaming dienst aan te kondigen. Die aankondiging wordt nu door Google ondermijnd.

Wanneer kunnen we kopen?

De lancering van Stadia zal mogelijk ergens richting het najaar plaatsvinden. Het plan is om in de zomer de games aan te kondigen. Dit geeft ontwikkelaars ook nog even de tijd om hun games te optimaliseren voor de dienst.

Gaan we overnames zien?

Google bezit nu een platform voor games. Google opent binnenkort een studio om games te bouwen. Het is niet onwaarschijnlijk dat Google bij succes ook overnamen gaat plegen om een zo groot mogelijk deel van de keten in bezit te krijgen, en ontwikkelaars te verleiden nog meer met Stadia gedaan. Analisten sluiten niet uit dat Google 3 miljard op tafel kan leggen om bijvoorbeeld een Unity over te nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.