Review: Razer Phone 2, de ultieme gamephone?

Razer’s nieuwste gamephone ziet er een beetje uit als de oude. Maar toch is er een hoop verbeterd… en worden we verliefd op het 120Hz IGZo display. Wouw!

Unboxing

Hij komt in een statige, maar prachtige zwarte verpakking; de Razer Phone 2. De verpakking is iets minder gewaagd dan de Asus ROG Phone, maar er is duidelijk meer aandacht aan besteedt dan aan reguliere smartphone verpakkingen.

Je krijgt bij het toestel een USB naar 3,5mm audio adapter om bedrade headsets aan te sluiten op de USB-C poort. Je krijgt ook een USB-C naar USB-C kabel en een USB-C snellader. Dit laatste is opvallend. Razer lijkt de eerste te zijn in 2018 die voor een native USB-C lader heeft gekozen. Erg fijn! Wat ontbreekt is een back-cover. Die geeft Asus er ook niet bij, maar bij veel merken is dit wel de standaard in de verpakkingen van high-end smartphones. Was een mooie toevoeging geweest.

Design

Het ontwerp van de Razer Phone is stiekem wel een beetje 2017, misschien zelfs 2016. Dit komt doordat Razer heeft vastgehouden aan een 16:9 display waar anderen in 2017 al overschakelden naar 18:9 en later 19:9. Geen inkeping, niets bij Razer en daar kunnen twee argumenten voor gelden.

Razer kan deze keuze gemaakt hebben omdat die heerlijke 120Hz LCD displays gewoon niet te krijgen waren in een modernere vormfactor. Immers, bij anderen zien we geen 120Hz ondersteuning. Ook kan het zijn dat Razer bewust heeft gekozen voor meer ruimte voor de speakers en ook voor grip op de smartphone. Anders zou deze mogelijk nog veel groter geworden zijn.

De achterkant van de Razer Phone 2 is van glas. Met daarin het logo van Razer tot in perfectie verwerkt. En verlicht wanneer je gaat gamen. Wanneer je hiermee op straat loopt, val je op. Oja, en de behuizing is waterbestendig!

Overigens is het qua styling erg mooi om deze smartphone te gebruiken in combinatie met de Hammerhead USB-C ANC headset.

Display

Het display heeft dus een beeldverhouding van 16:9. En ja, het is LCD, maar niet zomaar een LCD. Razer heeft bij Sharp een IGZO LCD ingekocht dat een snelheid heeft van 120Hz. Daarmee spelen alle games extreem vloeiend. Het display meet 5.72 inch groot wat heerlijk is om de vingers goed te positioneren tijdens het gamen. De resolutie ligt met 1.440×2.560 pixels ook lekker hoog. Met zo’n 513 pixels per inch is het beeldscherm zeer scherp.

Vapor Chamber

In 2018 was Saphire de eerste die Vapor Chambers in PC GPU’s introduceerde om het koelproces te versnellen. Dit als alternatief voor de heatpipe. De twee lijken overigens sterk op elkaar.

Een heatpipe is een koperen pijp die onder vacuüm is afgesloten met een druppeltje water erin. Het water verdampt door de hitte, schiet naar het koude deel, condenseert en keert weer terug. Op een enorm hoog tempo. Het probleem van heatpipes is dat ze rond moeten zijn en daarmee niet gemakkelijk aansluiten op platte onderdelen. Bovendien kunnen ze maar één richting op.

De vapor chamber is blokvormig en bevat een vloeistof die ook vergast wanneer deze warm wordt, en daarna bij het afkoelen weer in een vloeistof veranderd. Alleen nu kan het door kanalen alle kanten op. Het gas zoekt zelf de ideale plek op om af te koelen. De dunste hiervan meten net iets meer dan een millimeter. Maar de productie van Vapor Chambers is enorm duur. Dus dit is een flinke investering voor Razer.

Razer Chroma

Natuurlijk mag ook in dit product, de Razer Chroma ondersteuning niet ontbreken. In dit geval kun je de verlichting van het Razer logo achterop de smartphone aanpassen. Ook handig voor notificaties. Wil je nog verder gaan in de beleving, Razer verkoopt ook een draadloze lader met Chroma ondersteuning.

Specs & Benchmarks

In de Razer Phone 2 ligt de Qualcomm Snapdragon 845 chipset. Dit is dé chipset van 2018 als het om pure prestaties gaat. Alle top smartphones draaiden erop. Lekker is ook dat je een ruime 8GB aan werkgeheugen meekrijgt van Razer. Geen besparingen dus. En toch valt de score van de Razer Phone 2 in een test als die van AnTuTu dan nog een beetje tegen. Het sterkste toestel in die test is de Huawei Mate20 Pro met 303.903 punten. De eerste gaming phone in de lijst is de fors duurdere Asus ROG Phone met 297.030 punten op plek 6. De Mi Black Shark volgt op plek 12 met 290.541 punten en de Razer Phone 2 op plek 16 met 286.127 punten. Kak… dat is laag. Verslagen door prijsvechters als de OnePlus 6T en Pocophone. Dat is natuurlijk heel lastig uit te leggen. Waarom je als gamer toch veel plezier gaat hebben van de Razer Phone 2 leggen we je uit.

Razer Cortex

Want deze benchmarks zijn gemeten in de reguliere gebruiksmodus. Maar er is ook iets dat Razer Cortex heet. Een speciale tuning omgeving voor jouw mobile games. Razer houdt een lijst bij met games die gebruik kunnen maken van de game booster technologie van Razer. Daarmee kun je de games zelf aanpassen, maar ook de kloksnelheid van de CPU.

Geluid

Het geluid uit de Razer Phone is echt een h*ly sh*t beleving. Wat zijn de Dolby Atmos stereospeakers enorm goed van kwaliteit. Of je nou aan het gamen bant of aan het Netflixen, hier wordt je vrolijk van. Je merkt hierin ook echt dat THX onderdeel van Razer is geworden. Deze smartphone is gewoon heel goed getuned, al komt je qua hi-res ondersteuning niet verder dan 24-bit/192kHz.

Android

De Razer Phone draait anno 14 februari 2019 op Android 8.1. Helaas ook nog met de beveiligingspatch van oktober 2018. Een strak updatebeleid ontbreekt. Mogelijk omdat Razer voor Cortex behoorlijk wat aanpassingen aan Android moet maken. Het kan goed zijn dat dit erg arbeidsintensief is.

Ook Razer heeft een eigen grafische schil om Android echt eigen te maken. Maar de input van Razer is vooral de vormgeving van de iconen. Alle smarts komen van Nova Launcher Prime. Een hele goede keuze wat ons betreft.

Camera

Achterop de Razer Phone zit een dual camera met een resolutie van 12 megapixels. Door gebruik te maken van twee lenzen, maakt Razer optische zoom mogelijk. Uiteraard zijn de camera’s vooral een nice to have, maar gaat het echt om gaming bij Razer. Dat zien we in de praktijk dan ook terug. De camera’s zijn niet heel lichtgevoelig. Wil je een goede sluitertijd, worden de foto’s al snel wat donker.

Voor selfies levert Razer je een 8 megapixel camera. Met een f/2.0 ook niet heel lichtgevoelig, maar prima.

Je kunt met de camera’s van de Razer Phone in 4K filmen wat zeker een dikke plus is. Wel moet je voor 4K de optische beeldstabilisatie inleveren en dat is jammer. Die optische beeldstabilisatie krijg je terug wanneer je gaat filmen op Full HD. De selfie camera filmt op Full HD.

We mogen stellen dat de camera’s dus prima zijn, maar niet iets waarmee Razer ooit van plan is geweest de strijd te winnen. En dat is prima in dit geval. De focus is gaming.

Accuduur

Bij gaming is de accuduur natuurlijk een dingetje. Zeker wanneer je deze smartphone maximaal laat presteren. De 4.000mAh accu is gelukkig lekker groot. Zonder flink te gamen al goed voor twee dagen gebruik. Gelukkig krijg je een snelle 18 Watt Quick Charge 4+ lader vanuit Razer meegeleverd. Kies je voor draadloos laden, dan gaat dit met 15 Watt ook bovengemiddeld snel.

Conclusie: Razer Phone 2

De Razer Phone 2 verslaat de Asus ROG Phone niet in prestaties, maar het verschil in performance is minder groot dan in geld. Wel missen we bij Razer wat leuke features als airtriggers, maar de ondersteuning voor dat soort zaken is vaak matig. In de praktijk missen we het dus eigenlijk niet. Maar waarom zou je een gamephone kopen die qua snelheid wordt verslagen door een goedkoop toestel als de OnePlus 6? Omdat het 120Hz display zo ontzettend fijn is. Omdat het toestel zo goed in de hand ligt. En dan is de Razer Phone 2 prijstechnisch erg interessant.

Razer Phone 2 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Zeer snel
  • Ligt erg fijn in de hand
  • Super display
  • Super geluid

THE BAD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Razer Phone 2 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com