Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Nokia 5.1 Plus blijkt iets te duur met 3 sterren.

The Good
  • Ziet er high-end uit
  • Gebruik van glas voor en achter
The Bad
  • Camera heeft bij grauw weer al enorme moeite een scherpe foto neer te zetten, laat staan binnen
  • Toestel voelt ondanks Android One relatief sloom aan ten opzichte van concurrenten

Nokia 5.1 Plus blijkt iets te duur kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Toen Nokia ons de Nokia 3.1 liet testen, waren we enorm onder de indruk. Voor niet al teveel geld kreeg je een dijk van een smartphone. Met een prijskaartje van rond de €230 weet de Nokia 5.1 Plus ons eigenlijk niet zo te overtuigen…

Unboxing

In de verpakking van de Nokia 5.1 Plus vinden we niet alleen het toestel, maar ook een berg documentatie, een SIM tool, een 2 ampère lader met USB-C kabel en een headset. Die laatste had van ons niet gehoeven. Wat we missen in vergelijking tot andere merken is een screenprotector en een simpele backcover. Dat hadden we liever gezien dan deze teleurstellende headset.

Design

Het lijkt erop dat een groot deel van de kostprijs van de Nokia 5.1 uit het design moet komen. Want zowel voor als achter, krijg je glas. De manier waarop de vingerafdrukscanner achterop is weggewerkt is ook enorm mooi gedaan. Net als de rest van het design aan de achterkant.

Aan de voorkant zien we dikke randen. Niet heel vreemd, want we hebben het over een LCD display. Wel zien we keurig een inkeping, maar zonder tech om gezichtsherkenning mogelijk te maken. Die inkeping had dus een stuk kleiner gekund.

Display

Het IPS LCD display van de Nokia 5.1 Plus meet 5,86 inch. Dit is wat aan de grote kant voor een display met een resolutie van 720×1.520 pixels, al merk je dit vooral wanneer je er met je neus te dicht op zit. Je houdt namelijk een scherpte over van zo’n 287 pixels per inch. Qua kijkhoek doet het display het echt prima. Niets te klagen. Ook buiten presteert het goed, al hebben we geen test kunnen doen in volle zon.

Chipset en benchmarks

We hebben wat benchmarks laten lopen. In algemene taken is het toestel echt prima op snelheid. Gamers moeten wel uitkijken. Van een 3D game raakt de Chinese MediaTek MT6771 Helio P60 chipset toch al snel buiten adem. Dit komt doordat de Male-G72 MP3 GPU gewoon niet heel krachtig is. Maar deze smartphone wordt ook niet voor gamers in de markt gezet.

De chipset komt met 3GB werkgeheugen, wat gewoon netjes is anno 2019. Het wisselen van apps gaat op een acceptabele snelheid. Wel valt op dat de chipset redelijk wat moeite heeft met het nemen van foto’s. Soms wel tot 2 seconden na het aantikken van de sluiterknop.

Wat verder erg netjes is, is dat Nokia heeft geïnvesteerd in USB-C. We weten dat USB-C erg prijzig is voor smartphone bouwers en daarmee niet de eerste keuze bij het samenstellen van een goedkope smartphone. Maar het is wel heel handig. En dat er dan een USB 2.0 snelheid achter zit? Boeit niet. En dat je niet super snel kunt laden, dat boeit ook niet in deze prijsklasse.

Draadloos

De MediaTek chipset doet draadloos een hoop goed. Zo is er prima ondersteuning voor 5GHz WiFi zodat je prima op 720p kunt Netflixen. Er is een FM ontvanger aan boord, net als bluetooth 4.2. Voor plaatsbepaling kan de Nokia 5.1 Plus overweg met zowel A-GPS (VS) als Glonass (RU), BDS (CN) en Galileo (EU). Verdwalen doe je dus niet.

Android

Qua Android loopt de Nokia 5.1 Plus echt achter op de markt. Op het moment dat we het toestel testen, is een update naar Android 9 nog niet beschikbaar. Dit terwijl Android One echt een highlight voor het toestel zou moeten zijn. Android One zorgt immers voor vlotte updates. Een gemiste kans voor Nokia. Wel stond vandaag de security patch van december 2018 voor ons klaar.

Verder zien we wel dat de Android One installatie geen bloathware bevat. Geen apps waar je niet op zit te wachten, maar ook geen flashy UI waar je onnodig processorkracht op verspilt. Prima dus.

Camera’s

Achterop krijg je van Nokia een dual-camera. Je krijgt 13+5 megapixels. Die 5 megapixel camera wordt voor diepte gebruikt zodat je bijvoorbeeld mooie Bokeh foto’s kunt schieten. Wat opvalt is dat de camera vlot over- en onderbelicht. Van de AI die Nokia beloofd op de verpakking, merken we dus niet zo veel. Tenzij Nokia daarmee verwijst naar Google Lens. Die integratie is top. Ook beeldruis komt al snel naar voren. Toch vinden we dit in deze prijsklasse niet heel storend.

De selfie camera is een beetje hetzelfde verhaal. Wel een nette 8 megapixels, maar zeker niet heel lichtgevoelig.

De filmprestaties zijn aardig. Geen beeldstabilisatie, maar dat verwachten we ook hier niet omwille van de prijs. De camera achterop filmt netjes in Full HD en de selfie camera filmt in 720p. Leuk is dat je beide camerabeelden kunt combineren bij Nokia.

Conclusie: Nokia 5.1 Plus

De sterke kant van de Nokia 5.1 is het display. Ondanks de relatief lage resolutie, is deze erg goed. Bovendien ziet het hele toestel er gewoon lekker fris en modern uit. De camera stelt gewoon teleur, maar dat mogen we op dit prijspunt niet al te zwaar wegen. Wat we wel zwaar wegen is dat het toestel in het geheel niet super vlot aanvoelt. Daar presteert een toestel als de Honor 10 Lite of de Huawei P Smart beter voor deze prijs en kunnen we enkel de conclusie trekken dat je teveel betaalt voor de prestaties die je er voor terugkrijgt.

Nokia 5.1 Plus blijkt iets te duur kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.