Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Hands-on met de Galaxy S10, S10e, S10+, Galaxy Fold en meer

Samsung presenteerde zojuist de nieuwe Galaxy S10 series. Daarnaast presenteerde Samsung haar nieuwe Galaxy Fold en een serie andere wearables. Gisteren mochten we een aantal van deze nieuwe producten alvast aan de tand voelen.

Samsung Galaxy S10e

Aan de onderkant van de series komt Samsung met de Galaxy S10e. Eigenlijk kun je deze het best vergelijken met wat in de vorige serie de Galaxy S9 was. De minste camera’s, de laagste specs. En dan nog heb ik het gevoel dat je met deze ‘meer’ krijgt dan vorig jaar met de S9.

Zo krijg je nog wel het kleinste display met 5,8 inch. Maar wel FullHD+ en Super AMOLED. Met 522 pixels per inch is dit display zelfs scherper dan dat van de Galaxy S10+. Samsung noemt het display het Infinity O display. O verwijst naar het gaatje voor de camera. Je krijgt achterop toch al een dubbele camera met optische beeldstabilisatie. Je krijgt een standaard 12 megapixel lens, maar ook een 16 megapixels ultragroothoek. Voor selfies krijg je 10 megapixels.

Je krijgt in dit toestel al 6GB werkgeheugen. Daarnaast krijg je ook al een hele mooie 128GB opslagruimte. Ook kun je tot 512GB bijplaatsen via een microSD kaartje. De accu is met 3.100mAh ook mooi van formaat. Wij gokken op een ruime dag gebruiksduur. Dit toestel is het enige met een gewone vingerafdruksensor. Bij de andere toestellen zit deze onder het display.

Samsung Galaxy S10

De Samsung Galaxy S10 is nu het toestel voor de middenmoot geworden, maar voelt meer aan als wat vorig jaar werd gezien als de Samsung Galaxy S9+. Met 6.1 inch is het display al flink groter. Ook hier weer een QHD+ Super AMOLED display.

Je krijgt bij dit toestel al drie camera’s achterop. Een 12 megapixel telelens, een 12 megapixel gewone lens en een 16 megapixel ultragroothoek. Ook hier krijg je voorop een 10 megapixel selfiecamera.

Met 8GB werkgeheugen zal deze smartphone zeker ook een stuk sneller aanvoelen. Afhankelijk van de uitvoering beschik je over 128GB of 512GB opslagruimte. Ook hier de mogelijkheid nog 512GB bij te prikken in de vorm van een micro-SD kaartje.

De accu is met 3.400mAh al een stuk groter. Voor ons gevoel zou deze bijna anderhalve dag gebruik opleveren.

Samsung Galaxy S10+

De Samsung Galaxy S10+ is de koploper in de S10 series. Ook hier een QHD display, maar dan 6.4 inch groot. Qua camera’s krijg je grotendeels dezelfde lenzen, maar hier kun je kennelijk ook nog optisch op zoomen. Dit hebben we gister niet in de praktijk kunnen testen. Deze versie komt ook in een keramische uitvoering die, door het materiaal, zo’n 20 gram zwaarder zal zijn. De accu van 4.100mAh lijkt goed voor bijna twee dagen gebruik te zijn.

Voor alle S10 series toestellen

Alle modellen draaien overigens op dezelfde chipset. Voor onze markt is dit de nieuwe Samsung Exynos, waarvan we heel nieuwsgierig zijn naar de prestaties. Amerikanen en andere markten krijgen de Qualcomm Snapdragon 855 chipset. Alle toestellen beschikken over wireless charging en power share zodat ze andere toestellen draadloos kunnen opladen. Alle toestellen draaien op Android 9.0.

De displays van de S10 kunnen HDR10 beelden laten zien. Daarnaast is de Galaxy S10 de eerste serie smartphones die in staat zijn om HDR10 beelden op te nemen. Adobe Premier Rush maakt het mogelijk om snel video’s te monteren op Samsung smartphones. De software is geoptimaliseerd voor de Samsung hardware. De serie maakt ook al gebruik van WiFi 6. Net zoals Samsung de eerste was die 60GHz WiFi ondersteunde.

Samsung Galaxy S10 5G

Samsung komt ook met een 5G uitvoering van de Galaxy S10. maar die gaan we waarschijnlijk niet zien in Nederland. Hier gaan we pas rond 2020 echt met 5G aan de slag.

Beschikbaarheid

De Samsung Galaxy S10e met 128GB gaat €749 kosten. Daarmee is het de goedkoopste uit de serie. De Galaxy S10 met 128GB gaat €899 kosten of €1.149 met 512GB.

De Samsung Galaxy S10+ met 128GB opslagruimte komt op €999 te staan. Met 512GB betaal je €1.249 en met 1TB opslagruimte betaal je €1.599. Dat zal de limited edition zijn om 10 jaar Galaxy S10 te vieren. Er komt ook een limited edition pack met daarin de nieuwe wearables. Ook voor €1.599, maar echt tijdelijk verkrijgbaar.

Samsung Galaxy Fold

Oké, dit was gisteren één van de twee afwezigen. Maar we hebben natuurlijk wel de details voor je. Dit is namelijk Samsung’s eerste Android smartphone met een 7,3 inch Flex display. Dit display vouwt om de smartphone heen. Zo kun je het toestel eenhandig gebruiken, maar ook uitvouwen tot compacte tablet.

Niet alleen het display, maar ook het scharnier waren een uitdaging voor Samsung. Het scharnier bevat verschillende tandwielen om netjes om te vouwen en dicht te klikken. De twee accu’s en andere componenten zijn ook zo geplaatst om te zorgen dat hij lekker in de hand ligt.

De speciale UI laat het ook toe tot drie apps tegelijk te openen op het display van de Galaxy Fold. Zeker voor zakelijke gebruikers een interessante optie. Via app continuity gaat de smartphone intelligent om met open en gesloten apps op basis van de manier waarop je het display gebruikt.

Samsung draait de Galaxy Fold op basis van een AP chipset met 12GB aan werkgeheugen. Het geluid komt uit speakers van AKG en in totaal zijn er zes lenzen om foto’s mee te maken.

Galaxy Watch

Met de nieuwe Galaxy Watch lijkt het er een beetje op dat Samsung is gaan zoeken naar een horloge dat wat simpeler is qua vormgeving. Een stapje weg van de mooie maar complexe ontwerpen die we eerder zagen.

De nieuwe hartslagmeter maakt HR Alerts mogelijk. Daarmee kan het horloge waarschuwen voor een te hoge of te lage hartslag. Ook worden stressniveaus in de gaten gehouden alsmede sportmomenten. De Galaxy Watch draait op Samsung’s Tizen OS.

De Galaxy Watch ligt 15 maart in de winkel voor €249.

Galaxy Fit / Galaxy Fit e

Samsung komt met twee nieuwe sportbandjes. Daarbij ligt de focus nog minder op apps, maar wel op het bijhouden van jouw (sportieve) prestaties. Hiervoor krijgen de bandjes een 1,1 inch display met 360×360 pixels. De bandjes mogen mee het water in en zijn tot 5 atmosfeer waterdicht.

Galaxy Buds

Tenslotte komt Samsung met de Galaxy Buds. Draadloze oordopjes die zijn gemaakt in samenwerking met AKG. Omgevingsgeluiden kunnen worden versterkt om zo contact met je omgeving te houden. Via verschillende microfoons kunnen de oortjes jouw stem ook beter isoleren van de omgeving wat weer fijn is tijdens telefoongesprekken. De Galaxy Buds hebben een accuduur van 6 uur en kunnen nog eens van 7 uur aan stroom worden voorzien via het doosje waar ze in zitten. Die doet dienst als powerbank.

Leuk detail is dat de doos van de Galaxy Buds ook een qi ontvanger heeft. Je kunt ze dus draadloos laden. Ook vanaf de Galaxy S10 series smartphones.

De Galaxy Buds liggen 29 maart in de winkel voor €149,99.

Galaxy S10 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.