Review: Roccat Kone Pure Owl-Eye; Gamingmuis, net wat kleiner

Roccat Kone Pure Owl-Eye kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Enige tijd geleden kondigde Roccat aan een witte variant uit te brengen van enkele van hun producten op verzoek van hun fanbase. De Roccat Kone Pure Owl-Eye was een van deze producten en Roccat vroeg ons om er eens een kijkje naar te nemen.

De Roccat Kone Pure of de Kone Pure Owl-Eye, het was ons niet helemaal duidelijk wat nu de naam van deze muis nu werkelijk is. Kijken we op de site van Roccat, dan lijkt het laatste het geval te zijn, echter op de doos zien we alleen ‘Kone Pure’ vermeld staan waardoor uw reviewer even dacht een domme fout gemaakt het hebben toen deze het nieuwsbericht schreef omtrent de aankondiging van een witte versie van deze muis en de Khan AIMO hoofdtelefoon die we recentelijk bespraken. Owl-Eye duidt overigens op de optische sensor van PixArt die gebruikt wordt, waar de goedkopere Kone Pure SEL niet over beschikt.

 

Ontwerp/Gebruik

Dimensies

Wat ons als eerste opviel is dat de Kone Pure Owl-Eye een relatieve kleine muis is (dimensies: H x B x L 3,9 cm x 7 cm x 11,5 cm). Een blik op de site van Roccat leert ons dat dit een bewuste keus is en men juist een markt wil aanspreken die een voorkeur heeft voor een kleine muis. Ook is de Kone Pure een vrij lichte muis het het gewicht van 88 gram. Hoewel het voor uw reviewer even wennen was aan het formaat vergde het geen uitgebreid proces van gewenning.

Volwassenen met een normaal of groot formaat handen die graag met een zogenaamde ‘grip’ houding (dus niet met je vingers languit over de knoppen, maar klikken met je vingertoppen waarbij de vingers in een soort greep-houding gehouden worden) muizen moeten de Kone Pure aan zich voorbij laten gaan, tenzij ze bereid zijn hun muishouding aan te passen. Aangezien de grip-houding vaak ontstaat doordat grotere muizen net te groot zijn voor bepaalde mensen zou het kunnen dat het formaat van de Kone Pure je juist van deze gewoonte af helpt.

Misschien dat het beste advies is om vooraf even de muis te proberen voordat je hem koopt. Naar ons idee is de vorm van de muis het beste geschikt voor mensen met wat kleinere handen.

Afwerking

De bouwmaterialen voelen prima aan. Opvallend is dat Roccat ervoor gekozen heeft de materialen aan de boven en zijkant hetzelfde te houden; redelijk standaard plastic dat weliswaar wat zachter aanvoelt, maar geen grote mate van grip oplevert. Het effect van vettigheid van de handen is redelijk snel te merken, echter laat het materiaal ook toe het makkelijk weg te vegen.

Vorm

De ergonomische vorm is beperkt gehouden. Er is geen sprake van een diepe duimligging. Dit betekent dus wel dat er sprake is van enige ergonomische vormgeving, waarmee de Pure Kone zoals bijna alle ergonomische muizen voor mensen die graag linkshandig muizen, geen optie meer is.

Knoppen

De muis heeft naast de twee standaard knoppen, 5 overige knoppen. Een vooruit- en terugknop, twee knoppen waarmee de dpi aangepast kan worden en een knop onder de muiswiel. De knoppen voelen prima aan en geven een klik en feedback die klinken en voelen als een muisklik.

Muiswiel

Het muiswiel is afgewerkt met een rubber in een bepaald profiel. Dit voelt prima aan. De stappen waarmee het wieltje tikt voelen lekker stevig aan en er zijn geen momenten waarbij het beeld doorscrollt zonder dat de muis een extra tik gegeven heeft (dit is vast beter te omschrijven, maar op het moment komt uw reviewer niet op een betere omschrijving). De onderliggende knop klikt zoals de muisknoppen en vergt weinig kracht. Een zeer prettige ervaring. We durven te zeggen dat de manier waarop Roccat het muiswiel aangepakt heeft voor de Kone Pure, in ieder geval voor standaard functionaliteit voorbij de implementatie gaat die we op veel duurdere muizen terugvinden, inclusief die van veruit de meeste populaire opties.

Kabel

In tegenstelling tot de Kone Pure SEL heeft de Owl-Eye-versie een braided kabel. Ondanks dit er leuk uit ziet, is uw reviewer geen fan van dit principe bij een muis. Kabels worden minder flexibel en luidruchtiger wanneer ze ergens lang schuren. Braided kabels zijn alleen nuttig wanneer kabelbreuk een gevaar is. Denk aan een oplaadkabel van een telefoon of een in-ear koptelefoons. In het geval van een muis is het naar de mening van uw reviewer een kewstie van vorm boven functie.

Ondanks dat de flexibiliteit redelijk in orde is gebleven bij de Kone Pure Owl-Eye, horen we de kabel wel langs de hoek van het tafelblad schuren. Dit is op te lossen met een bungee of een andere manier van cablemanagement, maar had niet nodig moeten zijn.

 

Gebruik

Muiservaring

Tsja, wat blijft er dan nog over om over het gebruik te vertellen dat in een geschreven review overgebracht kan worden? Zoals aangegeven is de Roccat Kone Pure een iets kleinere muis die ook lichter dan gemiddeld is. De glide pads zitten aan de voor- en achterzijde en lijken te zorgen voor een soepelere muisbeweging dan gemiddeld wat betekent dat de muis makkelijker beweegt. Wellicht dat het lage gewicht hier ook helpt. De tracking is gewoon on-point. Het is lastig hier een oordeel over uit de spreken aangezien we eigenlijk geen ervaring hebben met slechte sensoren. Uiteindelijk gaat het om de algemene ervaring en die viel niet tegen in zowel games als overig gebruik.

Software

De Kone Pure maakt gebruik van de Roccat Swarm Software waarin allerlei settings geconfigureerd kunnen worden. Denk aan algemene settings die ook terug te vinden zijn in de muissettings in Windows, maar ook dpi-instellingen, knoptoewijzingen, de instelling van de RGB-verlichting en meer. Een van de zaken die uw reviewer nog niet tegenkwam bij andere opties is de soundfeedback waarbij middels een stem aangegeven wordt wat de verandering is aan de instellingen die je ingegeven hebt middels een sneltoets (of toegewezen knop op de muis).

De Kone Pure heeft gezien het segment waar deze op gericht is, bepaalde beperkingen zoals een extra muisknop waarmee het aantal functies dat door de software geboden wordt, makkelijker toegankelijk zou worden. De vraag is echter hoe realistisch de beschikbaarheid van een dergelijke optie is in dit segment zonder dat er afgedaan wordt aan de overige kwaliteiten van deze muis, met name het gewicht en het formaat.

 

Conclusie

 

De Roccat Kone Pure Owl-Eye leverde ons feitelijk een compromisloze ervaring. De muis voelt prima aan qua afwerking en de knop-insteek is een van de beteren die we ervaren hebben. Ondertussen is het muiswiel een van de beste implementaties op de markt. De software biedt op een gebruiksvriendelijke manier alle opties die je kan bedenken. De muis is feitelijk al een tijdje uit, hoewel de witte variant recent pas uitgekomen is. De Roccat is voor het geld echter nog altijd een van de beste gamemuizen op de markt. Zeker wanneer gezocht wordt naar een muis van dit formaat, moet de Roccat Kone Pure Owl-Eye op je shortlist staan.

Roccat Kone Pure Owl-Eye kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Knopervaring
  • Degelijk uitgevoerde muiswiel
  • Gebruiksvriendelijke software

THE BAD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events