Review: Roccat Khan AIMO; 7.1 Gamingheadset met RGB

Roccat Khan AIMO kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Gamingheadsets is een marktniche welke steeds prominenter geworden is tot op het punt dat iedere zichzelf respecterende randapparatuurfabrikant één of meerdere opties heeft. Wij keken naar een optie van Roccat, de Khan AIMO, welke zoals de naam suggereert deel uitmaakt van hun AIMO-lijn.

Unboxing

De Khan AIMO wordt vrij rechttoe rechtaan geleverd. Als we de doos uitpakken, zien we de headset. Er worden geen accessoires meegeleverd zoals draagzakje. We kregen van Roccat de witte versie geleverd welke naar aanleiding van fanverzoeken geïntroduceerd is.

Specificaties

De Roccat Khan AIMO is een headset met een relatief hoge gevoeligheid van 99 dB en een relatief lage impedantie van 32 Ω. Dit zou de 96khz 24-bit DAC moeten helpen wat verwachtingen waar te maken.

Volledige overzicht van de relevante specs:

Headset

 • Frequentierespons: 10 – 40K Hz.
 • Impedantie: 32 Ω
 • Gevoeligheid speakerunits: 99 dB @ 1 kHZ
 • Drivers: 50 mm neodymium

Microfoon

 • Gevoeligheid: -40 dB
 • Signal-to-noise ratio: 60 dB
 • Impedantie: 2,2 kΩ

Dimensies

 • Gewicht: 275 gram

Ontwerp

Uiterlijk

Gamingheadsets hebben vaak een eigenzinnig uiterlijk. Veel mensen vinden ze òf zeer mooi of compleet afzichtelijk. Naar ons idee heeft Roccat met de Khan Aimo een redelijke middenweg gekozen. Sober is de headset niet te noemen, maar schreeuwend ook niet.

Het RGB-element is beperkt gehouden. We kunnen ons voorstellen dat RGB-liefhebbers het té beperkt vinden. Misschien kan wel gesteld worden dat het net zo goed weggelaten had kunnen worden wanneer het zo beperkt gehouden wordt. Natuurlijk kun je het argument voeren dat het gewoon een minimalistische, sobere insteek betreft, maar bestaat dit idee als designoptie wanneer we spreken over RGB in een koptelefoon? De Khan AIMO moet echter in de AIMO-lijn passen waarbinnen een synchronisatiemogelijkheid bestaat voor de RGB-verlichting, dus het zou zonde zijn als ze helemaal niets met RGB hadden gedaan.

Bouw

Rechter oorschelp

We kregen de recentelijk uitgekomen witte variant toegestuurd. De bouw komt in eerste instantie wat matig over gekeken naar de adviesprijs en wat we gewend zijn van koptelefoons in deze prijsklasse. De Khan AIMO heeft echter wat features die anderen niet hebben in de vorm van met name de losse microfoon en daarnaast de oorkussens van memoryfoam. Daarnaast heeft de keus voor het materiaal tot gevolg dat we met een zeer lichte headset te maken hebben met een gewicht van 275 gram.

Het frame van de headset is van staal. Het construct om de hoofdtelefoon in grootte te verstellen voelt prima aan. De kabel is braided en ongeveer 185 cm lang wat voor de meesten ruim voldoende moet zijn. Sterker nog, we denken dat veel mensen een oplossing moeten vinden om het teveel aan kabel ergens te laten wanneer de headset in combinatie met een PC gebruikt wordt. Maar goed, je kan beter een te lange dan een te korte kabel hebben en met accessoires als cablebinders of wat tactisch geplaatste losse knopen (niet te strak) moet het geen probleem zijn. De volumeknop en stereo/7.1-toggle-knop geven een prima feedback.

Al met al kunnen we gematigd tevreden zijn over de bouwkwaliteit, ondanks dat het materiaal in eerste instantie wat matig aan deed. Wel hebben we een af en toe kraakje in het scharnier rond de rechter-oorschelp. Niet ontzettend storend echter.

Gebruik

Draagcomfort

Het eerste dat opvalt als de headset voor het eerst opgezet wordt is dan het comfort. We stellen meteen vast dat Roccat de juiste keuzes gemaakt heeft qua bouw als een dergelijk comfort het gevolg is. Uw reviewer draagt een bril en zelfs met een bril die wat wijder ontworpen is, valt de Khan AIMO goed te dragen. De oorkussens van memoryfoam sluiten de oren goed af van de omgeving.

Na enige tijd de Roccat gebruikt te hebben, stellen we dat de Khan AIMO door de meesten makkelijk een uur of twee gebruikt kan worden zonder dat het een vervelende ervaring vormt. Dit laatste komt dan vooral door de warmte.

Microfoon

De microfoon is bevestigd aan de linker oorschelp en kan naar voorkeur gepositioneerd worden doordat deze te verbuigen is. Wanneer de microfoon in de opstaande stand gezet wordt, wordt deze automatisch gemutet. De microfoon kan niet worden losgehaald.

Roccat Swarm

Middels het configuratieprogramma ‘Roccat Swarm’ zijn de nodige configuraties mogelijk. Swarm is een suite welke voor meerdere randapparatuur gebruikt kan worden van het Duitse merk. Ietwat irritant is hoe de mogelijkheid werkt om de apparaten te rangschikken. Bij het verplaatsen van het programma over het scherm verschoven we steeds per ongeluk de rangschikking. Verder zouden bepaalde zaken beter uitgelegd mogen worden. Bij de meeste instellingen wordt een ‘i’ weergegeven waarachter een uitleg schuil gaat over de betreffende instelling. Maar TalkFX en AlienFX moesten we zelf even over uitzoeken in hoeverre we daarvan konden profiteren en hoe dit werkte. Apart deze zaken daarvan komt de Swarmsoftware gebruiksvriendelijk over. Zie de screenshots voor een idee van de beschikbare opties.

Het installatieproces is overigens wel iets dat veel beter kan. In ons geval waren er twee restarts nodig en moesten er meerdere pakketten (MS Visual C++ en MS .NET Framework) geïnstalleerd worden voordat de Roccat Swarm-software zelf überhaupt geïnstalleerd kon worden.

Geluid

Oorkussens van memoryfoam

Eerst het gaming-aspect. De Roccat Khan AIMO is getest met een paar games die verschillende insteken hebben qua audio. GTA V, Street Fighter V zijn het meest intensief getest.

Het surroundeffect in GTA V komt goed door en alle verschillende elementen tijdens een scene zijn goed te horen. Directionele elementen en afstandsinschattingen gaan goed en dialogen tijdens cutscenes klinken ook prima. We denken dat qua signatuur de juiste keuzes gemaakt zijn. Zaken als geweerschoten en explosies of de harde hits in SFV komen goed door met een duidelijk ‘punch-effect’. Het enige dat we aan te merken hebben is dat kleine genuanceerde geluidjes soms wegvallen. In een game als Street Fighter V hadden we hier totaal geen last van. In GTA V zijn er echter delen van de wereld met bijv. wat natuur en zaken als kabbelend water op de achtergrond en dieren. Dit soort zaken zijn in bepaalde gevallen minder goed te horen of vallen weg totdat je echt dichtbij komt en het duidelijk onderdeel van de scene wordt.

Voor muziekweergave stelt de Khan AIMO eveneens niet teleur. Het signatuur is, zoals verwacht kan worden van een gameheadsets, geënt op de basweergave, maar het is niet zo overdreven dat het echt alleen voor de bassheads is. De middentonen komen gedetailleerd door, terwijl de hoge tonen misschien wat achterblijven, maar niets waardoor we de headset vreselijk vinden klinken.

Conclusie

De Roccat Khan AIMO heeft een paar wapenfeiten die voor de headset spreken. Memoryfoam, uitgebreide configuratiemogelijkheden middels de software, het lage gewicht en het algemene comfort zijn voordelen die in deze prijsklasse niet zomaar te vinden zijn. Ook de audio-uitgave is een sterk punt van de AIMO terwijl we over de kwaliteit van de microfoon ook niets te klagen hadden.

Het enige nadeel dat we kunnen bedenken gaat over het algemene uiterlijk en de feel van het apparaat en laat dit nu net een belangrijk ding zijn voor veel mensen die voor dit soort headsets gaan.

Roccat Khan AIMO & Kone Pure

Roccat Khan AIMO kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • Licht van gewicht
 • Memoryfoam oorkussens
 • Prima audio
 • Prima microfoon

THE BAD

 • Bouwkwaliteit kon beter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events