Review: Nura Hoofdtelefoon, perfectie in en over het oor

Inmiddels heb ik honderden hoofdtelefoons op mijn hoofd gehad ter test. Vaak een kleine innovatie, soms perfectie maar met een extreem hoog prijskaartje. De testlade puilt uit met hoofdtelefoons om te gebruiken. Een hoofdtelefoon moet van goede huize komen om mij te overtuigen. De Nura hoofdtelefoon is zo’n product. Als kickstarter begonnen is dit misschien een nieuwe richting waar meer hoofdtelefoon naar toe zullen gaan.

Innovatie

Producten op Kickstarter of IndieGogo vallen in de praktijk nogal eens tegen. Een droom vormgeven en verkopen blijkt vaak makkelijker dan ook echt een goed product te maken en te leveren. Nura heeft bijna 2 miljoen opgehaald en blijkt nu als merk stevig aan de weg te timmeren. Het Australischs bedrijf maakt een hoofdtelefoon die niet eerder zo gemaakt is. Allereerst is de combinatie van in-ear tips in een over-het oor schelp, uniek. De in-ear tips produceren midden en hoog geluid. Doordat de tips in je gehoorgang zitten, kan het zeer accuraat het geluid afleveren. De schelp produceert het laag. Dit komt dus niet direct in de gehoorgang. Je voelt het laag meer dan je het hoort, lijkt het wel. Eigenlijk vervormen bijna alle hoofdtelefoons met veel basweergave het laag. De Nura houdt het heel strak. Omdat het ook niet direct in de gehoorgang komt, is de kans op gehoorschade veel minder.

Gehoorgang

In de in-ear tips zit het geheime wapen van de Nura hoofdtelefoon. Het is niet enkel een luidsprekertje, maar bevat ook een extreem gevoelige microfoon. Volgens de makers dezelfde microfoon als de NASA gebruikt voor hun Mars202o project. Het is daarmee ook het duurste onderdeel in de hoofdtelefoon, aldus de makers. Deze microfoon meet het unieke gehoorprofiel van de drager. Dat is een combinatie van de fysieke vorm met wat je feitelijk kan horen. Je hoeft als gebruiker niets anders te doen dan een minuut de test uit te voeren. Je hoort wat piepjes en geluiden. Het menselijk oor schijnt geluid ook te reflecteren. Die reflecties neemt de microfoon waar en met eigen algoritmen berekent de Nura software zo het unieke hoorprofiel van de drager. De software kan drie verschillende gebruikers meten.

Op maat

Nuraphone

De hoofdtelefoon vraagt even gewenning om goed op te zetten. Je moet immers de tips in het begin van de gehoorgang laten vallen en de schelp om het oor. Eigenlijk is het zoals fietsen. Als je het eenmaal gewend bent, snap je niet dat je de eerste keer een beetje moest hannesen. De software geeft visueel ook goed feedback of de tips wel goed zitten. Voor verschillende oren zijn er 3 verschillende tips. De muziek klinkt extreem vlak, totdat je de hoofdtelefoon de muziek laat weergeven volgens jouw oorprofiel. Dan klinkt de muziek spectaculair lekker. Niet kunstmatig maar juist alsof het altijd zo bedoeld was. Dat is ook het idee van de makers. De muziek weergeven zoals het is opgenomen. Door het profiel past de hoofdtelefoon de weergave aan op de drager. De soundstage is zeer breed en detaillering van instrumenten ongelooflijk helder zonder scherp te worden. Het laag is strak en lekker zonder dominant te zijn. Kortom het geluid klinkt echt zeldzaam goed. Wanneer we andere gebruikers een profiel laten aanmaken en laten genieten is de respons hetzelfde. Zelfs een de professionele audiotechnicus van de audiostudio waar we af en toe testen, is onder de indruk. Dit klinkt beter dan hij eerder heeft gehoord. Het benaderd zelfs het geluid van de dure monitor luidsprekers in zijn studio. Wanneer echter zijn profiel selecteer, klinkt de Nura anders. Minder neutraal. Eigenlijk ook logisch want mijn gehoor is anders dan dat van de audioprofessional.

Noise canceling

Door het ontwerp is de Nura hoofdtelefoon al een perfecte passieve isolator van extern geluid. Je hebt immers tips in de oren en een schelp over de oren. De actieve noise canceling is werkelijk perfect in trein en vliegtuig. Niet eerder heb ik zo goed het omgevingsgeluid tot nagenoeg nul horen reduceren. Zonder de klankkleur te beschadigen. De Nura blijft ongewoon goed klinken. Voor een gesprek kan ik op de zijkant drukken. Het geluid van de omgeving klinkt dan door in de hoofdtelefoon. Zo kan je met mensen communiceren zonder de hoofdtelefoon af te doen. Wil je verder genieten, dan schakel je de ’sociale modus’ weer uit. In de stilte coupe van de trein vraag ik de buren om mij te waarschuwen als ze iets van mijn muziek horen. AC/DC gaat op vol volume. De bassen voelen extreem en het geluid dendert binnen. Ik denk wel net binnen de grens om geen gehoorbeschadiging op te lopen. Aan het eind van het ritje geven de mede passagiers aan helemaal NIETS gehoord te hebben. Dit is de eerste hoofdtelefoon waar de omstanders niets van jouw muziek horen. Ook in een stille woonkamer werkt dit werkelijk perfect. Wow wat een verademing. Geen porren meer op de bank of in bed van de partner.

Bediening

De Nura hoofdtelefoon heeft aan weerszijde een knop die als touch bediening kan werken. Je kan er enkel en dubbel klikfuncties op instellen. De knoppen zijn wel extreem gevoelig. Ik heb twee gehoorprofielen aangemaakt voor mijn eigen gehoor. In het ene profiel heb ik de knoppen toegewezen aan een aantal functies om de sociale modus in te schakelen en muziek te skippen. In het andere profiel heb ik de knoppen juist niet ingeschakeld. Die gebruik ik in situaties waar ik mobiel ben en dus vaker iets tegen de hoofdtelefoonknoppen komt. De bluetooth verbinding van de Nura is prima. Bijna door het hele huis blijft de verbinding prima spelen en in het vliegtuig is een toiletbezoek mogelijk met muziek vanaf de telefoon in de opbergzak in de vliegtuigstoel. Een kabel aansluiting is ook mogelijk. Bijvoorbeeld rechtsreeks aan computer, maar ook Lightning voor iOS, USB-C voor Android of mini jack. voor DAC spelers. Je moet deze kabels wel los kopen. De afwerking van het product en het tasje zijn van topnivo. Er lijkt nergens op bezuinigd. De Nura zou van een gerenommeerd merk zeker het dubbele kosten.

Conclusie

De Nura hoofdtelefoon zet een nieuwe standaard neer. Een standaard in muziek op maat afspelen en een standaard door de combinatie van in-ear en over-the-ear in één product. Een gewaagde stap die zeer goed uitpakt. Deze hoofdtelefoon is momenteel mijn referentie voor muziek thuis en onderweg. Het enige minpunt is dat de schelpen niet draaien of wegklappen om hem makkelijk mee te nemen in een tas. Op dat puntje hebben Bose, Harman en Sennheiser nog een voorsprong. Deze merken mogen wel oppassen. De Nura zou wel eens een vergelijkbare revolutie kunnen veroorzaken zoals Beats eerder deed. Maar ditmaal hebben we het gelukkig wel over een kwaliteitsproduct.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • nieuw hoofdtelefoon concept
  • tuning op maat in 1 minuut
  • waanzinnig geluid
  • kwaliteit afwerking en app
  • solide voor jaren plezier
  • bedrade mogelijkheden
  • accu duur

THE BAD

  • niet in klapbaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.