Waardoor wordt de prijs van cryptocurrencies beïnvloed?

Het idee van cryptocurrencies is, dat je deze op een plaats kunt opslaan, zonder dat hier een centrale bank (zoals de bank en/of overheid) bij komt kijken. Cryptocurrencies vallen onder het nieuwe type geld: digitale valuta. Net als andere valuta’s als de Euro (€) of de Amerikaanse Dollar ($) hebben deze cryptocurrencies allemaal een eigen waarde. Hoe hoog deze waarde is hangt af van veel verschillende factoren. De belangrijkste factoren die tevens hier worden besproken staan hieronder weergegeven.

Factoren die de prijs van een cryptocurrency kan beïnvloeden

 1. Vraag & Aanbod;
 2. Acceptatie;
 3. Beleid van overheid;
 4. Bitcoin (BTC) Prijs;
 5. Social Media & Media;
 6. Updates;
 7. Toevoegen crypto-coins door exchanges;
 8. Cryptocurrency exchanges en het gebruik hiervan;
 9. Scams;
 10. Investeerders;

Vraag & Aanbod

Het begint uiteraard bij de vraag van consumenten en bedrijven naar de verschillende cryptocurrencies en naar de hoeveelheid munten dat deze cryptocurrencies maximaal kunnen hebben. Doordat er een maximum zit aan bijvoorbeeld het aantal Bitcoins (BTC), is het aanbod gelimiteerd. Uiteindelijk zijn de munten een keer op. Als de vraag hierbij blijft groeien, maar het maximum aantal munten is al bereikt, zal de koers oplopen; de cryptocurrency krijgt meer waarde. Daalt de vraag echter, dan zal de waarde van de munt dalen. Vraag en aanbod speelt dus een erg belangrijke rol in de waarde van cryptocurrency.

Acceptatie

Cryptocurrency kan pas echt groot worden wanneer dit wordt geaccepteerd. Wordt dit niet geaccepteerd, zullen minder personen dit gebruiken, wat ten slechte is aan de waarde van de digitale valuta. Wordt dit wel geaccepteerd, zullen ook meer personen gebruik maken van de digitale valuta; de waarde zal stijgen. Hiermee staat deze factor direct in verband met het vraag en aanbod.

Beleid van overheid

Het beleid van de verschillende overheden is een erg belangrijke factor voor de prijs van cryptocurrencies. Niet elke overheid vindt cryptocurrencies even belangrijk. Het kan zelfs zo ver gaan als in China; de handel in Bitcoin (BTC) is hier niet meer legaal. Ook is er hier een andere kant van het verhaal: Malta wil hét cryptocurrency-eiland van de wereld worden. De manier waarop de overheid van een land naar een cryptocurrency kijkt kan voor harde maatregelen zorgen. Dit is van invloed op de prijs van cryptocurrency in zijn geheel.

Bitcoin (BTC) Prijs

De waarde die de Bitcoin (BTC) heeft bepaald de marktprijs. Bitcoin is de eerste cryptocurrency die na al deze tijd op nog steeds de hoogste geldwaarde zit. Hierdoor zet de Bitcoin vaak de trend. Is er een grote dip bij Bitcoin? Grote kans dat dit ook bij andere cryptocurrencies het geval is. Stijgt de waarde van de Bitcoin veel? De kans is wederom groot dat andere cryptocurrencies ook hard in waarde aan het stijgen zijn.

Social Media & Media

Cryptocurrencies worden door personen verhandeld. Hierdoor wordt er veel gespeeld op emoties: bij goed nieuws wordt er vaak meer naar gezocht en wordt er meer gekocht, de prijs zal hier stijgen. Bij slecht nieuws verkopen mensen sneller en kopen ze minder snel nieuwe cryptocurrencies, hierdoor zal de waarde hiervan dalen.

Social Media en de ‘reguliere’ media hebben hier een grote invloed op. Via social media kan men zeer eenvoudig een discussie beginnen over een bepaalde cryptocurrency, zoals de Bitcoin. Hierin worden bepaalde cryptocurrencies gediscusieerd en/of worden er vragen beantwoord.

De reguliere media hebben hiernaast grote invloed op de waarde van een cryptocurrency. Wanneer er bijvoorbeeld in de media vaak wordt gepraat over de Bitcoin, en dit nieuws is tevens positief, dan zal het zoekvolume op de Bitcoin in grote mate toenemen. Dit kan een positief effect hebben op de waarde van de Bitcoin.
Wanneer het nieuws in de media echter slecht is, zal dit een nadelig effect kunnen hebben op de waarde van de Bitcoin.

Updates

Updates van de cryptocurrencies is van zeer groot belang in de waarde hiervan. Als een cryptocurrency veel updates krijgt, is het team hierachter druk bezig met deze crypto. Dit laat zien dat zij nog (steeds) geloven in de cryptocurrency; het project leeft. Dit is positief voor de waarde van de crypto. Hiernaast is het van belang wat voor updates de cryptocurrency mag ontvangen. Zo is de ene update belangrijker dan de andere; deze beïnvloed de prijs dan ook meer.

Toevoegen van crypto-coins door exchanges

Het toevoegen van cryptocurrencies aan grote exchanges als Binance of Coinbase heeft een erg groot effect op de waarde van deze cryptocoins. Doordat deze exchanges zo groot in omvang zijn, wordt elke cryptocoin in grote mate bewaard en verhandeld. Als je in de lijst met goedgekeurde cryptocoins valt, betekent dit dat jou coins flink zullen worden verhandeld. Dit heeft een positief effect op de waarde van deze coins. Daarom is dit een erg belangrijke factor.

Cryptocurrency exchanges en het gebruik hiervan

Cryptocurrency exchanges hebben in zijn geheel misschien wel de grootste invloed op de waarde van de coins. Dit doordat de serieuze verhandeling gaat via deze exchanges. Exchanges zijn het middel om cryptocurrencies te kopen, verkopen of te ruilen. Hierdoor is het een erg belangrijke factor. Ook het gebruik en dan specifiek het gebruiksgemak spelen een rol op de waarde van cryptocurrencies. Hoe makkelijker cryptocurrency exchanges zijn in gemak; hoe meer mensen deze dan ook zullen kopen. Het is dus van noodzaak om de handel in cryptocurrency zo eenvoudig mogelijk te maken; in theorie zou zelfs een jong kind dit moeten kunnen.

Scams

Helaas is cryptocurrency nog erg gevoelig voor scams. Zo zijn er in het verleden verschillende cryptocurrencies opgericht met het doel om mensen op te lichten (te scammen). Het doel is om de waarde van deze coins zo hoog mogelijk te maken, waar er vervolgens dan zoveel mogelijk van worden verkocht. De waarde van deze coin zal hierna flink zakken, maar dat maakt de ontwerpers niks uit; zij gaan ervan door met het geld van de investeerders.

Investeerders

Tot slot hebben investeerders een erg grote invloed op de waarde van cryptocurrency. Investeerders hebben namelijk een groot marktaandeel in handen. Hierdoor krijgen zij de mogelijkheid om de prijs van de betreffende cryptocurrency te manipuleren. Dit kan zowel een positief als negatief effect hebben op de waarde van de cryptocurrency.

Conclusie

Er is dus een groot aantal factoren die de prijs van een cryptocurrency kunnen beïnvloeden. In dit artikel hebben wij de belangrijkste factoren besproken en toegelicht. Wij hopen met dit artikel meer duidelijkheid te hebben gebracht over hoe de prijs van de cryptocurrency tot stand komt.

Dit was een gastblog van Newsbit. Vond je dit een interressant artikel? Bezoek hun website voor meer crypto nieuws!

3 reacties

 1. Wil graag recente informatie over alcoin en alles er omheen jaar 2022 alles zo veel mogelijk leer ik steeds meer van is intresant v de toekomst

 2. Wil leren vond het gewoon jammer dat Bitcoin nabeneden gaat op de grafiek alle alcoins gelijk hetzelfte doen is gewoon heel vervelend jammer wat de alcoin inzit team groot klein noemmaar op maakt niks uit gaan gelijk zakken met weinig geld lukt dat nooit dan moet je veel geld hebben dan op een munt gooien hoog bedraag bitcoin tegelijker tyd in de gaten houden gaat ie eff omhoog dan win je met een klein bedrag echt niet zit ook bij bivavo Bitcoin zakt alles zakt vind het lijkt op oplichting deze broker heb weinig nut Vind ik ik kijk hou het zwaar in de gaten daarom weet ik dat altijd Bitcoin woord je gek van zo denk ik over al alcoins is bevallen lucht daytraden op de amirikaanse markt is het beste 4000aandelen hoogste volume pakken winners natuurlijk goed kijken op een instap moment is een strategie dat werkt ik vind Kevin timmer de beste dat wil ik ook leren verlies alleen maar geld met alcoins of tokens noem maar op ik moet weer back toe school anders gaat het niet worden wegblijven bij alcoins komt gewoon door Bitcoin zwaar verveld vind ik dat erg jammer met weinig geld red je het nooit je moet ook leren ik heb teveel verloren hiermee ik wil daytraden moet je ook een goede buffer hebben en goed weten wat je doet stoplos werken gewoon 1procent pakken hoog inzetten kan weinig gebeuren weg met die Bitcoin nepe gedoe daar verliezen mensen met weinig kennis geld je wint niet never nooit ik ook niet ga door met inversteren in mezelf kennis opbouwen geld is heel belangrijk om te staten dat is op dit moment gewoon mijn probleem anders had ik alang de cursus van Corné manshand besteld hij is ook heel goed ik ben in mijn vak prof maar dit te weinig ervaring groot probleem wil zo graag dit is mijn verhaal Gr marlo

 3. Interpunctie maat, begin er eens aan, deze tekst van jouw is chaos. Als je dat al niet beheerst blijf dan weg bij cripto.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.