Rajesh Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de JVC HA-XP50BT Xtreme Xplosives Wireless; bass heavy bluetooth koptelefoon met 3.5 sterren.

The Good
  • Prima geluid voor bassheads
  • Bass boost bij gebruik met bluetooth
The Bad
  • Draagcomfort kan een probleem zijn

JVC HA-XP50BT Xtreme Xplosives Wireless; bass heavy bluetooth koptelefoon kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com

JVC’s ‘Xtreme Xplosives’-serie is een draadloze koptelefoonserie gericht een markt die JVC ‘jongeren met streetstyle’ noemt. Het idee is om een serie producten te hebben met een “robuuste bouw en een extreem basgeluid dat perfect past bij een actieve jonge levensstijl”, aldus JVC. Wij keken naar de HA-XP50BT.

Ok, de HA-XP50BT dus. Zou dit een naam zijn die bedacht is op basis van deugdelijk marktonderzoek? Of zou de jeugdige JVC-community ergens zich hebben laten horen en geroepen hebben “HA-XP50BT, dat is hoe wij een koptelefoon genoemd willen zien worden!”?

De naamgeving van producten kan een lastige zaak zijn. Maar het is een wonderlijke zaak dat JVC haar doelgroep zo specifiek afbakent en vervolgens met een naam als ‘HA-XP50BT’ komt. Maar goed, maakt ons niet uit, wij kijken naar wat het product precies is. Maar gezien de doelgroep en marktomgeving vonden we de afwezigheid van een meer sprekende naam wel interessant.

 

Verpakking

 

De JVC HA-XP50BT wordt geleverd met een micro-USB-kabel voor het opladen en een 3,5 mm jack-kabel om de koptelefoon bedraad te gebruiken. De kwaliteit van de kabels is ok. Ze zijn niet branded, maar lijken wel voor de combinatie met de koptelefoon te zijn gemaakt of uitgekozen. De jackkabel lijkt degelijk geïsoleerd te zijn en is glad afgewerkt.

 

Specificaties

 

De JVC is een 25 Ohms koptelefoon die zowel bedraad (passief) draadloos gebruikt kan worden. Er wordt afhankelijk van het gebruik een ander signatuur overlegd zoals te zien is aan de frequentiekarakteristiek. De HA-XP50BT ondersteunt SBC, AptX en AAC, dus wat voor apparaat je ook gebruikt, de JVC kan je van dienst zijn voor een degelijke uitgave. Inderdaad hebben we het niet over de LDAC en AptX HD, maar voor een koptelefoon in deze prijsklasse zou dit uiteraard weinig verschil maken. En als je geeft om geluidskwaliteit, luister je uiteraard niet draadloos. In het geval van de HA-XP50BT maakt dit duidelijk verschil. Verderop in de review meer hierover. De overlegde specs door JVC:

 

Ontwerp

Bouw/design

Omringende rubberen afwerking, bassport-openingen boven en onder

De JVC HA-XP50BT is qua body een hoofdzakelijk van plastic vervaardigde koptelefoon (de hoofdband is deels van metaal), zwart gekleurd met rode accenten. JVC richt de koptelefoon op de actieve gebruiker, en heeft ten behoeve daarvan wat zaken uitgevoerd die het geheel qua bouw wat robuuster moeten maken zoals een deels rubberen afwerking aan de oorschelpen. We denken dan ook dat de  HA-XP50BT best wel tegen een stootje kan. Echter om nu te zeggen dat de robuustheid als een unieke eigenschap gezien moet worden gaat ons wat te ver. De meeste lichte on-ear koptelefoons kunnen een stootje hebben en er zijn geen zaken terug te vinden die ervoor zorgen dat de koptelefoon beter omgaat met bijv. zweet of wat wildere hoofdbewegingen.

Het is feitelijk een soort jeugd/lifestyle koptelefoon. Desalniettemin is een stukje extra bescherming altijd meegenomen, zeker als het niets aan het uiterlijk afdoet. In tegendeel zelfs. Naar onze mening is de  JVC HA-XP50BT een prima ogend apparaat met een sobere toepassing van wat designelementen waardoor het uiterlijk een brede groep kan aanspreken.

De koptelefoon heeft aan beiden oorschelpen ook twee openingen die JVC de ‘bass ports’ noemt mede waardoor het diepe laag gerealiseerd wordt. Toen we hierover lazen, vroegen we ons af of dit niet als bijeffect zou hebben dat de geluidslekkage verhoogd zou worden. Dit lijkt echter niet het geval te zijn.

Bediening

Als we de oorschelpen bekijken zien we een volledig lege linker oorschelp en aan de rechteroorschelp een volumeknop, speel/pauze/gespreksaanname-knop, power-knop en een knop voor de bassboost. De knoppen voelen ok-ish aan. De feedback is in principe prima, maar de door de lengte van de powerknop en bassboost-knop moet je ze wel op de juiste plek raken om de juiste feedback te voelen. We hadden liever kortere knoppen gehad die ten allen tijde goed aanvoelen.

Comfort

De hoofdband is prima vormgegeven en beschikt over degelijk padding. Verstellen gaat redelijk makkelijk en werkt volgens de constructie die middels de onderstaande foto’s in beeld is gebracht.

De oorschelpen zijn plat te leggen is wat voor vervoeren handig kan zijn. Helaas zijn de oorschelpen niet over beiden assen te bewegen. Voor uw reviewer betekende het dat de koptelefoon niet opgehouden kan worden voor langere sessies achter elkaar doordat door de gekozen constructie de oorkussens niet recht op de oren vallen. Vrije beweging van de oorkussens is met het gekozen concept wellicht wat lastig voor elkaar te krijgen. Iets dikkere oorkussens had het probleem wellicht minder gemaakt, maar had ook betekent dat de set meer zouden uitsteken. Uw reviewer had na anderhalf uur in ieder geval wel een paar minuten rust nodig. De pasvorm van een koptelefoon is natuurlijk altijd persoonlijk, maar we kunnen zeggen dat de HA-XP50BT niet tot de meest comfortabele opties hoort.

Accuduur

De accuduur is uiteraard afhankelijk van hoe de koptelefoon gebruikt wordt. In onze test werd de opgegeven gebruiksduur gehaald, met de koptelefoon op 50% volume met bass boost aan.

 

Geluid

Bassheavy bedraad en draadloos niet hetzelfde

Het unique selling point van de JVC’s XX-serie is zoals gezegd de geaccentueerde bass. Ten behoeve hiervan is een wat JVC een ‘Extream Deep Bass Port’ (spelfout van de verpakking overgenomen) noemt, toegepast en daarnaast de ‘bass boost’-functie, een knop op de rechter oorschelp waarmee het signatuur aangepast wordt en de bas zwaarder wordt. Deze functie werkt wel alleen als de koptelefoon in bluetoothmodus gebruikt wordt. Als de jackkabel gebruikt wordt geeft de HA-XP50BT een bereik uit welke zo laag gaat als 6 Hz (volgens de opgegeven specificaties) met een diep bas, die zowaar prettig klinkt.

Uiteraard is het signatuur op het weergeven van een overdreven bas aangepast. Maar we kunnen ons niet voorstellen dat de bassheads de door JVC gemaakte keuzes niet zullen kunnen waarderen. Er is geen sprake van een simpelweg overdreven laag; de bas komt op de juiste momenten diep en ‘boomy’ over. In baszware nummers blijft het detail in het laag bewaard. Waar bij sommige baszware opties buiten het beukwerk, overige lage tonen een rommeltje dreigen te worden blijft met de JVC het overzicht in tact. Binnen de context van een koptelefoon voor de bas-heads komen ook het midden en hoog prima over en missen we weinig dat we graag hadden willen terughoren.

Als we de koptelefoon via bluetooth beluisteren gaat het bereik naar de standaard 20-20K Hz en kan de gebruiker zoals gezegd kiezen tussen twee standen, met en zonder ‘bass boost’. Het geluid over bluetooth zijn we wat minder positief over. Slecht is het zeker niet. Maar in de reguliere stand missen we het detail en de rake en diepe bas die we met draad wel hebben. Wanneer de bass boost inschakelen gaat het signatuur meer richting iets waar veel bass-heads nog steeds blij mee zijn aangezien de bas extra diep doordreunt en een bepaalde ‘kick’ kan geven (afhankelijk van het nummer). Maar zo gebalanceerd (nogmaals, in de context van een koptelefoon met overdreven bas) als in bedrade modus is de bas niet.

Geluid afhankelijk van de jack-output

We hebben de JVC op verschillende apparaten getest. Helaas is het een gegeven dat we de koptelefoon-aansluiting op veel telefoons zien verdwijnen. De apparaten die het nog wel hebben maken er niet altijd even veel werk van. Het gevolg hiervan is dat onze positieve ervaringen met de HA-XP50BT in bedrade modus vooral gebaseerd zijn op apparaten die over een sterke output beschikken. We hebben het dan over PC’s, versterkers, mp3-spelers, telefoons met een degelijke DAC-implementatie (o.a. sowieso de high end LG-toestellen van de laatste twee jaar, Samsungs S-serie van de laatste jaren zijn ook aardig). Wanneer hier geen sprake van is, zoals op veel low -to-mid-end telefoons, zal dit voordeel niet gemerkt worden. Uiteraard niet in termen van geluid-gerelateerde details aangezien dit altijd een zwak punt is van dergelijke jack-uitgangen, maar vooral het volume is een zwak punt in deze. Het verschil tussen gebruik met bluetooth en draad is dan aanzienlijk minder.

Microfoon

De microfoon van de HA-XP50BT hebben we niets over te klagen. Tijdens gesprekken zijn we voor de overzijde prima te horen. Hiermee werken voice-inputs voor de voor digitale assistenten uiteraard ook prima.

 

Conclusie

 

De JVC HA-XP50BT is voor zijn prijs een prima koptelefoon voor mensen die op zoek zijn naar een on-ear koptelefoon welke zich richt op een overdreven bas-weergave. Het doel is het leveren van een dikke bas-weergave en in verschillende opzichten wordt hieraan voldaan. Zowel in bedrade modus als via bluetooth met de bass-boost ingeschakeld krijg je wat je wil als bass-head (zij het voor beiden modi op een verschillende manier). De geluidsweergave in algemeenheid is eveneens redelijk voor elkaar. Ondertussen is de JVC qua uiterlijk een prima ogend apparaat die een brede groep zal aanspreken.

JVC HA-XP50BT Xtreme Xplosives Wireless; bass heavy bluetooth koptelefoon kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.