Ikea’s slimme gordijnen komen naar Nederland

Vorige maand ging het gerucht al dat Ika slimme rolgordijnen zou gaan verkopen. Deze week werden de Kadrilj- en Fyrtur-rolgordijnen officieel door Ikea aangekondigd. Ook voor Nederland.

Met de toevoeging van de Kadrilj- en Fyrtur-rolgordijnen, laat Ikea zien helemaal in te spelen op de smart home markt. Dit in navolging van de slimme verlichting die het bedrijf naar Nederland bracht. Daarmee zette Ikea in één klap de grootste uitdager voor het Nederlandse Philips (nu Signify) Hue neer.

Het laat ook zien dat de markt voor smart home apparaten eindelijk toegankelijk is geworden. Dat het installeren van apparaten niet heel ingewikkeld meer is. Ikea kondigde onlangs zelfs een samenwerking met het Chinese Xiaomi aan op het gebied van A.I. en er is nog een samenwerking met Sonos waar komend jaar iets uit moet komen.

Hoewel Ikea twee lijnen kent, verschillen de Kadrilj- en Fyrtur-rolgordijnen niet heel veel van elkaar. De Fyrtur is verduisterend, de Kadrilj niet. De bediening van de rolgordijnen kan met de meegeleverde afstandsbediening, maar ook met de Tradfri app die initieel voor de verlichting werd ontwikkeld en via virtuele assistenten als Alexa en Google Assistant. Stiekem hopen we dat er ook snel een integratie volgt met systemen als de Homey of dat er gewoon een algemene API blijkt te zijn die iedereen kan aanspreken. Het aanspreken van de Tradfri verlichting bleek in de praktijk ook gemakkelijk waardoor de ondersteuning als snel, heel breed werd.

Ikea legt de Kadrilj- en Fyrtur-rolgordijnen vanaf februari in de schappen. De lichtdoorlatende versie gaat €119 kosten en de verduisterende versie €149. Er zullen ongetwijfeld verschillende formaten worden aangeboden, maar we gokken dat de prijsverschillen gering zullen zijn. De grote kosten zitten immers in de motoren en de elektronica.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.