Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: DJI Osmo Pocket, mini gimbal met 4K camera

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • beeldkwaliteit
  • 3 assen stabilisatie
  • mimo app mogelijkheden
  • ios en usbc connect
  • prijs

THE BAD

  • vaste accu
  • veel accesoires nodig
  • niet spatwaterdicht
  • veel nog beta
  • bediening op schermpje

YouTube sloeg vorige week op tilt. DJI introduceerde de Osmo Pocket. Een mini camera met stabilisatie op 3 assen. Waanzinnige spes en ingevlogen influencers die uit hun dak gaan. Ik heb m direct besteld, maar is ie wel zo goed?

Ontwerp

Het eerste wat opvalt als je het doosje met de Pocket uitpakt, is hoe klein het apparaat is. De houder met accu verdwijnt in je hand. Een klein bolletje steekt nog uit met de camera. Er brandt geen rood lampje tijdens het filmen op dat bolletje. Ongemerkt kan je dus filmen. De gimbal is van kunststof maar voelt degelijk aan. Het hoesje ter bescherming tijdens transport is ingenieus ontworpen en past precies. Zo blijft de Osmo Pocket ook klein in de beschermhoes. De twee knoppen zijn om aan te zetten en te filmen. Switchen tussen modules doe je via het touchscherm. Diverse malen staat de camera bij t uitpakken in een andere stand dan gewenst. Een fysieke schakelaar of een softwarematige vergrendeling is zeker gewenst. De opsteekstukjes waarmee je de Pocket verbindt met een iOS apparaat of Android telefoon zijn super. DXO was met hun ONE camera het eerste concept wat vergelijkbaar is. Je gebruikt bij koppelen met een smartphone de chip en lens van de camera en het scherm van de telefoon als zoeker en de rekenkracht voor extra functies. Zo werkt dat ook met de Osmo Pocket. De software van de testunit is echter nog niet goedgekeurd door Apple. Alle testers die nu de DJI Osmo Pocket reviewen hebben software moeten installeren die toegang tot van alles geeft, buiten de beveiliging van Apple om. Oops je moet er niet aan denken dat het Chinese bedrijf zo ook informatie van alle influencers verzamelt… Hopen dat Apple de app snel goedkeurt.

Filmen en fotograferen

Filmen gaat kinderlijk eenvoudig. Het is even wennen aan het menu. De instellingen kiezen, modi wisselen en gefilmd materiaal bekijken gaan elk met een andere swipe. De iconen zijn erg duidelijk. Filmen op 4K is kinderspel. Op het schermpje zie je dat de Pocket scherpt stelt op een object wat je ook kan volgen. Ten minste als het niet te snel beweegt en binnen de begrenzingen van de 3 assen stabilisatie blijft. Schaatsers op de ijsbaan bleken duidelijk te snel voor het tracken van de camera. Deze functie is overigens super handig in veel situaties. Zo heb ik een workshop gefilmd door de camera op tafel te zetten en de lens de docent te laten volgen. Het beeld is super helder en het geluid goed te verstaan. Overigens is dat geluid niet echt waanzinnig goed. In de praktijk kan je zonder verbonden telefoon de beelden niet op geluid beoordelen. De Osmo Pocket heeft immers geen luidsprekertje aan boord.
Fotograferen kan met de Pocket, maar mijn voorkeur is toch de smartphone of een goede camera te gebruiken. Enkel de panorama foto die de gimbal snel achter elkaar maakt en aan elkaar plakt zijn handig. De Pocket is echt gemaakt voor filmen en vooral van filmische beelden.

gefilmd met enkel de Osmo Pocket

De stabilisatie is in drie standen in te schakelen. De meest gebruikte is het ‘tilt lock’ waarbij de camera continu horizontaal blijft. Een andere mogelijkheid is de ‘follow modus’ waarbij de camera de bewegingen volgt maar dempt. Zo blijft een actieshot wel actie. Je hebt dan overigens niet echt grip op de snelheid waarmee de gimbal de beweging volgt. Ik ben een aantal maal al een onderwerp uit beeld verloren doordat het te snel bewoog ten opzichte van mijn beweging. Het is duidelijk een kwestie van veel oefenen en zo leer je dit gereedschap goed te beheersen.

Accessoires

De Osmo Pocket is direct klaar voor filmen en komt met een reisbescherming, een polsbandje, connectoren voor iOS en USB-C en kabel. Met deze kabel kan je de Pocket laden, maar ook de beelden met de computer uitwisselen.
De camera kan rechtop op een tafel staan, maar mist een schroefdraad voor een statief. Daar is de eerste accessoires voor. Vervolgens blijft het besturen van de gimbal op het pieterpeuterige schermpje lastig. Je hebt echt een scrollwieltje nodig wat weer los verkocht wordt. Een afstandsbediening is handig zodra je de camera op een selfie stick plaatst. Ook die kan je kopen in het accessoire pakket. Voor jet het weet heb je straks ter waarde van de camera ook accessoires gekocht. Positief is dat bezuinigen op accessoires mogelijk is en met dik driehonderd Euro de Pocket een verrekte goede en handige camera is.

Mimo app

De Mimo app is de software die je nodig hebt wanneer je de camera met de smartphone verbindt. Je hebt dan opeens een grote zoeker waarop je echt kan zien of het beeld goed gaat worden. Bovendien kan je extra verfijnd filmen. Alles wat je filmt wanneer de camera is gekoppeld, komt op de smartphone. Wees daarvan bewust want de app laadt ook steeds de nieuwe beelden uit de camera. Als je de micro sd kaart in de computer steekt, mis je dus de beelden die smartphonegekoppeld zijn gemaakt.
De app heeft een aantal sjablonen die helpen om snel een indrukwekkend filmpje te maken. De meeste sjablonen bestaan uit 4 of 5 gestipte clips met muziek en effecten. De wizzard helpt je bij het filmen. Ongelooflijk hoe snel je iets indrukwekkends kan maken. De praktijk is wel dat je snel uitgekeken raakt op de sjablonen en straks zo ziet wie dit heeft toegepast. Een beetje vergelijkbaar met de trailer optie in iMovie. Overigens zijn de losse clips en het resultaat op te slaan. DJI wil in de app dat je het resultaat deelt op hun Mimo platform. Yep weer een nieuw sociaal video platform. Delen met sociale media gaat ook via deze app. Wees gewaarschuwd dat je veel data deelt met DJI.

Hero 7 killer?

De GoPro Hero 7 Black heeft net ons hart veroverd toen de Osmo Pocket gelanceerd werd. Niet toevallig waarschijnlijk dat lanceermoment. Alles is beta aan de kleine Osmo Pocket. Waarschijnlijk was een lancering op de CES beurs in januari gepland en door het succes van de Hero 7, is alles naar voren gehaald. Of om de kerstverkopen te halen? Maar dan moet je wel voorraad hebben. Als je nu een Pocket besteld, heb je m waarschijnlijk pas in januari. In ieder geval vechten beide camera’s om dezelfde markt. Beide zetten stabilisatie en 4K beeld in als troef. Toch zijn het twee totaal verschillende camera’s. De Hero 7 is overal voor te gebruiken. Je kan er tegenwoordig zelfs mee zoomen. Super veelzijdig, waterdicht, met verwisselbare accu’s en enorm robuust. De stabilisatie is echt erg goed. De Osmo Pocket is meer een camera voor wie creatief aan de slag wil met een klein wonder der techniek. Je kan er net wat meer filmische shots mee maken en de app help om zelfs van de saaiste bijeenkomst een spectaculair eventfilmpje te maken. De twee camera’s vullen elkaar eigenlijk prima aan. Met deze twee camera’s kan je echt bijna professionele producties maken. Voor wie extreem licht wil reizen een aanrader dus. Als ik moest kiezen zou ik als eerste camera de Hero 7 kiezen.

Conclusie

De Osmo Pocket is een revolutie op camera gebied en miniaturisatie. Met een prijs en gebruiksgemak dat iedereen er mee aan de slag kan. Enkel voor ruwe actieshots is de camera te fragiel en bij regen moet je m echt opbergen. Een verwisselbare accu en losse microfoon zijn de features die de volgende versie perfect zal maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.