Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Huawei Matebook X Pro, Windows10 met Apple kwaliteit met 4.5 sterren.

The Good
  • Vormgeving
  • Afwerking
  • Beeldscherm
  • Toetsenbord
  • Accuduur
The Bad
  • Webcam kwaliteit mag beter
  • 1 toets backlight


Februari dit jaar toonde Huawei op de Mobile World beurs, de wereld de Matebook X Pro. De verstopte camera haalde wereldpers. Even leek de fraaie Windows10 Laptop niet naar Nederland te komen. Sinds deze maand is ie dan toch te koop. Wij mochten er een paar weken mee werken.

Huawei timmert flink aan de weg. In 2012 zat ik in een klein zaaltje bij de introductie van Huawei aan Nederland. Toen nog met budgettelefoons. Inmiddels heeft Huawei met de P20 Pro aangetoond tot de betere telefoonmakers te behoren. Het bedrijf is relatief jong en met bijna 200.000 medewerkers en heel veel innovaties een toonbeeld hoe China marktverhoudingen kan veranderen als ze hun schouders er onder zetten.

Inspirationeel ontwerp

De Matebook X pro is een laptop waarbij de makers zonder twijfel heel goed naar Apple hebben gekeken. Van uitpakken tot voeding en niveau van afwerking is alles op het kwaliteitsniveau van Apple. Toch is het ontwerp echt eigen. De rondingen zijn anders dan de Apple producten en de finish is net iets meer zilverachtig. De randen zijn speciaal bewerkt voor een luxe uitstraling. De laptop voelt degelijk aan en nergens zit een kiertje of is er reden te twijfelen aan de afwerkingskwaliteit.
De installatie van de review laptop is echt gemakkelijk en modern. Cortana help met spraak bij de installatie. Enkel voor een wachtwoord en de vingerafdruk moeten we het toetsenbord aanraken. De leenunit start in het Engels, maar met de setup is dit prima te veranderen in Nederlands. Geen idee hoe dit met de versie is die in de winkel ligt, maar waarschijnlijk identiek. De koppeling met de Huawei P20 is werkelijk wat je van een moderne besturingssysteem met smartphone mag verwachten. Als Mac gebruiker test ik niet veel Windows producten. Een paar laptops per jaren komen in mijn handen ter test. Natuurlijk werk ik diverse kantooromgevingen ook met Windowsproducten. De installatie en gebruikservaring van deze Windows laptop zijn een voorbeeld voor veel andere leveranciers. Vooral omdat het besturingssysteem gewoon zuiver Microsoft is. Geen bloatware of andere reclame producten die de gebruikservaring verstoren. Nee niets van dit al. Windows zoals windows bedoeld moet zijn.

Schitterend beeld

Het beeldscherm van de Matebook X Pro is werkelijk een plaatje. De randen zijn minimaal van top tot bodem en van links naar rechts. Maximaal ruimte dus voor het beeldscherm.  Dat kan omdat Huawei geen camera in het beeldscherm heeft geplaatst, maar deze verstopt heeft in het toetsenbord. Verderop meer over deze oplossing. Het beeldscherm is werkelijk schitterend. Het is haarscherp, kraakhelder en zonder verstoringen. Als bonus is het ook nog eens een aanraakscherm. In de praktijk blijkt dit erg handig. Dankzij een speciale coating van het dunne scherm zouden vingerafdrukken minimaal moeten zijn. Het dunne scherm is van stevig GorillaGlass. Heel veel techniek dus in een ultradun scherm. De lichtopbrengst van het scherm is enorm. Vaak moet je het iets dimmen. Dit gaat overigens vrijwel traploos en erg verfijnd. Het 3K LTPS scherm heeft een resolutie van maar liefst 3 000 x 2 000, 260 PPI, een 100% RGB kleurbereik, 450 nits maximale helderheid en een contrastverhouding van 1 500:1. Foto’s, HD video en zelfs 4K films komen echt tot leven. Geen enkele andere Windows laptop heeft mij zo kunnen overtuigen. Het 13,9 inch beeldscherm is voor mij perfect. Een 2018 13”Macbook Pro beeldscherm is net wat minder royaal in formaat en prestaties.
Huawei rept op hun site niet over de audiokwaliteiten van deze laptop. Een gemiste kans. Er zit geen dikke Dolby sticker op of ander audio merk sticker. Toch is de audio kwaliteit adembenemend. Lekker vol en een prachtige spreiding.

Bediening

Het toetsenbord is een aanrader voor wie veel moet typen. De laptop is flinterdun en daardoor is de polsbelasting minimaal. De toetsen lijken erg vlak, maar hebben een lekker diepe inslag om duidelijk te werken. Het toetsenbord is verlicht. Enkel bij de Q en de pijl naar beneden zien wij wat vals licht als we de laptop wat van ons af houden tijdens het werken.  Het trackpad is groot en trefzeker. Een verademing bij veel andere Windows laptops. In de functietoetsenrij zitten alle toetsen die je hoopt voor verlichting, toetsenbord, schermdelen tijdens presentaties, wifi en muten van de microfoon. Een erg prettige ervaring.

In het toetsenbord zit tussen F6 enF7 een camera knop. Als je deze indrukt komt een camera uit het toetsenbord. Super slim en bijzonder fraai gedaan. Bij de lancering was ik diep onder de indruk van deze oplossing. In de praktijk blijkt de camera erg ongunstig voor wie niet met een onderkin op de video wil. Eigenlijk alleen te gebruiken als het echt moet dus. Je gaat geen webinar verzorgen met deze camera. De beeldkwaliteit had ook wel iets beter gemogen. Wel een veilig gevoel dat de camera altijd uit staat als je dat wilt.

Aansluitingen

Een dunne laptop moet vaak veel opofferen qua aansluitingen. Apple ging met de MacBooks iets te ver volgens velen. De Matebook X Pro heeft twee USB-C poorten en een reguliere USB poort. Voor de muziekliefhebber is er zelfs een mini-jack aansluiting. Het enige grote gemis is een SD-kaart poort.

Slanke krachtpatser

De Matebook X Pro is blinkt niet alleen uit qua ontwerp, afwerkingsniveau en schitterend beeldscherm. In de flinterdunne behuizing zit een krachtpatser. De 8e generatie Intel® Core™ i7 8550U processor met NVIDIA® GeForce® MX150 met 2 GB GDDR5 grafische kaart, zorgen voor probleemloos zware taken zoals videobewerking. Voor iedereen die office toepassingen gebruikt met additioneel wat grafisch werk en wat gamen, zal aan de rekenkracht dik voldoende hebben. Enkel grafische professionals en pro gamers zullen wellicht een andere meer specialistische laptop overwegen.

Conclusie

De Huawei Matebook X Pro is de beste Windows10 laptop die ik ooit in mijn handen heb gehad. Schitterend qua afwerking, krachtige prestaties en een schitterend beeldscherm. Enkel de camera en toetsenbordverlichting zouden beter kunnen. Voor de prijs is dit een absolute aanrader.

De Matebook X pro is te koop voor 1899 Euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.