Review: Sennheiser Momentum Free (oordopjes met diepgang)

Momentum Free kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Met de Sennheiser Momentum Free, zien we een nieuwe stereo bluetooth headset van het iconische merk. Het ontwerp leunt een beetje tussen klassiek en sportief, maar het geluid laat geen twijfel mogelijk. Deze is voor de liefhebbers van een strakke bass.

Unboxing

De Sennheiser Momentum Free zit zeer netjes verpakt. Je krijgt een lederen tasje waar je de headset netjes in kunt bewaren. Je krijgt ook vier maten eartips, een micro-USB kabel en handleiding. Een mooie, complete levering dus.

Design

Qua ontwerp is de Sennheiser Momentum Free best bijzonder. Er zit een soort lusje aan de achterkant, waarmee je de draad van de headset iets kunt inkorten. Een optie die best handig kan zijn wanneer je je stoort aan lange dragen bij de oren. Wanneer jouw hoofd draait, voel je de draden wel 'trekken'. Overigens zit het lusje op de kop op de draad. Het logo zit aan de onderkant wanneer je de lus in de nek hangt.

De draad van de Sennheiser Momentum Free is rood/zwart uitgevoerd. De kabel is iets afgeplat waardoor deze niet snel in de knoop zal geraken. Het geeft de headset ook een sportief uiterlijk.

De oordopjes zelf zien er gewoon heel netjes uit. Achterop zitten magneetjes. Zo kun je de oordopjes aan elkaar bevestigen wanneer je deze niet gebruikt. Kritisch daarbij is wel dat ze niet glad zijn afgewerkt en dus iets op elkaar kunnen gaan schuren. Dit voel je wanneer ze op elkaar zitten en je ze langs elkaar wrijft. Jammer, want ze zien er ook op de achterkant erg netjes uit. Voor de test heb ik geprobeerd om ze op deze manier ge beschadigen, dit is niet geluk. Dus een pluspuntje voor de materiaalkeuze.

Wat echt een gemiste kans is, is het ontbreken van een bedieningsfunctie achter de magneten. Jabra voegt dit al jaren toe aan haar bluetooth headsets en zelfs de goedkope OnePlus Bullets Wireless beschikken hierover. Deze functie zorgt ervoor dat als je de oordopjes tegen elkaar zet, dat de muziek door het magneetcontent automatisch stopt. Of verder gaat wanneer je ze weer in jouw oor doet. Nu moet je via de afstandsbediening de muziek stoppen. Bij een headset in dit prijssegment verbaasd het ons dat Sennheiser hier niets mee heeft gedaan.

De Links/Rechts aanduidingen zijn in het ontwerp van de Sennheiser Momentum Free uiterst subtiel weggewerkt. Rechts staat bij de draad een kleine R. Bij het linker oordopje zitten op dezelfde plek drie voelbare puntjes zodat je ook op de tast weet welke kant je vasthoudt.

De oordopjes zijn relatief klein en de afstandsbediening ook. Aan de linker kant zit dan ook een groter kastje op de draad waar zaken als de accu en de elektronica in zijn weggewerkt. Daar zit geen knop op voor, bijvoorbeeld, Google Assistant.

Op de afstandsbediening zit ook de aansluiting om de headset op te laden. Opvallend is dat we anno 2018, nog steeds een micro-USB aansluiting in dit segment zien. Andere merken kiezen steeds vaker voor USB-C, ook in het lagere segment. Gezien het prijssegment van de headset heb je zeer waarschijnlijk ook al een wat duurdere smartphone met USB-C... of een Lightning aansluiting natuurlijk.

Audiobeleving

Een Sennheiser koop je natuurlijk met een bepaalde audioverwachting. Die moet gewoon goed zijn. Je koopt immers geen goedkoop product. Menig audiofiel gruwelt bij het idee van bluetooth en alle elektronica die tussen de audioplayer en de headset zit. Geen zorgen, als audiofiel krijg je ook echt geen natuurgetrouw klankbeeld uit de Sennheiser Momentum Free. Maar...

Het geluid uit de Sennheiser Momentum Free is wel loepzuiver. Dit komt mede door de ondersteuning voor Qualcomm aptX en aptX Low Latency. Wij hebben de Sennheiser Momentum Free getest op de Huawei P20 pro die aptX ondersteuning ingebakken heeft. Wat helaas mist is ondersteuning voor aptX HD. Anno 2018 ook steeds meer te vinden. Maar... de toename van de audiokwaliteit met aptX HD is minimaal. Dus het is vooral een gemis op papier.

Terug naar het loepzuivere geluid uit deze stereo headset. Niets mis mee. Ook de geluidsdruk is echt prima. De geluidssignatuur van de Sennheiser Momentum Free laat vooral wat meer ruimte voor lagere tonen. Voor liefhebbers van een mooi akoestisch concert is dit misschien iets te veel. Maar liefhebbers van pop en dance zullen, net als mij, met een glimlach genieten van de muziek die uit de headset ten gehoren wordt gebracht.

Draagcomfort

Qua draagcomfort niets te klagen. De Sennheiser Momentum Free is erg licht en de eartips beginnen op een wel heel klein formaatje. Ik heb de op een na kleinste maat gebruikt en dat blijft echt prima zitten. Alleen niet tijdens het sporten. Dan mis je earwings en andere handigheidjes.

Sennheiser Captune

Wil je de audiobeleving verder optimaliseren, moet je de Sennheiser Captune app installeren. Die geeft je een geavanceerde equalizer om mee te spelen. Zo kun je het geluid meer naar jouw eigen hand zetten. Maar... alleen voor muziek op jouw eigen smartphone. En dat mogen geen hi-res FLAC bestanden zijn, want dat snapt de app niet. Anno 2018 mag FLAC ondersteuning, evenals ondersteuning voor diensten als Spotify toch wel standaard ingebakken zitten. Oké, Tidal is aanwezig, maar DLNA lijkt er ook in te zitten en werkt weer niet met mijn Synology server.

Sennheiser zet bij aanvang een vinkje bij dat ze gebruikersdata mogen verzamelen voor Google Analytics en Google Firebase. Maar het is lastig meten wat de vraag is naar zaken die er niet in zitten. Zeker voor een app die al heel langbeschikbaar is. Ga je buiten de app om, moet je gewoon naar het standaard geluidssignatuur van Sennheiser voor deze headset luisteren. Zoals ik aangaf ben ik daar zelf zeer tevreden mee, maar doe deze app goed of stop er gewoon mee.

Bediening

De bediening van de Sennheiser Momentum Free verloopt geheel via de afstandsbediening, die rechts op de kabel zit. Sennheiser wijkt licht af van de reguliere bediening die we bij dit soort headsets zien. Waar je normaal twee keer op de plus zou drukken om een track te skippen, moet je deze nu 2 seconden ingedrukt houden. Dit kan even wennen zijn, maar is zeker geen plus of minpunt.

Wat anno 2018 echt mist, is een knop voor Google Assistant of Siri. Ben je een liefhebber van de virtuele assistenten, schiet deze headset toch echt tekort. Een opvallende keuze van Sennheiser, zeker in dit prijssegment.

Conclusie: Sennheiser Momentum Free

De Sennheiser Momentum Free is geen goedkope stereo bluetooth headset, dus dan mogen we kritisch zijn. Het geluid bevalt mij enorm goed. Iets bassheavy, maar dat is precies naar mijn smaak. Ook het draagcomfort ligt voor mijn gevoel erg hoog. Qua design is het geheel ook netjes afgewerkt.

Waar Sennheiser echt punten verliest, is in de techniek. Leuk dat het aptX is, maar anno 2018 zijn we al verder. Leuk dat we via USB kunnen opladen, maar waarom nog niet via USB-C? En waarom kunnen we geen gebruik maken van Google Assistant of Siri? Waarom stopt de muziek niet wanneer de oordopjes met magneten op elkaar zitten? Hier lopen veel merken op Sennheiser vooruit. Ook in China weten ze steeds beter hoe ze een high-end geluid uit een headset moeten halen. De ontwerpers van Sennheiser moeten dus wakker worden en om zich heen gaan kijken, want technisch voelt de Sennheiser Momentum Free toch echt wat gedateerd. Ondanks het heerlijke geluid dat eruit komt.

Momentum Free kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • Spannend ontwerp
  • Netjes afgewerkt
  • Veel detail in het geluid
  • Mooie bass
  • Ondersteuning voor aptX

THE BAD

  • Geen USB-C
  • Geen ondersteuning voor Siri of Google Assistant
  • Geen handig gebruik van magneetcontacten
  • Geen aptxHD
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram