Review: Grill Guru Classic Compact

Net als afgelopen jaar tijdens de BBQ van het jaar verkiezing is de redactie van JFK weer in rep en roer. De Barbecues zijn niet aan te slepen, het bier staat koud en ieder redactielid houdt alvast rekening met een kledingmaatje groter dan voorheen.  Dit jaar is een van de deelnemers Grill Guru. Met de Grill Guru Classic Compact hebben heren van GrillGuru een zeer gunstig geprijsde instap-kamado in handen. Eenieder die geen fortuin aan een echt groot groen ei wil spenderen kan met deze Grill Guru kennis maken met de magie van de kamado. En dus ook wij redactieleden. Voor de BBQ van het jaar verkiezing 2018 reviewen wij deze Grill Guru compacte keramische kameraad.

Grill Guru Classic Compact

Volgens de Grill Guru heren uit Haarlem produceert Grill Guru top kwaliteit barbecues die zijn ontworpen en gebouwd om alle seizoenen te genieten. Door de uitstekende isolerende eigenschappen van de keramische Guru’s is het goed op temperatuur houden van je kamado een eitje… 😉 Wat de buitenthermometer ook aangeeft.

 

Naast een lijn hoogwaardige keramische barbecues zijn de heren van Grill Guru ook verantwoordelijk voor een zeer uitgebreide lijn BBQ-accessoires en zelfs pellet grills. Maar daar gaan we niet te veel woorden aan vuil maken. Kamado’s zijn namelijk véél cooler. 😉

Constructie

De Grill Guru Classic Compact geeft je erg veel bang for your buck! Ondanks zijn gustige prijskaartje is hij erg solide gebouwd. De keramieke schalen zijn lekker dik en perfect rond. De koepel is hoog genoeg om een flinke homp vlees kwijt te kunnen. Het scharnier waarmee de deksel van deze Grill Guru open blijft staan is oerstevig en doet precies waarvoor hij bedoeld is. Waar bij veel gunstig geprijsde kamado’s de deksel omhoog wordt gehouden door een systeem vergelijkbaar als de ouderwetse manier om de motorkap van een auto omhoog te houden, is bij deze Classic Compact het scharnier voorzien van sterke veren. Door deze veren gaat het open en dichtdoen van de kamado erg soepel en, nog beter: Blijft de deksel automatisch open staan op zijn hoogste punt. Wel zo veilig. Op deze manier klapt de deksel in ieder geval niet dicht terwijl je met je handen in de gloeiende kamado bezig bent. Geen brandwonden voor mij!

De Grill Guru Classic Compact is voorzien van een stevig frame waarmee de kamado veilig en stabiel kan worden verplaatst en op een vlakke ondergrond kan worden neergezet. Deze Grill Guru is niet voorzien van een onderstel op wielen, maar dat is ook nergens voor nodig. Met zijn twee aan weerszijden geplaatste stevige handvaten en zijn bescheiden gewicht van 42 kilo is deze kamado best makkelijk te hanteren. Zeker als je een paar extra handjes beschikbaar hebt die je hiermee helpen. BBQ-en is immers het leukste in goed gezelschap. Toch?

Het onderstel waar deze Grill Guru in staat is erg gemakkelijk in elkaar te zetten. Na het monteren van de handvaten staat de Classic Compact binnen vijf minuten stevig in zijn harnas. Het frame waar de kamado in staat is gemaakt van gepoedercoat staal. Een prima oplossing om deze Grill Guru een beetje betaalbaar te houden. Echter: Als je de poedercoating beschadigd heb je goede kans dat het blootgelegde stukje staal gaat roesten. Niet stoten dus!

Design

Tjah. Dat Grill Guru staat voor pure degelijkheid zie je ook in het design terugkomen. De kamado is asgrijs en het harnas eromheem is gepoedercoat zwart. Heel erg bescheiden dus. Een gevolg van zijn bescheiden voorkomen is dat deze kamado eigenlijk nergens misstaat. Is je tuin of balkon nou bont of sober, deze Grill Guru Classic Compact gaat moeiteloos op in zijn omgeving. Er zijn naast deze asgrijze versie geen alternatieve kleuren beschikbaar. En eigenlijk vind ik dat wel een klein beetje jammer. Juist voor rare vogels als ikzelf had ik graag gezien dat er ook een rode uitvoering was, of een oranje, of een blauwe…

Gebruik

Met een diameter van het grillrooster van 33 centimeter is deze Grill Guru Classic Compact echt lekker compact. Wil je met 7 vrienden uitbundig aan de speklappen, dan is het grilloppervlak te klein. Maar hiervoor heb je ook helemaal geen kamado nodig. Ik neem even snel aan dat als je besluit een kamado te kopen, je dat doet om zijn grootste voordeel dat hij heeft ten opzichte van andere soorten grillgerei. Namelijk: De kamado is ongeëvenaard in het voor langere tijd stabiel houden van de binnentemperatuur. Een kamado kan urenlang een constante temperatuur aanhouden. Bijvoorbeeld zo tussen de 125 en 150 graden celcius. Low & Slow!

Dus vergeet het speklappenfestijn met die 7 vrienden. Denk eerder aan een pulled pork of een pulled beef. Op deze Grill Guru kan je makkelijk een stuk vlees van 3 a 4 kilo kwijt. En hij is een meester om dit mooie stuk vlees in een suddermarathon langzaam te veranderen in een supermals en smaakvol stuk vlees. En van een stuk vlees van 4 kilo, kan je wel 20 normale mensen te eten geven. Of 7 neanderthalers!

Op de redactie wordt dit keer geen pulled pork of beef gemaakt, maar we kiezen ervoor om de heerlijke baby back spare-ribs van onze vaste vleesleverancier beefensteak.nl te bereiden. deze Spare-ribs zijn ook uitstekend geschikt is om lekker low & slow op deze Grill Guru Classic Compact te bereiden. De temperatuur is eenvoudig in de gaten te houden via de thermometer die op de deksel zit.

Natuurlijk beschermen wij onszelf goed tijdens mannelijke activiteiten. Zeker als je met vuur speelt is een goede bescherming belangrijk. Ik gebruik een lederen schort van Etapron. Deze lederen schorten zijn vervaardigd uit dik en hoogwaardig leer en zijn door een riem in de nek en op de rug op ieders lichaamsformaat aan te passen. Door het dikke leren schort wordt je uitstekend beschermd tegen eventuele rondvliegende brokstukken… En het ziet er ook gewoon heel erg tof uit!

De Grill Guru wordt heel erg geleidelijk warm. De warmte is door het stellen van de luchtschuif op de voet van de kamado en de schoorsteen uitstekend te regelen. De kamado wordt eenvoudig ingesteld op een temperatuur van 130 graden Celsius en we plaatsen de meegeleverde heat-deflector (die tevens dienst doet als pizzasteen) in de kamado. In zo’n 3,5 a 4 uur sudderen we de spare-ribs heerlijk gaar. Doordat de kamado zo goed een constante lage temperatuur kan aanhouden brandt je houtskool zeer langzaam op en blijft je vlees perfect sappig.

Ben je klaar met BBQ-en voor vandaag? Dan zet de de luchtsleuven beiden dicht en je houtskool verstikt zichzelf doordat er geen zuurstof meer wordt aangevoerd. Zo kan je morgen de restanten van je houtskool gewoon weer aansteken, en doorgaan waar je was gebleven.

Conclusie

Deze Grill Guru Classic Compact doet alles wat je van een kamado mag verwachten. De bouw is uitstekend en het design is tijdloos. De Grill Guru wordt met voldoende accessoires afgeleverd en is licht en compact genoeg om hem eenvoudig te verplaatsen. De werking is uitstekend. De temperatuur is perfect te regelen en één lading houtskool geeft je genoeg warmte om een zeer lange BBQ sessie te geven. Oke, ik had een hoogwaardig RVS onderstel en een paar kekke kleur wel tof gevonden.. Maar hey! Dat is slechts geneuzel. Van een kekke kleur en RVS wordt je Kamado duurder, maar je pulled pork niet lekkerder…

 

Michiel Schuur beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Voordelig geprijsd
  • Goed scharnierwerk
  • Pizzasteen/Heatdeflector meegeleverd
  • Neemt weinig ruimte in

THE BAD

  • Geen flexibel rooster om tussentijds kolen bij te vullen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.