Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Maxima Premium Kamado BBQ Ø 26 inch/66 cm

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Enorm gigantisch groot
 • Goed scharnier
 • Gemakkelijk schoon te houden
 • Enorm veel accessoires
 • Fijn RVS rooster
 • Zeer goede thermische eigenschappen

THE BAD

 • Niet alle accessoires zijn even goed
 • Handleiding mag echt veel duidelijker
 • Dooft wat langzaam ten opzichte van andere merken

Groot, groter, f*cking enormous. Dat was de eerste gedachte toen ik de doos van de Maxima Premium Kamado BBQ Ø 26 inch/66 cm opende. Met haar eigenwijze vorm geeft deze kamado een enorm oppervlak om te grillen en kun je gemakkelijk twee zones opbouwen.

Unboxing

Zoals je mag verwachten van een enorme kamado als de Maxima Premium Kamado BBQ Ø 26 inch/66 cm (118 kilootjes, schoon aan de haak), komt kamadocus giganticus geleverd op een stevige pallet en netjes in twee dozen verpakt. De inkopers van Maxima leveren meteen zo ongeveer iedere denkbare accessoire mee met de grill, behalve een BBQ tang. Nee letterlijk. Je krijgt zelfs een chicken sitter meegeleverd en een brikettenstarter… okay, op ons aanraden gaat de brikettenstarter er al het goed is uit. Niet dat je geen briketten in een kamado kunt gebruiken, maar hete briketten in een koude kamado knallen is vragen om een thermische breuk in jouw keramische investering. Vergeet dus de onzin over chemicaliën in briketten, het echte verhaal is dat merken die eitjes op de markt zijn, gewoon als de dood zijn dat je bij briketten ook een brikettenstarter gebruikt… maar genoeg daar over!

Dus even een opsomming van wat je allemaal in de doos mag verwachten:

 • Regenhoes
 • Plate Setter / Heat Deflector Ø 16,5 inch/42 cm (da’s dus geen pizza schijf!)
 • Chickensitter
 • Chipfeeder
 • Brikettenstarter
 • Schoonmaakborstel
 • Aspook
 • Grid lifter

Okay, als we dan toch nog twee zeikpuntjes mogen hebben… het rooster van deze grill is enorm. Daar zijn handigere grid lifters voor te verzinnen dan het model dat is meegeleverd. En het schoonmaakborsteltje heeft haren van messing. Die buigen na de eerste keer gebruik al redelijk om. Daar ga je niet heel lang mee doen. Dus leuk dat het erbij zit, maar een betere grid lifter en geen borstel is ook prima.

In elkaar zetten

Want het is tijd om te praten over bloed, zweet en tranen. Nouja, eigenlijk vooral zweet. De Maxima Premium Kamado BBQ Ø 26 inch/66 cm is gigantisch. In je eentje zet je moeiteloos het onderstel in elkaar. Om het ei zelf erin te tillen, is het toch wel heel handig om één a twee vrienden bij je te hebben. Dat is immers het enige onderdeel waarvan je 100% zeker weet dat je niet ergens tegen aan wilt stoten.

De handleiding die bij de Maxima Premium Kamado BBQ Ø 26 inch/66 cm zit is overigens niet al te best. Hij begint niet bij plaatje 1 en aan het einde hou je toch wat onderdelen over waarvan vooral de doorgewinterde BBQ bouwer (kuch) op gevoel weet waar ze moeten. Hier mag het team van Maxima nog wel een beetje werk in steken.

Ontwerp

Wie de Maxima Premium Kamado BBQ Ø 26 inch/66 voor het eerst ziet, heeft het meteen door. Deze kamado is bijzonder. Niet omdat de afwerking van de pot anders is. Hij is immers gewoon glanzend zwart zoals vrijwel alle anderen. Maar deze is meer trechtervormig. Hierdoor lijkt hij ook wat minder diep, maar vergis je niet. Er gaat heel wat brandstof in deze machine terwijl hij toch wel heel zuinig stookt. We zijn echt enorm tevreden met de thermische eigenschappen van dit ontwerp. Bovendien is de diameter van de onderkant breed genoeg om moeiteloos meerdere zones mogelijk te maken.

Qua inrichting krijg je alles dat je mag verwachten. Een binnenpot en een plate setter met pizzaschijf… nee, geen pizzaschijf. Bij Maxima zijn ze gewoon eerlijk. Het is een heat deflector. Een steen waardoor je indirect kunt grillen op deze prachtige machine. Wanneer je een tweede heat deflector erbij koopt, mag je praten over een pizzaschijf. Die kun je dan namelijk boven elkaar opstellen met wat lucht er tussen. Anders heb je de vlammen namelijk meteen onder de steen waardoor jouw pizza al snel met een zwarte bodem van de kamado komt. Ben je van plan pizza’s te bakken, koop meteen even een extra stenen schijf bij Maxima. Dan kan er weinig fout gaan.

Het RVS rooster dat Maximal levert is ook mooi luxe. Wanneer je op direct vuur aan het grillen bent, kun je namelijk een stukje van het rooster omhoog laten scharnieren om gemakkelijk chunks met rookhout toe te voegen. Slim! Heb je liever gietijzer? Dat is gewoon los te koop op deze maat, maar niet aan te raden. Op 26 inch krijg je gietijzer nauwelijks van z’n plek.

Wait, whut!? Heb je daar niet de chipfeeder voor? Nee, want daar kun je eigenlijk alleen rookhout mee in de BBQ brengen, al mogen dat best wel grove houtsnippers zijn. En dat is ook goed. We willen op die plek namelijk geen enorm luik zien. Dat is gewoon niet heel handig, dus hier zijn we heel blij mee.

Het ijzerwerk van de Maxima Premium Kamado BBQ Ø 26 inch/66 is van staal met een zwarte coating. Op de plekken waar je schroeven plaatst, kun je er dus donder op zeggen dat de machine wel wat roestspoortjes zal krijgen. Dat zien we bij vrijwel ieder merk dat deze oplossing kiest. Een (misschien iets duurdere) RVS oplossing zou helemaal de bom zijn geweest. Maxima heeft onder het onderstel overigens keurig geremde wielen geplaatst.

De tafeltjes zijn op het enorme oppervlak van deze kamado van prima formaat. Handig is dat onder de tafeltjes ook haken voor accessoires zijn gemaakt. Net wat minder handig is de dikte van de haken. Zo kun je de meegeleverde borstel er niet aan ophangen. Tip, knoop er een touwtje aan… maar we snappen het. Deze constructie is net wat goedkoper te maken. En weet je, de oplossing is natuurlijk ook niet zo lastig. We kunnen hier prima mee leven.

Schoonmaakgemak

Ook handig is de aslade. Geen gezeur met pookjes. Gewoon de volgende ochtend de lader eruit trekken en leegkiepen. Precies wat deze grillert graag ziet. Verder weten we allemaal dat je het rooster met een staalborstel schoonmaakt aan het einde van je grillbeurt en bij de start. De temperatuur doet de rest.

Gebruiksgemak

Hoewel de Maxima Premium Kamado BBQ Ø 26 inch/66 een flinke jongen is, laat de machine zich echt net zo gemakkelijk opstoken als een kleinere kamado. Ook de ventilatie is tot in de puntjes goed te regelen. Wel valt het op dat het wat langer duurt voor de kamado dooft. Hoewel Maxima goed haar best doet de machine te isoleren met vilt, lijkt er toch nog wel wat zuurstof aangezogen te kunnen worden aan de onderkant waardoor het vuur langzamer verstikt dan we hadden verwacht. Toch is dit niet direct iets om een enorm drama over te maken. Je bent immers qua prijs niet in de topklasse aan het kopen. Die paar extra kooltjes die je verstookt, wegen niet op tegen het aantrekkelijke prijskaartje van de machine.

Conclusie Maxima Premium Kamado BBQ Ø 26 inch/66

Met alle opmerkingen die je in mijn verhaal terugleest, kan ik me voorstellen dat je het gevoel krijgt dat Maxima geen echt BBQ merk is… dat klopt ook wel een beetje. Het is een horecamerk dat de gok heeft genomen om te investeren in een eigen kamado lijn. Goedbedoeld wordt je voorzien van heel veel extra’s tegen een relatief laag prijskaartje, voor een machine van enorm formaat. Heel eerlijk, ik ben enorm onder de indruk van wat ze hier neerzetten. Ja, de handleiding moet beter. Ja, de accessoire samenstelling kan beter… Maar ja, je houdt ook een hoop geld in de zak. Dus koop gewoon zelf een betere borstel en gun die brikettenstarter aan je buurman die al 35 jaar met een roestig kogelbarbecuetje opgescheept zit. Met de Maxima Premium Kamado BBQ Ø 26 inch/66 koop je een machine waar de komende jaren de hele straat jaloers naar zal kijken. Sterker nog, waarschijnlijk kun je een beetje straat in één keer voeden vanaf dit monster. Gaaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.