Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Nintendo Toy-Con 01 Variety Kit

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm veel ontdekplezier
  • Lekker creatief
  • Knotsgekke spellen

THE BAD

  • Het kost wel heel wat ruimte om al die creaties te bewaren

Welkom bij Nintendo Labo. De afgelopen anderhalve week lag de huiskamertafel vol met karton. Nog nooit ben ik ze crea-bea geweest als met de Nintendo Toy-Con 01 Variety Kit, en hoe bijzonder is het eindresultaat?

Ik geef het meteen toe. Er zijn op het moment van schrijven twee verpakkingen van Nintendo Labo en vanaf de aankondiging is de Nintendo Toy-Con 01 Variety Kit mijn absolute favoriet. Gewoon omdat je verschillende creaties maakt die ook nog een beetje gemakkelijk op te bergen zijn. Mijn zoontje is het daar uiteraard niet mee eens en sleept al ruim een week een robotpak door huis. Daarover meer in mijn volgende Nintendo Labo review.

Unboxing

Met de Nintendo Toy-Con 01 Variety Kit haal je eigenlijk een enorme doos karton, wat touw, elastiekjes en reflecterende stickers in huis met, natuurlijk, het bijbehorende spel van deze doos. Iedere doos komt namelijk met haar eigen Nintendo Labo game. Geen download, gewoon op een geheugenkaartje zodat je niet de opslagruimte in jouw Switch hoeft op te offeren.

Maken – Spelen – Ontdekken

Nintendo doet het al jaren anders in de wereld van de spelcomputers. Niet alleen met de vorm van de Switch, maar nu ook weer met Nintendo Labo. De dozen die Nintendo uitbrengt draaien op het maken, spelen en ontdekken. Daarbij doet Nintendo haar best de creativiteit in kinderen te stimuleren en ze stiekem al een beetje warm te maken voor het leren coderen. Want, het idee gaat veel verder dan domweg spelen met wat in de doos zit.

In de Nintendo Toy-Con 01 Variety Kit zitten verschillende kartonnen bladen. Op deze bladen zijn onderdelen van Toy-Con’s uitgesneden. Jij hoeft ze alleen nog maar uit te drukken, op de juiste manier te vouwen en natuurlijk te versieren. Hey, het is karton!

De Switch legt je stap voor stap uit welke onderdelen je nodig hebt en hoe je die vouwt tot de uiteindelijke creatie. Het bijzondere is dat je geen lijm nodig hebt. Soms nemen de reflecterende stickers een beetje de rol van plakband over, maar ook dan is dat niet echt nodig. Alles is gemaakt om keurig in elkaar te grijpen en vast te blijven zitten. Alles is immens slim uitgedacht. Hierdoor is ook alles weer uit elkaar te halen, mocht dat nodig zijn.

De modellen die je maakt, zijn verrassend stevig. Ook al zijn ze van karton. Een knappe prestatie van Nintendo. Mijn kids kunnen in hun enthousiasme best wild zijn, maar niets gaat echt kapot. Met het spelen zit het dus wel goed.

En dan de ontdekkingsfase. Hoe werkt het allemaal? Voor het karton om tot leven te komen, moeten de kinderen daar controllers in steken. Met behulp van voornamelijk de IR camera in de rechter Joy-Con, worden bewegingen vastgelegd door te kijken naar de reflecterende stickers. Bewegingen worden omgezet naar acties in de games. Daarnaast worden zo nu en dan ook andere sensoren en functies gebruikt. Bijvoorbeeld de trilmotor van de Joy-Con om de auto in het pakket te laten rijden (een hex-big maar dan in het groot en van karton). Met de Toy-Con garage gaat het avontuur nog een stuk verder.

RC Auto

De RC Auto is eigenlijk een beetje de start van het Nintendo Labo avontuur. Met een minuut of 5 heb je deze in elkaar zitten. Je schuift de twee Joy-Con erin die je daarna via het scherm van de Nintendo Switch kunt aansturen. En ja, ook daar heb je stukken karton voor om deze op te leuken.

Door de trillingen, komen de pootjes in beweging. Door de trilsnelheid aan te passen maak je bochtjes. Naar achteren bewegen kan niet. Het systeem werkt hetzelfde als van de Hex-Bug Nano.

Vishengel

De vishengel is een spel waarbij kinderen gaan vissen met de Nintendo Switch. Het touw wordt met een rolletje en een elastiekje automatisch opgewonden zodat deze een beetje weerstand krijgt. Het zijn de oriëntatiesensoren van de Switch die bepalen wat er in het spel gebeurd.

Huis

Het huis is de absolute favoriet. Het is een soort van Tamagotchi. Een diertje dat er in leeft. Door verschillende bedieningselementen in verschillende gaten te duwen, kunnen kinderen verschillende dingen doen in het spel. Het gaat niet om winnen, het beestje gaat niet dood. Toch boeit het enorm.

Motor

De motor is een soort van simpel racespel. Daarbij zit je als speler op een motor waar je ook echt gas geeft door het handvat te roteren. Erg leuk bedacht.

Piano

Voor de muziekliefhebbers is er de piano. Het pronkstuk uit de doos. Enorm complex om te bouwen en enorm stevig. Wanneer kinderen op het klavier spelen, kunnen ze de tonen aanpassen door een roterende knop in de piano te steken. Daarvan zijn er een paar die verschillende effecten hebben. Daarnaast zijn er nog een paar andere kartonnen bedieningselementen.

De (on)kwetsbaarheid van karton

Mijn eerste reactie op het karton van Nintendo was, is dat niet een beetje kwetsbaar? Gelukkig is de uitleg simpel. Karton is enorm makkelijk te bewerken. Bewaar je de originele mallen in de doos, kun je altijd nieuwe onderdelen uitsnijden wanneer die nodig zijn. Veel onderdelen zijn zelfs al te repareren met wat schilderstape. Zou je dit soort dingen van plastic gaan maken, is het misschien sterker maar ook minder goed te repareren. Bovendien zou het prijskaartje heel anders worden.

Het begin van een systeem

In de naamgeving van het pakket; Nintendo Toy-Con 01 Variety Kit, hoor je het eigenlijk al. Er komen verschillende dozen van Nintendo Labo. De twee huidige dozen zijn nog maar de start. Als het aan Nintendo ligt, vullen we spoedig ons huis met de mooiste kartonnen creaties.

Conclusie: Nintendo Labo Toy-Con 01 Variety Kit

Nintendo Labo Toy-Con 01 Variety Kit biedt een unieke combinatie van gamen, knutselen en leren wat techniek is voor jonge en minder jonge spelers. Het maakt de Switch bijna iets voor in het klaslokaal, ware het niet dat het leren vooral in het opbouwen van de modellen zit. Wij zijn nu anderhalve week op weg en ik weet zeker dat de kids nog lang niet klaar zijn met deze Nintendo Labo kit.

Nintendo Labo kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.