Test: Huawei P20 Pro camera

We doen het niet vaak, maar met de Huawei P20 Pro hebben we zoveel te melden, dat we de review even uit elkaar trekken. In deze post bekijken we de prestaties van de camera. De totale review volgt later.

Triple camera, hoe zit dat?

Huawei is de eerste smartphone fabrikant die drie camera’s op de achterkant van een Android smartphone zet. Als je de Pro versie van de P20 hebt gekocht tenminste. Anders heb je er alsnog maar twee. Met deze opstelling heeft Huawei ook enorm sterke scores neergezet in de onafhankelijke DXO test. Daar scoort het 114 punten op fotografie en 109 punten op video. De iPhone X scoort respectievelijk 101 en 89 punten, de Galaxy S9+ 104 en 91.

Leica Dual-camara

Op de Huawei P20 en P20 Pro zit een dual-camera zoals we die al langer kennen van Leica en Huawei. Daarin worden kleur en monochrome gesplitst. De Monochrome camera regelt de scherpte door middel van contrasten. De RGB kleurencamera kleurt het geheel in.

De RGB beeldsensor heeft een indrukwekkende 40 megapixels beschikbaar. De beeldsensor heeft met 1/1.7 een enorm formaat en grote pixels leveren meer scherpte. De totale ISO waarde die de camera kan behalen is 102.400. Waanzinnig hoog dus. De monochrome beeldsensor moet het met 20 megapixels doen en dat is genoeg voor haar taak. Ga je echt monochrome afbeeldingen schieten, is het handig te weten dat je dan puur op de 20 megapixel beeldsensor aan het schieten bent. Denk er wel aan om de camera dan handmatig even op 20 megapixel te zetten, anders schiet je onnodig op 10 megapixel.

De dual-camera is gelijk in zowel de Huawei P20 als in de Huawei P20 Pro. De beeldsensor achter de lenzen is wel weer fysiek anders van formaat.

Leica Telezoom

Zoomen is al jaren een probleem voor camera’s in smartphones. LG loste dit vorig jaar al slim op door een vaste zoomlens in haar LG G6 te plaatsen. Huawei en Leica doen dit nu ook. Waar LG 2x zoom leverde, schakelt de lens in de Huawei P20 Pro meteen naar 3x zoom.

Dit is Hybrid Zoom

Ingewikkelder wordt het verhaal wanneer Huawei over Hybrid Zoom begint te kletsen. Daarmee kun je tot 5x zoom komen en dit doet Huawei heel slim. Zoom is alleen beschikbaar wanneer je fotografeert op een resolutie van 10 megapixels (4:3) of 7 megapixels (1:1 / 18:9).

Op 0x zoom (1x op het display) wordt de 40 megapixel lens gebruikt om jouw foto van 10 megapixels te schieten. Iedere 4 pixels op de beeldsensor levert 1 pixel op de foto op. Hierdoor wordt de lens ook ineens enorm lichtsterk. Ook daar komen we later op terug.

Schakel je nu naar de 3x telezoom, wordt jouw 10 megapixel foto eigenlijk een 8 megapixel foto. Immers, meer megapixels zijn er niet. Het lijkt erop dat Huawei de foto’s dan weer kunstmatig vergroot. Raar? Het werkt, laten we het daar op houden. Bovendien klinkt de vergrotingsfactor veel groter dan hij daadwerkelijk is. Deze telezoom is een stuk minder lichtsterk dan de RGB en monochrome lenzen.

Schakel je naar 5x zoom, zou je nog veel meer lichtsterkte verliezen en dat pakt de originele 40 megapixel sensor dus weer op. Je krijgt nu niet 4 gecombineerde pixels, maar een uitsnede van 10 megapixels in het midden van de foto. Zou je de foto op 40 megapixels hebben genomen, kun je hem zelf natuurlijk ook bijsnijden. Dit is slim, want zo behoud Huawei scherpte in de laatste zoom stap van Hybrid Zoom.

Hulpsensoren

De Huawei P20 Pro camera krijgt hulp van diverse sensoren. Zo heeft Huawei een nieuwe laser autofocus ontwikkeld. Deze nieuwe versie is in staat om tot ongeveer 2,4 meter afstand scherp te kunnen stellen. Een meter meer dan de vorige generatie. Achter de bi-color LED flitser zit nog een kleurtemperatuursensor. Deze helpt het juiste witbalans te vinden.

Fotograferen in RAW

In pro modus is laat de Huawei P20 Pro je fotograferen in RAW modus. De camera legt de rauwe data van de sensor dus vast in één bestand. Dit bestand is een stuk groter, maar kan veel beter worden bewerkt dan standaard .jpg bestanden. RAW bestanden worden opgeslagen in het .dng formaat. Helaas heeft Huawei nog geen lenscorrectiedata doorgegeven aan Adobe, dus automatische lenscorrecties zijn vooralsnog niet mogelijk.

Adobe Camera RAW Huawei P20 Pro .dng

Foto’s vastleggen in RAW formaat lukt alleen in de reguliere pro modus.

Modus: Foto (AI)

Wanneer je in de gewone foto modus werkt, schakelt de AI van Huawei in. Deze analyseert de beelden en geeft suggesties hoe je de beste foto’s schiet. Ook instellingen met betrekking tot kleur e.d. worden aangepast. Bij food fotografie was ik niet echt onder de indruk van de settings, maar verder werkte dit erg prettig. Zelfs een bonnetje (journalisten moeten soms worden bijgevoerd 😉 ) werd meteen als document herkent en als zodanig gecorrigeerd vastgelegd. Echt top dit!

Modus: Nachtfotografie

Huawei liet ons al jaren lightpaintings schieten met een speciale modus op haar camera’s. Dit  moet je echt zien als de voorloper van de nachtmodus. Bij de nachtmodus haalt Huawei namelijk de trillingen uit jouw handen. De Huawei P20 Pro doet dit op verschillende manieren. Zo zit er een stukje optische beeldstabilisatie in, maar moeten we het vooral ook hebben van de enorme 40 megapixel beeldsensor. Hier gebruikt de smartphone namelijk het enorme oppervlak voor elektronische beeldstabilisatie. De foto’s die je in deze modus schiet zijn immers slechts 10 megapixels groot. De zoomlens is niet beschikbaar in deze modus. Daarnaast zijn de beeldsensor en de lens erg groot wat een hoge lichtgevoeligheid oplevert. Onderstaande afbeeldingen heb ik uit de hand geschoten.

De kwaliteit is verrassend. Tot zo’n 5 seconden kan ik alles probleemloos uit de hand schieten. Bij langere sluitertijden moet ik een beetje leunen en steunen, maar ook dan komt het goed zoals je in de voorbeelden kunt zien. De scherpte in de foto’s is fantastisch.

Modus: Monochrome

Legendarisch sinds de samenwerking met Leica, is de monochrome modus. Je kunt met de Huawei P20 en P20 Pro dus monochrome foto’s op 20 megapixels schieten. Dit kan in de pro modus waarin je echt alles zelf kunt afstellen. Opvallend is dat RAW fotografie niet mogelijk is in deze pro modus terwijl deze wel in de gewone pro modus zit. Sterker nog, er staat een melding bij dat RAW alleen in professionele modus mogelijk is… maar dat gebruiken we toch?

Verder kun je nog de standaard modus kiezen en één waar je de diafragma in kunt bijstellen. Hoe dan ook, dit levert echt prachtige plaatjes op.

Modus: Document

Met de Huawei P20 Pro heb je altijd een documentscanner in jouw broekzak. Zolang de camera rechthoeken met inhoud herkent, kan deze gericht fotograferen en het document recht trekken. Nouja, hij komt een heel eind met recht trekken. Overigens werkt dit ook met powerpoint slides op een projector. Nu nog OCR herkenning erbij en iedere student heeft hier een juweeltje aan :-).

Filmen

Het is mogelijk om in verschillende formaten te filmen met de Huawei P20 Pro. Fijn is dat Huawei eindelijk in de instellingen een verschil maakt tussen H.264 en H.265 HEVC. Die laatste is erg lastig te bewerken, maar levert wel mooiere beelden op en kleinere bestanden. Toch is het niet zo dat je 4K en Ful lHD 60fps in H.264 kunt filmen. Hierdoor zit je wel een beetje te klooien met de settings, maar uiteindelijk is het de moeite waard om dit op orde te hebben.

Modus: Tijdsverloop – Timelapse

Het is mogelijk om timelapse video’s te schieten met de Huawei P20 Pro, maar instellen is er helaas niet bij. Welke snelheid het toestel aanhoudt is een beetje onduidelijk, maar voor zogenaamde B-roll opnamen is dit prima te gebruiken. Persoonlijk zou ik het wel waarderen wanneer Huawei hier in de toekomst wat meer opties gaat bieden.

Modus: High Frame Rate & Slow Motion

Het is op verschillende manieren mogelijk om met hogere framerates video’s op te nemen. Zo kun je video’s schieten in Full HD op 60 frames per seconde. Qua snelheid levert dit echt enorm strakke plaatjes op maar… je moet er wel rekening mee houden dat je H.265 HEVC moet kunnen bewerken en dat kan een uitdaging zijn. Echt leuk wordt het wanneer je gaat experimenteren met Huawei’s alternatief voor Super Slow Motion. Ook deze Android smartphone kan filmen met 960 frames per seconde, al schakelt ook Huawei terug naar 720p. De manier waarop Huawei werkt wijkt wel af van de Samsung Galaxy S9, maar kwalitatief zit er vrijwel geen verschil in zoals je in bovenstaande video kunt zien.

Selfiecamera

Wil je jezelf filmen via de camera aan de voorkant, dan is er iets bijzonders aan de hand. Ondanks het flinke aantal megapixels, filmt hij niet op een hogere resolutie dan 720p. Wel kun je hier vrij kiezen tussen H.264 en H.265 HEVC.

Conclusie: Huawei P20 Pro Camera

Technisch gezien is de camera van de Huawei P20 Pro een waar wonder. Ja, Samsung kan wel inpakken als het om mogelijkheden gaat. De echte camera reimagined komt toch echt uit China. Maar… de enorme hoeveelheid mogelijkheden en AI leidt tot één ding dat echt over het hoofd wordt gezien. Als je altijd in de hoogste resolutie wilt fotograferen, moet je bij iedere wissel nakijken of je nog steeds in de hoogste resolutie werkt. Voor je het weet ben je echt alles in 10 megapixel aan het vastleggen terwijl 20 en 40 megapixel mogelijk waren. Daar schiet de AI echt nog te kort. Geen RAW in monochrome is ook echt een gemis, maar eerlijk is eerlijk. Deze camera loopt op vrijwel ieder gebied voor. Dus een puntje aftrek voor de losse eindjes en laten we hopen dat Huawei die snel oplost met een update.

Opmerking – De Huawei P20 heeft niet alleen een lens minder dan de P20 Pro. De P20 heeft ook een veel kleinere beeldsensor. De resultaten uit deze review vallen dus niet te vergelijken met de P20.

Huawei P20 Pro camera kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer goede herkenning van beelden (AI)
  • Heel handig gebruik van de verschillende lenzen
  • Fantastisch in monochrome
  • Fantastisch bij weinig licht
  • Filmen tot 960 beelden per seconde
  • Indrukwekkende zoom prestaties

THE BAD

  • Slechts 720p op de selfie camera wanneer je filmt...
  • Food fotografie kan lekkerder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Huawei P20 Pro camera kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl