Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Epson ET-7700; betaalbare bijna-alles-kunnende (foto)printer

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • - enorme hoeveelheid meegeleverde inkt
 • - snelle installatie
 • - smetteloos vullen inkt tanks
 • - veelzijdig
 • - redelijk snel
 • - online en mobiel printen mogelijk

THE BAD

 • - waarom nog DVD labels printen?

Epson heeft een paar jaar geleden gebroken met het typische printer verdien model waarbij printers vrijwel niets meer kosten en gebruikers relatief veel aan inktkosten kwijt waren. Met de EcoTank-printers draaide Epson dit om, je betaalt initieel meer, maar krijgt dan een printer waarbij voldoende inkt wordt meegeleverd om tot 3 jaar te kunnen printen. En de eenvoudig te gebruiken navulflesjes zijn zeer betaalbaar. Gebruiksgemak en lage printkosten voor de gebruiker staan hierbij voorop.

Enkele jaren na de introductie van de eerste EcoTank-printer, heeft Epson nu de ET-7700 op de markt gebracht. De eerste EcoTank printer die volgens Epson ook geschikt is voor het printen van mooie foto’s. En niet een paar foto’s, maar liefst 3.400 foto’s van 10×15 formaat met de meegeleverde inkt.

Soms heb je van die producten die we als redactie ter test krijgen die je vergeet. Niet in een hoekje van het kantoor, maar gewoon omdat ze niet opvallen. Ze zijn dan zo uit de doos in gebruik en tijdens het gebruik is er niets wat stoort. De Epson ET-700 is zo’n product. Het uitpakken en installeren was een fluitje van een cent. We waren overrompeld door de grote hoeveelheid inkt die in de doos zit. Eerst leek het nog om een speciale pers versie te gaan, maar niets is minder waar. Elke ET-7700 komt met een voorraad inkt waarmee je jaren kunt doen. Het vullen van de inkttank is nog gemakkelijker dan bij de eerste generatie. Als magie lekt en drupt er niets. Je houdt het flesje boven de vulopening en de inkt loopt vanzelf in de tank tot deze gevuld is. Het flesje kan zonder druppen van de tank worden gehaald. Het lijkt haast wel een infuus. Slim en doeltreffend.

Bijna-alles-kunner

De ET-7700 is een ware alleskunner. Van gewone printjes tot foto’s en van printen vanaf mobiel of online, tot de ouderwetse DVD labels printen. Eigenlijk is er maar één functie die de printer niet bezit waarmee concurrenten nog trots schermen: faxen. Nee deze printer kan niet faxen en geen faxen ontvangen. Maar wie faxt er nog? E-mail en print hebben allang de juridische geldigheid verkregen die de fax nog even overeind hield. Wij noteren al jaren geen faxnummers meer. Een andere feature die ontbreekt is het printen van adreslabels. Epson mag wat ons betreft de DVD vergeten en een labelprint functie inbouwen om gemakkelijk adresstickers of labeltjes voor potten en dozen te printen. Niet te veelzijdig, maar gewoon simpele etiketten zou handig zijn. Het ingewikkelde DVD invoersysteem kan dan gelijk de prullenbak in.

Prestaties

Niet alleen het slimme vullen en de veelzijdigheid imponeren. De printsnelheid is voor een klein kantoor of thuisgebruik ronduit voldoende. Voor stapels zwart/wit drukwerken gebruiken wij liever een goedkope laserprinter. Die zijn speciaal hiervoor gemaakt. Daar gaan dik 250 velletjes papier in en print 30 pagina’s per minuut. De ET-7700 doet hier twee keer zo lang over, maar de EcoTank is dan ook meer gemaakt voor thuisgebruik en het afdrukken van mooie foto’s. Voor wie het snel printen van zakelijke (tekst)documenten van groot belang is, kan beter kiezen voor een laser- of zakelijke inkjetprinter. Voor alle overige toepassingen is de ET-7700 prima geschikt. Met het juiste papier zijn foto’s prachtige afdrukken. Gebruik je het verkeerde papier, dan zijn de resultaten uiteraard minder goed. Voor onze foto’s op het prikbord volstaat de ET-7700 ruimschoots.

Gemak

De Nederlandstalige interface en goede beschikbaarheid van de drivers voor Mac en Windows, maken gebruik van de ET-7700 een genot. Op geen enkele machine, van pc, mac tot laptop en mobiel hebben we problemen ervaren. Zojuist kwam er een melding over nieuwe firmware en zonder computer gaat de printer zichzelf updaten nadat wij OK hebben ingedrukt. De tijd van drivers zoeken en eindeloos updaten lijkt eindelijk voorbij.

Conclusie

De ET-7700 is een werkpaard dat stilletjes en ongemerkt zijn werk doet. Zonder poeha of problemen. Het EcoTank systeem van Epson is oprecht een verademing in een markt waar printers niets leken te kosten en goud goedkoper was dan de inkt. Niets van dat alles. Epson heeft een eerlijk, zuinig en veelzijdig product met de ET-7700 geleverd en maakt het afdrukken van foto’s ook nog eens zeer betaalbaar!

Eén reactie

 1. De ET-7700 is in het begin een goede printer, maar naar een jaar veel vlekken en dient de printer zeer regelmatig gereinigd te worden. Bij een goede print minimaal eerst het uitgebreide reinigingsprogramma uitvoeren en dan maar hopen dat de kwaliteit goed. Ik gebruik alleen originele EPSON producten en volg de reiniging instructies van EPSON.
  Ook navraag bij EPSON zorgt niet voor een verbetering.
  Samengevat: een slechte printer met een zeer slechte prijs / prestatie kwaliteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.