GadgetGear.nl

De drie beste series over technologie (en waarom je ze moet kijken)

Zeggen dat technologie een grote invloed heeft op ons dagelijks leven zou een understatement zijn. Sinds de komst van de smartphone zijn mens en machine steeds meer vergroeid geraakt met elkaar – virtual reality is hier een goed voorbeeld van. Deze evolutie heeft ons leven heel wat makkelijker gemaakt, maar roept ook vragen op over de invloed die technologie uitoefent op ons dagelijks leven. Zeker wat privacy betreft maken zowel regering, als ook bedrijven en burgers zich steeds meer zorgen. Zo werden de online privacyregels onlangs verscherpt en zijn ook webhosts steeds meer aandacht aan het thema gaan besteden – denk bijvoorbeeld aan webhost STRATO die dit spel heeft ontwikkeld. Met de niet meer te negeren rol die technologie en internet spelen in onze maatschappij, is het alleen maar logisch dat ook film- en televisiemakers hun licht op het thema laten schijnen. Vrije avond en geen idee wat je moet kijken? Deze series vermaken én doen nadenken. Veel kijkplezier!

Mr. Robot

Deze serie speelt zich af in New York, waar we het leven van de teruggetrokken hacker Elliot Anderson volgen. Overdag werkt hij voor een internetbeveiligingsbedrijf, ‘s avonds kraakt hij websites en accounts van vrienden en collega’s. Wanneer hij in contact komt met een anarchistische organisatie wordt zijn leven op z’n kop gezet.

Waarom Mr. Robot kijken?

De serie betekende de doorbraak van de uitstekend acterende Rami Malek, die voor deze rol een Emmy won. Ten dele geïnspireerd door Fight Club behoudt Mr Robot een unieke cinematografische stijl. Mr. Robot werd veelvuldig geprezen voor de realistische manier waarop depressie en autisme in beeld gebracht worden. Ook de hackaanvallen in Mr. Robot worden door veiligheidsexperts als heel realistisch beschouwd.

Black Mirror

Een echte serie is het eigenlijk niet, want elke aflevering is een ‘mini-film’ met haar eigen plot en personages. Black Mirror creëert een dystopisch toekomstbeeld rond de onbehaaglijke kantjes van onze hoogtechnologische maatschappij. In een van de afleveringen bijvoorbeeld hebben sommige mensen een camera in hun oog die alles wat je meemaakt filmt en opslaat – met alle negatieve gevolgen van dien wanneer het hoofdpersonage zijn vrouw verdenkt van vreemdgaan.

Waarom Black Mirror kijken?

Niet alleen de perfecte spanningsboog en indrukwekkende cast, vooral het wrange gevoel dat kijkers overhouden aan elke aflevering onderscheidt Black Mirror van andere series. Het ene moment zit je op het puntje van je stoel je te verbazen over alle technologische nieuwigheden, terwijl je het volgende moment je smartphone uit het raam wilt gooien. Aanrader!

Halt and Catch Fire

Halt and Catch Fire speelt zich af in de Verenigde Staten van de jaren ’80 en brengt de opkomst van de personal computer in beeld. Dan denk je misschien spontaan aan Silicon Valley, maar de reeks speelt zich af in de zogenaamde ‘Silicon Prairie’. Ook de opkomst van Apple en zelfs de eerste online games krijg je in deze serie te zien.

Waarom Halt and Catch Fire kijken?

Je kent Halt and Catch Fire misschien niet, maar dat maakt de serie niet minder de moeite waard. De reeks werd vanwege de nostalgische feel veelvuldig vergeleken met Mad Men, maar overtuigt zeker in de latere seizoenen met een geheel eigen identiteit. Thema’s als feminisme worden aangesneden zonder ooit te belerend te worden, en dat maakt van Halt and Catch Fire de perfecte reeks voor een avondje bingewatching.

Reageren