Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: WD Blue 3D NAND Sata SSD (250GB)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm snel met data verplaatsingen
  • Relatief goedkoop
  • Goede SSD dashboard software

THE BAD

  • Presteert iets minder dan de Samsung wanneer je hem voor apps gebruikt, maar is wel veel goedkoper

Vorig jaar mochten we al even spelen met de 1TB grote WD Blue SSD. Een indrukwekkende prestatie van Western Digital. Nouja, SanDisk dan want die leverde alle hardware die erin zat. Dit jaar komt WD met de WD Blue 3D NAND Sata SSD.

Unboxing

In de verpakking van de WD Blue 3D NAND Sata SSD vinden we de 250GB grote SSD met wat documentatie. Je krijgt er ook WD SSD Dashboard software bij, maar die moet je zelf even downloaden.

Design

Bij WD pakken ze het praktisch aan. De onderkant van de SSD behuizing bestaat uit plastic. Helemaal prima. De bovenkant bestaat uit aluminium en dient als een groot koellichaam voor de SSD controller. Er zit een stukje warmtegeleidende tape tussen de controller en de behuizing. De SSD is van een nogal opvallende WD sticker voorzien.

Wat opvalt wanneer we de WD Blue 3D NAND Sata SSD openmaken, is dat we vrijwel dezelfde hardware zien als in de SanDisk Ultra 3D NAND die we eerder hebben getest. De printplaat lijkt 100% identiek te zijn.

Specs en benchmarks

We zien dat de WD Blue 3D NAND Sata SSD 250GB gebruik maakt van 4 3D NAND geheugenchips van SanDisk. Deze worden aangestuurd door een geheugencontroller van Marvell. Marvell is een hele grote speler op dit gebied. De controller krijgt ondersteuning van een DRAM chip van Nanya, een grote speler op het gebied van DRAM werkgeheugen. Voor de oplettende lezer, dit lijkt inderdaad dezelfde chipset als die van de SanDisk Ultra 3D SSD. We verwachten dan ook dezelfde resultaten in de benchmark.

We hebben de WD Blue 3D NAND Sata SSD getest in dezelfde laptop met Intel Core i7 chipset uit 2017. We hebben de SSD geformatteerd op basis van NTFS gezien dat het meest zal voorkomen. Via de WD SSD Dashboard hebben we een check gedaan om zeker te zijn dat we met de laatste firmware testen.

Wat we zien is dat de WD Blue 3D NAND Sata SSD met marginale verschillen precies dezelfde prestaties neerzet als de SanDisk. Zetten we hem dus af tegen de Samsung 860 Pro SSD, dan zien we dat de WD alleen op willekeurige lees- en schrijfbewerkingen echt trager is. Op massale dataverplaatsingen scoort hij juist veel beter.

WD SSD Dashboard

SSD’s zijn enorm snel en energiezuinig, maar kennen niet het eeuwige leven. Zelfs met de 3 jaar garantie van WD, moet je zelf toch een beetje opletten dat je de drive vervangt voor deze instabiel wordt en tot dataverlies leidt.

Conclusie: WD Blue 3D NAND Sata SSD 250GB

Het is dus om het even welke SSD je koopt; de SanDisk Ultra 3D 250GB presteert vrijwel exact hetzelfde als de WD Blue 3D NAND 250GB. Zelfs de meegeleverde software is niet meer dan een optisch verschil. Het loont dus om te kijken welke van de twee het goedkoopst is. Zit je te twijfelen tussen één van deze twee drives of de Samsung 860 PRO, is het verschil duidelijk. Ga je video’s renderen op de SSD of veelvuldig veel data verplaatsen, zijn deze SSD’s veel sneller. Ga je er applicaties op installeren, zal de Samsung net iets sneller zijn.

WD Blue 3D NAND Sata SSD kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.