Review: Samsung V-Nand SSD 860 Pro 256GB

Onlangs bracht Samsung haar nieuwste generatie SSD’s op de markt. De headliner in het nieuwe assortiment is de Samsung V-Nand SSD 860 PRO 256GB. Voor iedereen met een lager budget zijn er de EVO versies.

Unboxing

In de doos van de Samsung V-Nand SSD 860 PRO 256GB vinden we de SSD, documentatie en een verwijzing naar Samsung Magician, de software die de gezondheid van de SSD in de gaten houdt.

Design

De V-Nand SSD 860 PRO 256GB zit in een prachtige mat-zwarte behuizing. Op de voorkant zien we alleen het Samsung logo en een vierkant. Rood voor de Pro versie die wij testen of grijs voor de iets goedkopere Evo versie. Overigens is de behuizing echt bizar groot ten opzichte van de inhoud. Dat komt door de nieuwe V-NAND technologie waarmee Samsung 64 geheugenlagen op elkaar kan stapelen. We zien dus een heel ander beeld dan wanneer we een Kingston of Sandisk SSD open maken.

Opbouw

De Samsung V-Nand SSD 860 Pro 256GB is gebouwd op Samsung’s eigen MJX geheugencontroller. Die chip stuurt het geheugen aan en is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de performance op korte- en lange termijn. Deze krijgt ondersteuning van 512MB DDR4 SDRAM werkgeheugen. Van daaruit gaan de gegevens naar de V-NAND chips. De 2bit MLC ondersteuning zorgt ervoor dat deze drive geen kunstgrepen hoeft uit te voeren om tot haar hogere snelheden te komen. Door meerdere lagen geheugen op elkaar te stapelen blijven de chips klein. Hoe kleiner, hoe hoger de snelheid en hoe minder onderdelen, hoe minder stroomverbruik. Hoe minder stroomverbruik, hoe minder warmte. Hoe minder warmte, hoe minder slijtage etc. etc.

Speedtest

We hebben de eerste serie speedtests gedaan zoals de drive uit de doos kwam. Dus geen firmware updates. Enkel formatteren als één grote simpele partitie met NTFS als filesystem. Dit is de standaard optie van Windows 10.

Wat in beide tests opvalt, is de performance op langere duur. Een hoge burst performance is fijn bij het werken met kleine bestanden. Ga je video bewerken vanaf de schijf of gamen, is de long term performance veel belangrijker en daar scoren deze drives gewoon enorm goed op.

USB 3.1

De eerste test is op een Intel Core i7 2017 via de USB 3.1 aansluiting. We hebben een generieke USB 3.0 behuizing van het Nederlandse Ewent gebruikt om de Samsung V-Nand SSD 860 PRO 256GB aan te sluiten.

SATA 600

De tweede test is op hetzelfde systeem, maar dan via een SATA 600 aansluiting. De V-Nand SSD 860 PRO 256GB is dus direct op het moederbord aangesloten. Opvallend is dat de verschillen relatief klein zijn. Maar… de schrijfsnelheid ligt wel een flink stuk hoger.

De Samsung Magician software die wordt meegeleverd, levert een serie mogelijkheden om de performance verder te verfijnen. Een voorbeeld hiervan is de Rapid modus. Op het moment van schrijven herkent deze alleen de 860 serie nog niet. We zullen de review op een later moment updaten.

 

Veiligheid

De drive biedt standaard ondersteuning voor SED, Self Encrypting Drive. Dat wil zeggen dat de drive zelf de encryptie van data uitvoert. Hierdoor wordt de CPU van de computer niet extra belast wat weer goed is voor de performance van het hele systeem. Windows gebruikers krijgen het voordeel dat de drive compatible is met Microsoft eDrive ofwel Encrypted Drive.

Bij haar 850-series gaf Samsung een belachelijk lange garantie van 10 jaar. Dat vonden ze zelf kennelijk ook, dus de garantie is voor de 860 serie teruggeschroefd naar 5 jaar. Daar staat tegenover dat het aantal schrijfbewerkingen tot 300TB onder de garantie vallen. Bij de 850 serie verviel de garantie bij 150TB aan schrijfbewerkingen op de 256GB SSD.

Dit laatste is goed nieuws wanneer je de SSD gaat inzetten om jouw OS op te booten en nog beter nieuws wanneer je er games op gaat zetten. Vroeger waren games funest voor SSD’s door de vele schrijfbewerkingen. Met de Pro ligt de garantie met 300TB erg hoog op een 256GB schijf. Immers kun je hem dan ongeveer 1.200 keer opnieuw volgooien in die vijf jaar. Succes ;-).

Conclusie: Samsung V-Nand SSD 860 Pro 256GB

Met de Samsung V-Nand SSD 860 Pro 256GB zet het merk echt een snelheidsmonster neer met een lange adem. Net als bij andere drives gaat de snelheid omlaag bij langere bewerkingen, maar de verwerkingssnelheid bij die langere bewerkingen ligt lekker hoog. Hierdoor haal je veel meer comfort uit de SSD en dat is wat je dagelijks merkt. En dan kunnen we niet anders dan de volle vijf sterren toekennen.

Samsung 860 PRO SSD kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Relatief snel bij lange bewerkingen
  • Hardware encryptie en eDrive ondersteuning
  • Zeer snelle controller
  • Zeer energiezuinig

THE BAD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Samsung 860 PRO SSD kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl