Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: SanDisk Ultra 3D SSD (250GB)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Extreem hoge datasnelheid voor het verwerken van grote bestanden
  • Houdt lang haar snelheid vast

THE BAD

  • Bij gebruik als dataschijf is deze SSD net niet de snelste, maar hij is wel lekker goedkoop

De afgelopen jaren hebben we al heel wat SanDisk Ultra SSD’s zien passeren. Ja er werden sprongetjes gemaakt in performance, maar met de nieuwe SanDisk Ultra 3D SSD zien we pas dat deze vormfactor echt aan haar eind komt.

De 3D NAND technologie, die we ook hebben gezien in de Samsung V-NAND SSD 860 Pro, leidt tot verrassend veel opslagruimte op verrassend weinig ruimte zonder op performance in te leveren. Deze 3D NAND SSD richt haar pijlen dan ook direct op de V-NAND van Samsung.

Unboxing

In de verpakking van de SanDisk Ultra 3D SSD vinden we naast de SSD alleen wat documentatie. Verder niets. Er zullen ongetwijfeld retailers zijn die de SSD’s gaan bundelen met hard- en software om migraties gemakkelijker te maken.

Design

Qua design zien we dat SanDisk Ultra 3D SSD bij haar bekende zwarte etiketten blijft. Ze zien er netjes en strak uit, dus een prima overweging. De bovenste helft van de behuizing is van metaal en dient als koellichaam voor de SSD controller. De onderste helft is plastic. Dat is goedkoper en voldoet aan wat het moet doen.

Maken we de SanDisk Ultra 3D SSD open, dan zien we echt hoe ver SanDisk met deze technologie is. De hele printplaat neemt nog geen derde van de behuizing in. Met andere woorden, SSD’s van enkele terrabytes komen dichtbij voor iedereen die een SATA SSD zoekt maar… we gaan het zo hebben over het nadeel van SATA.

Specs en benchmarks

De chipset van de SanDisk Ultra 3D SSD is dus enorm klein. De 250GB aan opslagruimte is verdeeld over vier geheugenchips die door SanDisk zelf worden geproduceerd. Twee voor op de print en twee achterop de print. SanDisk kiest opnieuw voor een controller van Marvell om de werking van de chips te regelen. Het DRAM geheugen voor de chipset komt van Nanya.

Wat we de laatste jaren zien is dat er een verschuiving plaatsvindt in de benchmarks voor SSD’s. De SATA standaard kent een maximale datasnelheid van 600Mb per seconde. Dat is de absolute max die niemand echt lijkt te halen. Maar iedereen zit daar vlak onder. Het zijn vooral de duurtesten waar nog echt winst wordt gemaakt. Ondanks dat de Ultra lijn niet de duurste lijn van SanDisk is, zien we in deze benchmarks gewoon hele scherpe prestaties ten opzichte van de kostprijs van de SSD.

Er is fysiek dus wel de ruimte om vele terrabytes in deze SATA behuizingen te stoppen, maar de wereld stapt over op de M.2 standaard. Daar valt echt weer snelheidswinst te behalen. Helaas worden laptops en desktops niet of nauwelijks met meerdere M.2 aansluitingen op de markt gebracht. Voor SATA lijkt het er toch echt op te zitten.

Maar nu de prestaties van de SanDisk Ultra 3D SSD. We hebben deze geïnstalleerd in een laptop met een Intel Core i7 processor uit 2017 en testen onder Windows 10. SanDisk levert haar SSD ongeformatteerd op. We hebben deze NTFS geformatteerd omdat dit de meest gebruikte instelling zal zijn. Met behulp van de SanDisk SSD Dashboard hebben we gevalideerd dat we met de laatste firmware van de SSD testen.

Hoewel veelvuldig wordt gezegd dat de Samsung V-NAND SSD 860 Pro de snelste op de markt is, lijkt deze SanDisk Ultra 3D SSD heb op absolute snelheid dik in te halen. Maar dit is op snelheden van grote bestanden. Juist bij willekeurige lees- en schrijfacties op de SSD wint Samsung het. En dan gaat het er een beetje van af hangen met welk doel je de SSD schijf gaat gebruiken. Ga je er vooral software op installeren, dan zal de Samsung je mogelijk net iets betere prestaties leveren. Gebruik je hem voor data opslag van bijvoorbeeld films en foto’s, dan zal de SanDisk het met gemak winnen. Kies je er voor om bijvoorbeeld films te gaan renderen op een SSD, dan is de keuze voor deze SanDisk Ultra 3D SSD een heel logische.

SanDisk Dashboard

Wil je de gezondheid van jouw SSD nauwlettend in de gaten houden, dan is er de SanDisk SSD software. Deze houdt de stabiliteit in de gaten en geeft je een seintje wanneer het tijd wordt om de SSD te vervangen. Immers gaat geheugen maar een bepaald aantal keer overschrijven mee.

Conclusie: SanDisk Ultra 3D SSD

De Ultra lijn is traditioneel de instaplijn in SanDisk SSD’s. Als dit het Ultra model is, dan ben ik wel heel nieuwsgierig naar wat een Extreme 3D SSD neerzet qua prestaties… maar die is er niet. Afhankelijk van wat je met de drive wilt gaan doen, haalt hij concurrent Samsung met gemak in of legt hij het net af. Check mijn verhaal over de benchmarks met welk doel je deze het beste kunt aanschaffen.

SanDisk Ultra 3D SSD kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.