Review: Nokia Active Wireless Earphones

Van Nokia kregen we de Active Wireless Earphones toegestuurd, ook wel bekend onder de modelnaam BH-501. Een draadloze bluetooth koptelefoon waarbij de earbuds met een draad aan elkaar verbonden zijn. De BH-501 is een headset met een sportinsteek, dus met zgn. ‘vinnen’ die ervoor moeten zorgen dat de earbuds niet zomaar uit je oren vallen tijdens het actief bezig zijn en waterresistente eigenschappen. Nokia lijkt de set als een wat elegantere optie neer te willen zetten, met een specifiek uiterlijk en een gebalanceerde basweergave, waarbij het detail ook uit andere onderdelen van het signatuur zou moeten blijken. Dit allemaal voor de adviesprijs van 60 euro.

Nokia via HMD + FIH

Nokia is uiteraard bekend van de telefoons. Nadat de telefoonafdeling overgenomen werd door Microsoft verdween de naam wat telefoons betreft uiteindelijk uit beeld. Sinds 2016 is het merk echter weer terug, nadat HMD Global, een Finse organisatie die geaffilieerd is met Nokia, de rechten overnam van Microsoft en in samenwerking met FIH Mobile, een dochterbedrijf van Foxconn dat een deel van de oude Nokia productiefaciliteiten overnam van Microsoft, weer zelf ontworpen Nokia-branded toestellen op de markt brengt. Vooralsnog lijkt de terugkeer een succesvolle onderneming te zijn, gekeken naar de kwaliteit van de toestellen die doorgaans positief beoordeeld wordt.

Wanneer we kijken op de verpakking, staat HMD Global Oy ook vermeld als de fabrikant van de BH-501 Active Wireless Earphones. Kennelijk neemt de organisatie die achter de telefoons zit, ook de accessoires voor haar rekening. Eens zien of deze headset een bijdrage kan leveren aan de ogenschijnlijk positieve reputatie die achter Nokia opnieuw lijkt te ontstaan.

Uitpakken

Bij het uitpakken van de BH-501 treffen we het volgende aan qua accessoires:
– De BH-501 headset
– Extra oorhaken in formaat L en S, M reeds op de headset aangebracht
– Extra earplugs in formaat L en S, M reeds op de headset aangebracht
– Quickstartguide
– Micro-USB- oplaadkabel
Verder vinden we een quickstartguide. Een case of pouch om je headset in te vervoeren moeten we helaas missen.

Specificaties

Door Nokia opgegeven specificaties
– Luistertijd: tot 8 uur
– Standbytijd: tot 144 uur
– Opladen: ~ 2 uur
– Dimensies: 16 gram, 24 x 28 x 19 mm (zonder eartips)
– Waterresistent, zweet en stofdicht (IP55)
– Impedantie: 16 Ω ±15%
– Microfoongevoeligheid: -11 ±4dB
– Driver: 9 mm dynamisch
– Frequentie respons: 20 Hz – 20 Hz
– Bluetoothversie: 4.1

Ontwerp

De BH-501 kent een eigenzinnig design. Aan de buitenzijde zien de het bovenstaande design. Een aluminium constructie met een omtrek van ongeveer 2 CM met geribbeld detail aan het oppervlak en een gladde afwerking aan de zijkant. Aan de binnenzijde is de bouw van plastic. Al met al een zeer net design dat enige elegantie uitstraalt. De earbuds zijn magnetisch, waardoor ze makkelijk aan elkaar te bevestigen zijn en bijv. makkelijk om de nek gehangen kunnen worden wanneer ze niet gebruikt
worden.

De pasvorm is voor ondergetekende prima. De earbuds sluiten de ruimte goed af en de haakjes blijven goed op hun plek zitten zonder dat ze op enig moment vervelend aanvoelen.

Wanneer we de afstandsbediening bekijken, zien we dat het aluminium designidee oorgetrokken wordt aan de twee uiteinden. De knoppen voelen degelijk aan en de feedback is redelijk, hoewel er misschien iets te veel kracht nodig is om ze in te drukken. Door het gekozen design zijn de knoppen op de tast duidelijk te onderscheiden. De USB-ingang voor het opladen wordt door het rubberenafdekklepje goed afgesloten.

Gebruik

Het pairen ging zonder problemen. Zoals verwacht mag worden, wordt het apparaat gewoon herkend en het verbinden lukte in één keer zonder disconnects of iets dergelijks.

Eenmaal verbonden, waren er geen problemen met het gebruik van de afstandsbediening. Het veranderen van het volume, het spelen en doorskippen van nummers, en het starten van voice controls vormden op zowel een iPhone als een Android-telefoon geen probleem.

Het feit dat er losse knoppen toegepast zijn op de afstandsbediening, zorgde ervoor dat de gebruiker makkelijk herkent waarop er gedrukt wordt. In deze prijsklasse zien we helaas te weinig losse knoppen terug. Een specifieke plus voor de gemaakte ontwerpkeuze dus.

De batterijduur van 8 uur lijkt door de set inderdaad gehaald te kunnen worden. Wel is het één en ander afhankelijk van het type gebruik. Op luidere volumes en met het regelmatig voeren van langere telefoongesprekken zou het kunnen dat de batterijduur korter uitvalt.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit die door de BH-501 uitgegeven wordt is te omschrijven als redelijk. De audioweergave is helder en degelijk op volume. Nokia benoemd de BH-501 op de verpakking als een optie met een krachtige doch gebalanceerde bas. Op zich maakt de BH-501 dit idee wel waar. We moeten rekening houden met het gegeven dat het hier een draadloze headset betreft met een adviesprijs van 60 euro. Zowel het laag als midden worden opvallend goed weergegeven. De keus voor een gebalanceerde bas betekent uiteraard wel dat de nodige punch in de bas ontbreekt. Om de tekortkoming van kleine drivers te compenseren kiezen veel fabrikanten van in-ears voor het overdrijven van de bas. Deze ‘punch’ ontbreekt bij de BH-501 en daarvoor in de plaats krijg je wat meer detail. Liefhebbers van bas-zware muziek (o.a. hardstyle en bepaalde vormen van hiphop) is de BH-501 dus niet voor.

Het detail in het hoog valt wat weg. Van een warme hoge stem of rustige gitaarklanken blijft het effect weinig over en als iconische te boek staande gitaarsolo’s wordt geen recht aan gedaan. Rock, metal, jazz of soul-liefhebbers is de BH-501 dus eveneens niet voor.

Met muziekvormen die over het volledige bereik verdeeld zijn presteert de BH-501 naar behoren. Het grootste deel van wat we doorgaans aan popmuziek voorgeschoteld krijgen wordt prima weergegeven net als klassieke muziek. Wederom, naar de normen die we voor een optie van 60 euro mogen verwachten. De geluidseigenschappen van deze headset komen het best tot hun recht op een wat luider volume.

Het voeren van gesprekken verliep zonder problemen. Zowel over de binnenkomende als uitgaande audio valt niets over te klagen.

Conclusie

De Nokia Active Wireless Earphones zijn een interessante optie. De set onderscheidt zich qua geluidssignatuur door te durven gaan voor een gebalanceerde basweergave waar anderen door de beperkingen van de niet te voorkomen kleine drivers kiezen voor benadrukking van de bas. Dit brengt wat nadelen met zich mee voor specifieke genres, maar over het algemeen is de BH-501 gewoon een zeer degelijk klinkende headset. De set zit verder comfortabel en zal tijdens het sporten niet snel uitvallen. Hoewel over smaak niet te twisten valt, zorgt het eigenzinnige uiterlijk zorgt ervoor dat de set niet generiek over komt en door de goede bouw, voelen ze goed aan wat wellicht wat toevoegt aan de ervaring die ook bij de gekozen geluidssignatuur hoort. Het ontbreken van een meegeleverde case of pouch is wat jammer daar alternatieven dit steeds vaker wèl meeleveren.

Al met al zijn de Nokia BH-501 Active Wireless Earphones voor de adviesprijs van 60 euro een degelijke optie die bij velen op de shortlist mag staan.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Amazon.de

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Prima prestaties
  • Eigenzinnig design
  • Comfortabele fit

THE BAD

  • Geen case meegeleverd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Amazon.de