Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: JBL Boombox (bluetooth speaker)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Enorme accuduur
  • Enorm vermogen
  • Toch spatzuiver
  • Waterdicht
  • Vuilafstotend

THE BAD

  • Mist aptX ondersteuning, maar dat is een detail

Ik geef het toe. Ik heb mijn oude liefde, de JBL Xtreme, de rug toegekeerd. Eigenlijk al tijdens de IFA waar JBL haar Boombox presenteerde. De eerste echte holy sh*t speaker die indruk maakt. Overal waar je hem mee naartoe neemt.

Unboxing

Collega Bas heeft de JBL Boombox voor het eerst uit haar enorme doos mogen halen. In de doos zit de speaker en een forse lader. Er ligt immers een versterker met een fors vermogen in en we willen wel het einde van de dag halen ;-).

Design

Qua design heeft JBL de kruising gezocht tussen de lijn waarin ook de JBL Xtreme valt en het ontwerp van de klassieke boomboxen uit de jaren 90. Voor de dertigers onder ons, die enorme dingen waar enorme (dure) batterijen in moesten om toffe cassettes af te spelen. Het is dus een grote Xtreme met een zeer comfortabel handvat geworden.

Belangrijk is dat het opnieuw om een waterdichte speaker gaat. Valt hij in het zwembad, hoef je niet bang te zijn dat je de speaker sloopt. Of de zwemmers elektrocuteert ;-). De speaker is IPX7 gecertificeerd. De stof is bovendien goed afneembaar, mocht je er een biertje overheen laten lopen… omdat je jouw vrienden wilt bewijzen dat hij waterdicht is. Wat een beetje zonde is van het bier… maar hier op de redactie denken we niet altijd goed over onze acties na :-).

Geluid

Naast dat je al snel bekend wordt als de man met de enorme speaker, gaat het bij de JBL Boombox natuurlijk ook om het geluid. Het JBL geluid. Voor dit JBL geluid is de JBL Boombox ingelegd met twee woofers van 4 inch. Deze krijgen ondersteuning van twee 20mm tweeters.

In batterijmodus ligt het totaal vermogen op twee keer 20 Watt. Sluit je hem aan op stroom, dan ligt het vermogen op twee keer 30 Watt RMS.

Om de bass in de speaker te brengen, heeft JBL er wederom voor gekozen enorme passieve radiatoren op de kopse kant van de speaker te monteren. Hierdoor ontstaat toch een soort 3-weg systeem. Het resultaat is het JBL geluid. Een zware, maar toch strakke bass met heldere hoge tonen voor strakke vocalen. Neutraal is het geluid zeker niet, maar wel spatzuiver en dat is precies wat ik verwacht en wat ik zoek. Mijn voorliefde voor muziek zit hem dan ook vooral in pop/dance.

Wat ook interessant is, is de manier waarop JBL het geluid aanpast op waar je de JBL Boombox gebruikt. Er zit een speciale schakelaar achterop waarmee je hem in binnen- en buitenmodus kunt zetten. Het geluid wordt daar netjes op aangepast.

En toch is er één ding dat ik uiteindelijk mis in de specificaties van de JBL Boombox. Één ding dat ik ook mistte bij de JBL Xtreme. Namelijk ondersteuning voor Qualcomm aptX. JBL maakt wel producten met ondersteuning voor deze hoogwaardige manier om muziek te streamen, maar hier mis ik het echt. Neemt niet weg dat de bluetooth verbinding met haar A2DP verbinding echt prima in orde is en een behoorlijke afstand kan overbruggen. aptX is dus echt een detail. Als audiofiel kun je ook altijd nog terugvallen op een 3,5mm analoge audio aansluiting.

Tenslotte is het nog mogelijk om de JBL Boombox te koppelen met andere JBL bluetooth speakers. Heb je vrienden met de JBL Boombox kun je dus echt een flink feest geven 🙂

Accuduur

De accuduur wordt door JBL op 24 uur gezet. En ja, dat haalt hij op ongeveer 1/3 van het volume. En dat is waar hij in de praktijk ook echt op staat. Hij gaat namelijk wel heel hard. Met het enorme 74Wh / 20.000mAh accupakket weegt de speaker trouwens 5,25 kilo, dus je voelt hem wel. Met de meegeleverde 20V/4A acculader is hij in 6,5 uur te vullen.

Helaas is hij alleen via de meegeleverde DC accu te laden. Dus bij een vriend thuis aan een mobiele later bijladen zit er zeker niet in. De micro-USB poort die erop zit is voor service gebruik.

Wil je de JBL Boombox als luxe powerbank gebruiken? Geen enkel probleem. Er zitten twee USB aansluitingen op om smartphones, tables en andere apparaten op te laden. Luxe!

Overweeg je om de JBL Boombox te kopen? Houd dan goed de aanbiedingen op vergelijkingssites, zoals Actuele-Aanbiedingen, in de gaten. Met deze JBL speaker aanbiedingen die handig bij elkaar in één overzicht staan vermeld betaal je nooit meer teveel.

Conclusie: JBL Boombox

Dit is de laatste bluetooth speaker die je koopt. Tenzij je gaat camperen met je gezin en iedere centimeter in de auto echt nodig hebt. De JBL Boombox wekt indruk, waar je hem ook mee naar toe neemt. Of je nou een feestje geeft voor jezelf of voor alle omwonenden. Hij beukt, maar hij klinkt nooit slecht. Love it!

JBL Boombox kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.