Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: JBL Xtreme

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Spatwaterdicht
 • Prachtig design
 • Enorm goed geluid
 • Lange accuduur
 • Dubbele powerbank functie
 • Handige draagriem

THE BAD

 • Geen Bluetooth aptX
 • Geen NFC

Hij stond lang, eenzaam bovenaan mijn lijstje. De Jabra Solemate Max. Er zijn maar weinig echt grote bluetooth speakers die ook echt goed klinken en ook mee naar buiten kunnen. Met de Xtreme bracht JBL dit jaar eindelijk een uitdager en… een winnaar. De JBL Xtreme is mijn nieuwe favoriet.

Unboxing

In de doos van de JBL Xtreme vinden we net als bij de Jabra Solemate Max een flinke lader, maar geen 3,5mm audiokabel. Ook vinden we er geen tasje in om hem tegen de regen te beschermen. Hoeft ook niet. Wel krijgen we er een draagriem bij. Leuk detail!

Design

Hoewel hij ontworpen is om robuust te zijn, ziet hij er eigenlijk niet zo uit. Het design van de JBL Xtreme is juist verfijnd. Een mooie stof werkt de knoppen weg. De woofers zitten aan de voorkant weggewerkt terwijl de passieve radiators prachtig zijn vormgegeven aan de zijkanten van de JBL Xtreme. Twee ogen aan de zijkanten bieden de mogelijkheid om de draagriem vast te zetten. De power knop is mooi verlicht en aan de onderkant zitten nog een aantal witte status LED’s die de accustatus weergeven. Het geheel is afgewerkt met robber randen die stoten opvangen. Het is gewoon een mooi ding!

Geluidskwaliteit

We starten met het belangrijkste. Waterdicht en goed geluid gaan doorgaans niet heel goed samen. Toch krijgt JBL dit zonder al teveel moeite voor elkaar. Dit begint bij een sterke keuze qua speakerdrivers. Zo heeft JBL de Xtreme voorzien van twee 63mm woofers en twee 35mm tweeters. Één setje voor links en één setje voor rechts. Beide kanten hebben ook een eigen bass radiator die aan de zijkant van de JBL Xtreme te zien is. Dit geeft ook een stukje visueel vermaak doordat je ze echt goed ziet trillen. Tegelijkertijd zijn ze zo gemaakt dat ze prikkende kindervingertjes zonder problemen overleven.

Voor je denkt dat de radiators aan de zijkant voor een ontzettend breed stereoklankbeeld vormen; stop met denken. Radiators zijn er vooral voor de lage tonen en daar kan de mens de richting moeilijk van horen. De kracht zit hem vooral in de plaatsing van de tweeters en een beetje in te plaatsing van de reguliere woofers. Het stereoklankbeeld is niet extreem, maar wel goed. De speakers worden aangedreven door een 2x 20 Watt versterker.

JBL Xtreme IMG_8019

In het algeheel kan ik zeggen dat het geluid van de JBL Xtreme verrassend zuiver is. Met passieve radiators duiken dit soort speakers vaak te gemakkelijk in de extreem lage tonen wat in alle muziek hoorbaar is. Door het gebruik van losse tweeters compenseert JBL dit op een goede manier. Het geluid is gewoon vol en compleet.

De bluetooth verbinding maakt gebruik van A2DP. Opvallend genoeg ontbreekt ondersteuning voor het betere aptX dat in vele andere Bluetooth apparaten van JBL wel aanwezig is. Jammer. Voor Android gebruikers ontbreekt bovendien NFC ondersteuning. Verbinden gaat dus op oude manier.

Wat wel een aardig detail is, is dat het via JBL Connect mogelijk is om deze speaker met andere JBL Connect speakers te verbinden en zo het feestje nog net iets groter te maken. Leuke feature, maar op dit moment niet te testen omdat we maar één JBL Connect speaker op kantoor hebben. Deze ervaring gaan we later updaten.

Tenslotte is de JBL Xtreme, net als andere bluetooth speaker, te gebruiken als speakerphone. En daar gaat het even mis. Tijdens gesprekken krijg ik toch te horen dat ik niet altijd even goed verstaanbaar ben en soms wegval. Puntje van aandacht, maar niet heel belangrijk.

Bediening

Alle knoppen van de JBL Xtreme zitten keurig bovenop de speaker. Ze zijn deels gemarkeerd met rubber iconen die op de stof liggen. Onder anderen de power knop is een gewone knop, maar met mooie verlichting eronder.

JBL Xtreme IMG_8016

Aansluitingen

Achter de waterdichte rits aan de achterkant vinden we de Service aansluiting voor software updates, twee USB poorten, een AUX aansluiting (3,5mm) en de stroomaansluiting.

JBL Xtreme IMG_8014

Waterdicht?

Waterdicht met een vraagteken. Inderdaad. De waterdichtheid van de JBL Xtreme beperkt zich tot spatwaterdichtheid. Zoals je kan zien in bovenstaande video is het geen enkel probleem om de douche erop te zetten en ook afspoelen onder de kraan kan wanneer je vlekken in de stof hebt. Onderdompeling kan absoluut niet. Met andere woorden, het water mag alleen van boven komen.

Werkt de stof als een handdoek? Dat valt wel mee. Na het douchen zaten we wel enkele vochtige plekjes op de stof, maar de volgende dag zag alles er weer netjes strak uit.

Powerbank

Een andere leuke feature aan de JBL Xtreme is de powerbank functie. De JBL Xtreme heeft een accu van 10.000mAh. Dit is voldoende stroom om 15 uur muziek op te kunnen spelen. Er zijn echter ook twee USB poorten waarmee je jouw gadgets kan opladen. Ideaal voor iedereen die een smartphone heeft die niet snel het einde van de dag zal halen.

Conclusie

Onder de ‘grote’ Bluetooth speakers zijn er weinig speaker die opvallen in zowel kwaliteit als geluid. De JBL Xtreme is daarin een fijne uitzondering. De speaker zit ontzettend goed in elkaar en klinkt fantastisch. Enige minpuntjes zijn het gebrek aan ondersteuning voor aptX en NFC in deze prijsklasse, maar dat is zeker geen reden om hem te laten liggen.

Beschikbaarheid

De JBL Xtreme is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

3 reacties

 1. Beste GadgetGear.nl,

  Sinds 1 maand heb ik de JBL Xtreme, hiervoor had ik de JBL Charge 2. Twee weken geleden is hij met de voorkant van de speaker voor de helft onderwater geweest. toen klonk hij zachter en hol met muziek aan. Heb toen met mijn mond het water uit de voorkant gezogen. daarna deed hij gewoon weer normaal, Alleen nu slaat de bass soms over merk ik (als ik hem op het hardst zet) hoort dat zo? of Is het boxje beschadigt geraakt omdat hij voor de helft onderwater heeft gezeten (voor 20 seconden)

  Met vriendelijke groet,

  Kris Heesbeen

  1. @Kris, spatwaterdicht is natuurlijk heel iets anders dan (gedeeltelijke) onderdompeling. Het kan dus goed zijn dat de speaker toch beschadigingen heeft opgelopen. Zonde natuurlijk. Neem anders even contact op met JBL. Wellicht hebben ze tips voor je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.