Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: iPhone 8 of iPhone X? Makkelijke keuze!

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • iPhone 8:
 • prijs
 • formaat
 • iOS
 • iPhone X:
 • scherm
 • camera
 • gezichtherkenning

THE BAD

 • iPhone 8:
 • camera mist portret modus
 • geen mini jack
 • glazen behuizing
 • iPhone X:
 • zwaar
 • vinger ergonomie
 • gezichtsherkenning

Een paar maanden werk ik nu met een iPhone 8 en iPhone X. Toen Apple in september 2017 beide toestellen introduceerde waren de reacties van pers en publiek duidelijk: de iPhone X was wel heel duur en de iPhone 8 maar een voortborduursel op het oude. Er waren zelfs journalisten die claimden dat de iPhone 8 de telefoon is ‘waar niemand op zat te wachten’. Nu de toestellen een tijdje op de markt zijn, deel ik graag mijn ervaring om de toestelkeuze makkelijk te maken.

Upgraden

Sinds de allereerste iPhone heb ik alle versie gebruikt of getest. De algemene lijn is dat ik steeds een versie over kan slaan. Zo om de twee a drie jaar een nieuw model, blijkt prima om alle apps te kunnen gebruiken die ik wil. Steevast koop ik de versie met de grootste opslag capaciteit. Apps, icloud, foto’s en video, vragen steeds meer opslagruimte. Niets is zo vervelend om steeds je telefoon op te schonen. Voor wie het kan missen is het advies over de aanschafpijn heen te stappen en gedurende de gehele gebruiksduur te genieten van voldoende opslag. Bij elke overstap na een nieuwe iPhone blijkt ook dat de historie redelijk netjes wordt overgezet. Apple heeft overstappen naar een nieuw model super gemakkelijk gemaakt. Maar vergeet deze handige methode als je veel data op de smartphone hebt staan. De overstap duurt gewoon te lang en loopt steeds in de soep. Het beste is de koppeling met Mac of PC en een lokale kopie te maken. Bij aansluiten van de nieuwe telefoon zijn dan alle instellingen het snelst overgezet. Apple mag zich best een beetje schamen dat de draadloze overstap voor ‘heavy users’ niet geschikt is.

Met de nieuwe telefoon is het altijd weer even wennen waar soms allerlei beelden weer vandaan komen. Vanuit oude online backups, cloud drives etc komen dan soms opeens weer foto’s beschikbaar waarvan ik toch echt zeker weet dat ik ze lokaal heb overgezet. Als ik dit als geoefend gebruiker zo ervaar, betekent dit dat minder ervaren gebruikers nog meer verrassingen zullen ervaren.

XXL versie?

De Plus versies van de iPhone hebben vanaf de 7 een top camera. Met de iPhone 8 Plus zijn prachtige portret foto’s te maken. Voor mij is de grootte van de telefoon echter reden geweest om deze nooit aan te schaffen. De Plus versie is gewoon ongeschikt voor veel mensen om met 1 hand te bedienen. De stabilisatie en betere camera wegen dan niet op tegen het dagelijks ergonomisch gemak van de normale grootte. Overigens blijft voor mij de iPhone 5 de iphone met de meest prettige afmetingen. Lekker gemakkelijk in een broekzak op te bergen.

iPhone 8

De iPhone 8 is vergeleken met de iPhone 7 een geringe stap voorwaarts. Echter ten opzichte van de iPhone6s is het een absolute must. Alle apps lopen weer super soepel en de vooruitgang van de camera is duidelijk te merken. Het gemis van de hoofdtelefoon aansluiting went wonderbaarlijk snel, mits je natuurlijk een goede draadloze hoofdtelefoon hebt. De draadloze oortjes van Apple zijn een absolute aanrader. Als grote hoofdtelefoon gebruik ik de Bose QC35ii of Teufel Real Blue. Eenmaal gewend aan het draadloze genot, wil je niet meer terug. De accu van de iPhone 8 is ook voldoende om een hele beursdag te filmen en te fotograferen. Sinds de iPhone 8 gebruik ik veel minder een compact camera om producten en stand te fotograferen. Het is ongelooflijk hoe goed de smartphone camera’s zijn geworden. Je snapt waarom de camera fabrikanten het zo moeilijk hebben in het segment tot 500 Euro.

iPhone X

Foto iPhone X op Gibson stand CES2018

Vanaf het moment dat de iPhone X te bestellen was, zat ik achter de bestelknop. Een kwartier was de site onbereikbaar en 09:15, op de release datum, kon ik dan de telefoon kopen. Vervolgens was het weken wachten op de daadwerkelijke levering. Bij het uitpakken is direct duidelijk: dit is een telefoon waar Apple alles in heeft gestopt wat het op het moment technologisch kan. Allereerst is de telefoon loodzwaar. De dubbele accu die nodig is voor de gezichtsherkenning maakt de telefoon zo zwaar. In de eerste twee weken had ik een pijnlijke arm van de telefoon vasthouden. Misschien komt het door een ietwat krampachtige grip. Maar ja je wilt niet een telefoon van 1300 euro uit je hand laten vallen…. Dat risico is reëel. De telefoon is iets groter dan een iPhone 8 met het effectieve scherm ter grootte van een iPhone 8 Plus. Op papier de ideale telefoon lijkt het. Maar door het ontbreken van de HOME knop, moet je als gebruiker steeds met de duim van onder het scherm omhoog vegen om de telefoon te starten. Het went snel, maar de ergonomie is lastig. Voor instellingen en widgets moet je namelijk helemaal rechtsboven naar beneden vegen. Met mijn lengte van 185 cm heb ik geen kleine handen en toch is het scherm net iets te groot. Gecombineerd met het gewicht betekent dit dat de ergonomie van de iPhone X gewoon minder lekker is dan de iPhone 8. De gezichtsherkenning werkt prima, maar niet makkelijker dan de vingerafdruk. In de auto is de gezichtsherkenning zelfs gevaarlijk. De iPhone X is tegen het dashboard geplaatst. Dat is op armlengte van de bestuurder. De gezichtsherkenning vergt dat de gebruiker naar de telefoon kijkt. Dat is gevaar nummer 1. Vervolgens moet je ook nog eens dichterbij komen. Natuurlijk is de 6 cijfers intikken ook een optie, maar ook dat is afleiding. De iPhone X is rondweg minder veilig bij gebruik in de auto. Siri help wat, maar ook daarvoor moet je ontgrendelen en herkent Siri ook lang niet alles goed. Het gehannes met een iPhone in de auto maakt het allemaal niet veiliger.

Camera’s

De camera van de iPhone X is een absolute killer feature. Het scherm is door de oled technologie ook nog eens echt zwart waar het zwart moet zijn. De uitstulping in de interface voor de frontcamera’s maken de iPhone X uniek. Het is een iconisch onderdeel van de interface. Ik verwacht dat Apple dit op alle apparaten gaat toepassen. Het scherm tot aan de rand, met in het midden bovenaan de uitsparing voor camera’s. Deze uitsparing zal kleiner worden, maar qua vorm iconisch blijven voor Apple. In het gebruik stoort het eigenlijk niet. De dikkere accu levert geen langere gebruiksduur op ten opzichte van de iPhone 8. Echter ten opzichte van iPhone 6 of oudere modellen is de accu van de 8 en X een enorme vooruitgang. Ik haal nu echt het einde van de dag zonder steeds een accupack te voorschijn te moeten toveren.

Zowel de iPhone 8 als X laden draadloos op en hebben een glazen achterkant. Een hoesje is echt een must. Eigenlijk ook een screenprotector. In no-time zaten de krassen op ons scherm. De PanzerGlass bescherming is een erg goede en in diverse vormen verkrijgbaar. Bescherming die geheel doorloopt tot aan de rand, met zelfs een afronding voor wie alles heel dun wil houden. Het draadloos laden bevalt mij het beste de Mophie draadloze lader. Echter zit sinds de CES beurs er een pop-socket op mijn Apple hoesje. Met deze slimme uitklapbare grip is de ergonomie van de iPhone X een stuk beter. Helaas is draadloos opladen daardoor niet meer mogelijk.

Verkoop argument X

Animojos waren de meest leuke feature bij de iPhone X lancering. In de praktijk kan ik er kort over zijn; ik heb ze nog nooit kunnen gebruiken. Naar welke iPhone ik ook een bewegend bericht verstuur, niemand kan het zien. Volgens Apple zijn animojos naar willekeurig andere iOS apparaten te versturen en daar te bekijken, mits ze de laatste versie van iOS hebben. In de praktijk blijkt het niet altijd aan te komen en zit het verweven in imessage. Ik ben geen fan van imessage. Steeds weer bij elke update staat het aan. Het is een lang verhaal en niet geschikt in deze kooptip, maar imessage is een draak van een functionaliteit. Het maakt berichten versturen erg onbetrouwbaar.

Conclusie

Wie een iPhone 6s of ouder heeft moet echt de stap naar de 8 of X overwegen. Wil je geld in de pocket houden en heb je kleine handen: dan is de 8 de juiste keuze. Neem je het gewicht voor lief en wil je de meest moderne telefoon en echt altijd de fotocamera thuis kunnen laten; dan is de iPhone X voor jou. Een pop-socket is voor iPhone X gebruiker te overwegen om de telefoon beter in de hand te kunnen houden. Draadloos laden kan je dan wel vergeten.

Eén reactie

 1. Over de uitstulping/notch, daarbij had ik eerst dat ik steeds vergat om de ‘don’t disturb’ switch terug te zetten. Voor die indicator is namelijk geen ruimte. Collega’s en een partner die hier niet zo blij mee waren. Of Apple de notch overal gaat toepassen moet ik nog zien. Het is feitelijk een oplossing voor een beperking die je niet wil. De dikke bezels van de X vielen mij overigens ook tegen. Het glas gaat tot de rand, maar het scherm zeker niet.

  Hoesjes ben ik gewoon niet van. Dan heb je niets aan het uiterlijk van een telefoon. Is het een risico? Sure. Maar mensen rijden ook niet meer met zwarte plastic bumbers rond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.