Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: LG V30 (Android Smartphone)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Krankzinnig goede audio
 • Enorm mooi 4K+ OLED display
 • Snelle chipset
 • Goede camera's
 • Heerlijke cine modus
 • Ondersteuning voor QuickCharge 3.0

THE BAD

 • Matige oordopjes
 • 4K OLED display heeft een beperkte kijkhoek
 • Relatief weinig geheugen
 • Langzame lader mee geleverd
 • Verouderde Android installatie

Met de introductie van het vorige vlaggenschip, de LG G6, koos LG niet voor de snelste chipset. Gewoon een bijzonder display en een bijzondere camera moesten het doen. En die deden het goed. Met de V30 is het anders. Daar ligt wel die snelle chipset in en bovendien… is hij cameratechnisch een echte uitdager voor Samsung.

Unboxing

De unboxing van de LG V30 is veel bijzonderder dan die van de LG G6. In dit vlaggenschip zien we namelijk de waarde van de samenwerking met B&O Play. Niet alleen prijkt het B&O logo op de achterkant van de smartphone, er ligt ook een B&O Play headset in het doosje. Daarnaast levert LG een poetsdoekje, een lader, USB-C kabel en eartips voor de B&O Play oordopjes.

Design

Wij ontvingen van LG een blauwe ter review en normaal ben ik daar zelf niet zo’n fan van. Zwart is mijn voorkeur of anders zilver. Maar… bij LG maken ze me verliefd. Verliefd op hun blauw. Op hoe LG blauw toepast. Aan de voorkant is het toestel mooi zwart zodat het display onzichtbaar is wanneer hij uit staat. Aan de achterkant en op de zijkanten wordt gespeeld met blauw en enorm veel glans. Dit krijgt LG voor elkaar door de achterkant ook van glas te maken. In mijn omgeving blijk ik niet de enige die zich door deze uitvoering laat verrassen. Iedereen die hem oppakt is enorm te spreken over het design. Bovendien is het toestel waterdicht.

Display

LG heeft haar V30 voorzien van een P-OLED display met een doorsnede van 6 inch. Het display heeft met 1.440×2.880 pixels een 4K+ resolutie. Het is immers een 18:9 FullVision display. Dat LG Display hofleverancier van merken als Apple is, bewijst het merk in de V30. Het display is echt waanzinnig mooi. Ook in volle zon. Er is zelfs ondersteuning voor HDR10 en Dolby Vision. Maar… het display is alleen mooi wanneer je er recht op kijkt. Kantel je iets, is wat voorn richting ook, ontstaat er een blauwe waas op het display. Bij een low-end smartphone mag dat. Bij een smartphone met een introductieprijs van €899 niet. LG beschermt het display met Gorilla Glass 5.

Chipset en benchmarks

Eindelijk zien we met de V30 een LG Android smartphone met de Qualcomm Snapdragon 835 chipset. Oké, de Qualcomm Snapdragon 645 chipset is al aangekondigd, maar de 835 is nog steeds de snelste chipset die daadwerkelijk in smartphones zit. De V30 zet LG dus terug in de race, al is het niet meer helemaal vooraan.

De Qualcomm Snapdragon 835 chipset in de LG V30 komt met de snelle Adreno 540 GPU. Dit maakt, in combinatie met het HDR10 display, dat deze Android een echt entertainment monster is geworden. LG legt er ook nog 4GB aan werkgeheugen in. De helft van wat OnePlus in haar 5T met dezelfde chipset ligt. Dat is misschien een tegenvaller voor deze laatkomer, maar in de praktijk merken we er niet zo heel veel van. het heeft vooral effect op app wisselingen en dat zal niet iedereen even erg vinden. Afhankelijk van de uitvoering krijg je 64GB of 128GB aan opslagruimte. De 128GB versie staat bekend als de LG V30+.

Draadloos geeft de LG V30 je echt alles. Bluetooth 5.0 met aptX HD voor high-end draadloze hoofdtelefoons, een FM ontvanger, dual-band WiFi en plaatsbepaling met A-GPS (VS), Glonass (RU) en Galileo (EU).

Geluidsbeleving

Waar Samsung pronkt met een samenwerking met het eigen AKG, pronkt LG met een samenwerking met B&O Play. In de LG V30 lijkt alles om audio te draaien en dit laat LG niet alleen met het B&O logo op de achterkant zien. Hoewel de Qualcomm Snapdragon 835 chipset standaard al geschikt is voor 24-bit hi-res audio, bouwt LG dit verder uit. Het toestel heeft een Sabre HiFi Quad-DAC audioprocessor mee gekregen. Ik heb de smartphone getest met een setje UE 900 oordopjes. Door de vier losse drivers zijn de prestaties van de DAC goed te beluisteren.

Wat opvalt is dat het toestel echt spatzuiver is met een hele strakke bass. Ik hoor zoveel detail in de muziek dat de noodzaak voor een goede audiofiele mediaplayer eigenlijk verdwijnt. De LG V30 laat zich met gemak meten met mijn Fiio X3 MkII.

Opvallend genoeg verdwijnt de hele premium audiobeleving als sneeuw voor de zon wanneer je de mee geleverde B&O Play oordopjes aansluit. De B&O Play oordopjes zijn zeker geen slechte oordopjes, maar ze doen de audiomogelijkheden van de LG V30 zeker geen eer aan. Het loont dus om een setje goede oordopjes aan te schaffen om echt te genieten van wat de V30 kan laten horen.

Android

Voor wat betreft het OS laat LG helaas een steek vallen. Het is eind januari. Sinds november 2017 komen er al smartphones op de markt met Android 8.0 en deze dure LG V30 zit nog steeds op Android 7.1.2. Je mist dus de nieuwste features die het nieuwe Android te bieden heeft. We zien zelfs low-end smartphones zoals e Huawei P Smart met Android 8 in de schappen liggen. Kom op LG!

Maar misschien ligt het ook aan de complexiteit van LG’s grafische schil die over Android heen ligt. Voor de camera doen ze bij LG absoluut goed werk, maar de overige apps voegen doorgaans niet heel veel toe. Met uitzondering van LG AirDrive. Dat is voor mij ook de meest gebruikte functie op de LG G6. Het is heerlijk om een smartphone niet aan te hoeven sluiten om data te verplaatsen.

Qua presentatie ziet LG’s grafische schil er netjes uit, als je er van houdt om achter alle app iconen vierkante blokjes te zien. Van mij hoeft dat niet zo omdat het vaak afbreuk doet aan het ontwerp van app iconen. Je moet er maar net van houden.

Vingerafdruksensor

De vingerafdruksensor van LG is er één die we alleen nog bij Honor zijn tegengekomen. De sensor werkt namelijk ook als drukknop. LG was de eerste die de home knop achterop het toestel zette met de LG G4 en zet deze traditie netjes voort. Voor mij als reviewer is het altijd even wennen, maar het is wel bijzonder plezierig. De vingerafdrukscanner die LG gebruikt is ook nog eens heerlijk snel.

Gezichtsherkenning

LG was vrij vlot met het gebruiken van gezichtsherkenning. Deze functie vinden we ook weer terug in de LG V30. Gezichtsherkenning werkt lekker vlot, dus dat is ook dik in orde.

Camera’s

Er zijn veel dual-camera systemen. Hoewel Google zelf wel een gedachte heeft achter wat standaard moet zijn bij deze systemen, blijven fabrikanten hun eigen plan trekken. Het één succesvoller dan het andere. LG behoort hierin tot de meest functionele denkers door simpelweg iedere camera een andere lens te geven. Waar Apple, OnePlus en een aantal anderen de tweede camera een zoomlens maken, kiest LG juist voor een groothoek. Daarbij heeft LG hard gewerkt aan het tegengaan van de vervormingen die dan kunnen optreden. Netjes.

Het hele glazen lenssysteem is met f/1.6 lekker lichtgevoelig waardoor je langer, mooiere foto’s blijft schieten. LG doet, net als Samsung, enorm veel aan ruisonderdrukking. Dit levert veel strakkere plaatjes op.

Aan de voorkant krijg je een 5 megapixel selfie camera. Deze presteert prima, maar de resolutie schiet wel omlaag wanneer je in 18:9 verhouding gaat fotograferen. De trend is de selfie camera een steeds hogere resolutie te geven en op dit prijspunt had dat best gemogen.

HDR Selfie met groothoek

Natuurlijk krijg je ook strakkere foto’s door het beeld te stabiliseren. Iets dat Samsung enorm goed heeft gedaan bij de release van de Galaxy S8, maar waarvan LG laat zien dit ook te kunnen. Het beeld dat ik film is gewoon lekker stabiel. Daarbij komt ook nog eens de Cine Video Modus. Hierin kun je zelf kleurfilters instellen om video’s een cinema look te geven. Daarnaast zit er een speciaal zoom effect in. Voor content creators is de LG V30 spot-on zoals je in onderstaand filmpje kunt zien.

Wat ook opvalt is de kwaliteit van de microfoon. Ja, je hoort nog steeds wind. Daar is duidelijk nog geen filter voor. Maar verder klinkt de audio spatzuiver. Misschien wel de best audio opname die ik tot nu toe heb gehad op een camera test. Overigens kun je zelf nog de geluidsopname bijstellen. Voor filmers heeft het toestel echt enorm veel te bieden.

Accu

Met de V30 sluit LG zich keurig aan bij het rijtje flagship smartphones met ondersteuning voor draadloos laden. Heerlijk. Helaas is het alleen niet mogelijk om op hoge snelheid te laden. Iets dat Samsung al wel voor elkaar heeft. Er is ondersteuning voor draadloze laders op de Qi en PMA standaard.

De chipset biedt ondersteuning voor Qualcomm QuickCharge 3.0, maar helaas moet je zelf een 3.0 lader erbij kopen. Deze zit niet standaard in de doos. Dit is opvallend, zeker op dit prijspunt. Fabrikanten dachten altijd meer laders te kunnen verkopen door een langzame lader mee te verkopen. Voeding voor vele accessoirefabrikanten natuurlijk. De laatste tijd zien we juist dat de grote merken standaard hun snelste laders meeleveren. LG doet daar nog niet aan mee. Jammer.

Met een 3.300mAh accu is de accucapaciteit van de LG V30 fors. Natuurlijk heeft LG hier het voordeel dat het enorme display ook een forse accu mogelijk maakt. Met deze accu haal je met gemak het einde van de dag, en nog een flink stuk erbij.

Conclusie LG V30

Op papier is de LG V30 een smartphone om echt van te houden. De specs zijn goed, maar het is de verkoopprijs die het toestel nekt. Oké, de blauwe waas op het display en de verouderde Android versie zijn ook echt killing. Bovendien kiest LG ervoor om je een setje B&O Play oordopjes mee te geven die niet laten horen wat het toestel allemaal kan en een lader die niet laat zien hoe snel het toestel op kan laden. De LG V30 is een enorm mooi toestel, mits er snel Android 8.0 op komt te staan en er snel zo’n €150 van de prijs af gaat.

LG V30 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.