Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Fiio X3 Mark II met 4.5 sterren.

The Good
  • Loepzuivere geluidsweergave
  • Native DSD ondersteuning
  • Tot 24-Bit ondersteuning
  • Ook bruikbaar als DAC voor de PC
  • Zeer goed te bedienen
  • Stevige constructie
  • Enorm veel accessoires
The Bad
  • Wat warme bass
  • Op het display is duidelijk bespaard


Als het om audioplayers met audiofiele ambities gaat, is Fiio zeker geen onbekende speler. Waar het met de originele Fiio X3 een sterke audioplayer met een nogal bijzondere knoppen layout presenteerde, kiest het merk bij deze tweede generatie voor een layout en bediening die fans van de vroege iPods zeer zullen waarderen.

Unboxing

Bij de unboxing zien we duidelijk dat Fiio haar plaats kent. Het bedrijf snapt dat je als eindgebruiker voorzichtig met dit stukje hardware om wilt gaan. Dat je het misschien zelfs wilt personaliseren. Het snapt ook dat andere fabrikanten echt niet zullen investeren in accessoires op maat van het muziekspelertje.

Het gevolg is een overcomplete unboxing. Van een transparante case tot screenprotectors en decoratieve speakers, Fiio heeft aan alles gedacht. Leuk is dat de thema’s die standaard worden meegeleverd in de software, passen bij de meegeleverde stickers.

Design

Wij ontvingen ter test de titanium grijze versie van de Fiio X3 Mark II via HDPHNS. Een goede keuze gezien er wat krasjes op het apparaat zaten. Het model is al eens eerder getest. Door de kleur van de Fiio X3 Mark II vallen de krasjes nauwelijks op. Dit in tegenstelling tot wanneer je een zwart model zou hebben. Het metaal is immers niet door en door gekleurd.

De metalen behuizing voelt lekker zwaar en dient als passieve koeling voor de chipset. De afwerking van het metaal is erg hoogwaardig. De knoppen zijn ook van metaal, maar het clickwheel is van plastic. Dit is niet bezwaarlijk.

De achterkant is vrijwel onbewerkt gelaten. Er zit alleen een opdruk met het Fiio logo op en wat belangrijke modelinformatie.

Display

Het display is gemaakt van plastic, dus is het handig dat Fiio zelf screenprotectors meelevert. Dat het display gevoelig is voor krasjes zien we aan de krasjes die de vorige reviewer heeft achtergelaten. Gebruik die screenprotectors dus.

Het display zelf is een punt van besparing geweest in de Fiio X3 Mark II. De kijkhoek is beperkt en de resolutie van 320×240 pixels op 2 inch maakt dat het display wat grof is. Een hoge kleurendiepte is er ook niet. Nu is dit niet het primaire doel, maar het draagt natuurlijk wel bij aan de kwaliteitsbeleving van het apparaat.

Bediening

Bij veel apparaten is het de trend om zo min mogelijk noppen te gebruiken. Dit is goed voor het uiterlijk. Fiio trekt zich hier niets van aan en maakt overal een knopje voor. Helemaal niet erg. Sterker nog, graag! De bediening van is hierdoor kristalhelder.

Aan de linker kant vinden we de power en volumeknoppen. De volume + knop bevat een duidelijke marker zodat je op de tast weet waar je bent.

Op de voorkant vinden we de hoofdbediening. Onderaan twee knoppen om tracks te skippen. Bovenaan de menu- en terugknoppen. Het clickwheel gebruik je om door menu’s te bladeren en de grote knop in het midden om acties te bevestigen.

Fiio is niet onbekend met het gebruik van een clickwheel als navigatiesysteem. We zien het in bijna elk model op één of andere manier terug. Ze zijn ook vrijwel zonder uitzondering van plastic en… niet heel precies. Ook nu weer voel je wel stapjes tijdens het draaien, maar soms slaat de software een stapje over. Een klein detail in de beleving dat niet heel belangrijk is, maar ook hier weer laat zien dat Fiio echt de focus legt op de muziek.

In het bedienen is het wel lastig dat de Fiio X3 Mark II alleen uit standby komt wanneer je de power knop gebruikt. Het is niet mogelijk om ‘even snel’ een track over te slaan.

 

Specs

De X3 Mark II wordt aangedreven door de Ingenic JZ4760B chipset. Chipsetmaker Ingenic produceert deze onder anderen voor smartphones, maar weet in die markt geen voet aan de grond te krijgen. Het hart wordt gevormd door de XBurst processor die op 600MHz draait. Hoewel de Fiio X3 Mark II geen eigen opslagruimte bevat, kan de chipset met micro-SD kaarten tot 128GB overweg.

Niet alleen het uiterlijk heeft een enorme make-over gekregen ten opzichte van de eerste generatie X3, maar ook alles om de chipset heen. Zo is de Wolfson D/A converter ingeruild voor een Cirrus Logic CS4398. Deze heeft een maximale ondersteuning voor 24-bit audio. 32-bit audiobestanden naar de X3 sturen is dus zinloos. Tenzij je voor DSD gaat.

Om verstoringen in het geluid tegen te gaan, maakt de X3 gebruik van twee oscillatoren. Één pakt de 44.1, 88.2 en 176.4 kHz frequenties aan en de andere reageert op 48, 96 en 192 kilohertz. Voor het aandrijven van hoofdtelefoons maakt de X3 gebruik van een set Texas Instruments OPA1642 en LMH6643 versterkers. Deze opstelling kwamen we ook al tegen in de Fiio Alpen 2 USB DAC.

Geluidservaring

Ik heb verschillende hoofdtelefoons op de Fiio X3 Mark II losgelaten om een algemeen beeld te krijgen van het geluid dat deze audioplayer weet neer te zetten. Van een misschien wat ordinaire Skullcandy tot aan high-end Fidelio modellen van Philips.

Wat opvalt is dat het geluidssignatuur zich kenmerkt in puurheid. Vooral wanneer je een hoofdtelefoon met meerdere drivers gebruikt, zal je verrast worden door de details in met name akoestische opnamen. Die details zitten ook echt in de hoge tonen en iets minder in de lage tonen. Laat je niet misleiden door deze uitspraak. Individuele instrumenten zijn zeer goed hoorbaar in alle drie de banden. Het gaat echt om subtiele verschillen in detail. We moeten iets te zeuren hebben ;-).

Toch heeft de X3 echt een eigen geluidssignatuur wanneer het neerkomt op de warmte van de klanken. Met name de bass is standaard relatief warm ingesteld. Dit kun je met de 10-band equalizer terugzetten, maar zelf vind ik dit wel prettig.

Het geluid van de Fiio X3 Mark II komt nog beter naar voren wanneer je er DSD tracks op afspeelt. De chipset van de X3 is sterk genoeg om deze native af te kunnen spelen op DSD64 en DSD128 kwaliteit.

Wil je meer kwaliteit uit jouw PC halen, kun je de Fiio X3 Mark II ook via USB koppelen om dienst te doen als DAC. Windows 10 ziet de Fiio X3 Mark II als een externe geluidskaart en zal de streams daar naartoe sturen om omgezet te worden. Een leuke bonus waardoor het niet langer nodig is om een aparte DAC voor de PC aan te schaffen.

Accuduur

De Fiio X3 Mark II beschikt over een niet verwisselbare 2.600mAh accu. Opvallend genoeg is de accu een stuk kleiner dan de 3.100mAh accu die in de eerste generatie van de X3 zat. Wanneer je een 2 ampère snellader gebruikt, is deze in 3 uurtjes volledig opgeladen. Je hebt dan een gebruiksduur van ongeveer 10~11 uur.

Conclusie: Fiio X3 Mark II

Wil je goedkoop een duik in high-res muziek maken, dan is de Fiio X3 Mark II een heerlijke mediaplayer om mee te starten. Hij is robuust en heeft voldoende kracht om zelfs DSD muziek in al haar puurheid te laten klinken. Dat de bass standaard wat warm is, kun je zelf normaliseren met de equalizer, maar laten we eerlijk zijn… zelfs audiofielen hebben volgens onderzoek een voorkeur voor wat extra bass… en ik sluit me daar zeker bij aan. Vooral omdat de muziek verder echt heerlijk puur blijft. De Fiio X3 Mark II is puur genieten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.