Als we kijken naar de vlaggenschip smartphones, was 2017 best een saai jaar. Sinds februari bevatte iedere high-end smartphone dezelfde Qualcomm Snapdragon 835 chipset. Een beetje variatie in het geheugen en wat andere componenten moesten het verschil maken. Met de Qualcomm Snapdragon 845 gaan we in 2018 eindelijk weer nieuwe dingen beleven en dit mag je verwachten.

Rekenkracht

Het is Samsung dat voor een belangrijk deel de verbetering in de rekenkracht veroorzaakt op de Snapdragon 845 chipset. Qualcomm gaat Samsung’s tweede generatie 10nm procedé gebruiken om de chipsets te bakken.

Qua rekenkernen zien we opnieuw een big.LITTLE architectuur. Dat wil zeggen dat er 4 snelle rekenkernen worden geplaatst die wat meer energie vragen en vier langzamere kernen die minder energie vragen. Taken die minder energie vragen, worden naar de langzamere kernen gedelegeerd om zo het accugebruik onder controle te houden.

De snelle rekenkernen gaan op 2.8 GHz draaien en de langzame op 1.8GHz. De rekenkernen zijn ontwikkeld door ARM, maar worden door Qualcomm aangepast om zo optimaal mogelijk te presteren. Zo krijgen ze onder anderen 2MB L3 cache mee en 3MB System Cache. Dat klinkt als lage hoeveelheden werkgeheugen, maar dit werkgeheugen is zo extreem snel dat het toch een wereld van verschil maakt. Qualcomm gokt op 25% sneller rekenwerk.

Met de Adreno 630 GPU krijgen gamers ook weer een flinke performance boost. De Qualcomm Snapdragon 845 richt zich daarmee ook sterker op VR (2K per oog). Ook hier verwacht Qualcomm sterk verbeterde resultaten en een stroomverbruik dat 30% lager ligt dan dat van haar voorganger. Het totale stroomverbruik van de chipset zou zo’n 8% lager komen te liggen dan de Qualcomm Snapdragon 835.

Camera – verder dan 4K

Maar eerst fotografie. Met de Snapdragon 845 krijgen we een hele fijne burst-modus. Uitgaande van 16 megapixels, kun je 60 beelden per seconde vastleggen. Je legt dus niet iedere glimlach vast, je legt de glimlach in tig varianten vast.

Een groot deel van de vlaggenschip smartphones van 2017 waren al in staat om 4K en HDR beelden weer te geven. Een aantal konden zelfs met wat kunstgrepen 4K in HDR opnemen. In 2018 zet Qualcomm hier groots op in. Smartphones met de Snapdragon 845 chipsets zullen in staat zijn een miljard kleuren vast te leggen met ondersteuning voor HDR. Dat is heel wat meer dan de 16.8 miljoen kleuren die de huidige generatie vastlegt.

De beeldverwerking in de chipset gaat nu ook zo snel, dat we in 720p HD formaat mooie slow-motion video’s kunnen vastleggen. De chipset moet in 720p HD in staat zijn om 480 frames per seconde vast te leggen. Rekenen we dit door, verwachten we 240 frames per seconde op Full HD en 60 frames per seconde op 4K. Dat laatste is pas echt interessant omdat het 4K video’s vloeiender zal maken.

Audio

2017 was het jaar van de echt draadloze oordopjes nadat we in 2016 al de nodige Bluetooth speakers zagen die draadloos gekoppeld konden worden. Op dit moment is het bij de oordopjes en de speakers zo dat één van de twee communiceert met de smartphone, en ook met de ander van het paar. Één van de twee verricht dus veel meer werk en vreet daardoor veel meer stroom. Qualcomm TrueWireless lost dit op. Deze nieuwe Bluetooth technologie communiceert met beiden tegelijk.

Qualcomm Aqtic is opnieuw aanwezig. Deze levert een 4 Watt klasse-D versterker in de chipset. Naast native ondersteuning voor 24-bit audio (hi-res, is al enkele jaren aanwezig), zien we ook native ondersteuning voor het decoderen van DSD opnamen. Daarnaast is het mogelijk om geluid in 360-graden op te nemen met behulp van 3 microfoons, wat ideaal is voor VR. De Nokia 8 experimenteert daar al fors mee. Actieve ruisonderdrukking is standaard in de chipset.

Antennes

De Qualcomm Snapdragon 845 wordt uitgerust met een nieuw LTE modem. Daarmee zijn snelheden tot 1.200Mbps te behalen op 4G. De chipset ondersteunt tot vier antennes voor een optimale verbinding. Ook 60GHz WiFi ondersteuning is weer aanwezig. Deze hypersnelle WiFi band wordt nog weinig gebruikt omdat die ook ontzettend gevoelig is voor obstakels.

Veiligheid

Op het gebied van veiligheid maakt Qualcomm in haar Snapdragon 845 een enorme sprong. Er komt een speciale Secure Processing Unit om biometrische data en andere gegevens te versleutelen. Deze SPU krijgt een eigen processor en eigen geheugen. Zo hoeven apps en andere diensten jouw biometrische data niet in te zien om deze te checken.

Conclusie

Echt compleet nieuwe dingen gaan we niet zien. In ieder geval niet namens Qualcomm. Wel zien we weer een enorme waslijst aan verbeteringen. De belangrijkste hiervan is de veiligheid. De SPU gaat een enorm verschil maken ten opzichte van eerdere chipsets en geeft nu al het gevoel dat andere smartphones onveilig zijn. Hoe smartphonefabrikanten de features op de markt gaan zetten moeten we nog zien, maar iets zegt me dat Sony (Xperia XYZ ofzo) vooral in zal gaan op BURST fotografie en 4K HDR video-opnamen terwijl Samsung (S9, Note9) vooral voor rekenkracht en VR gaat. LG zal zich waarschijnlijk weer een beetje op de vlakte houden tot later in het jaar (V40) terwijl OnePlus mogelijk rond April al de flagshipkiller zal proberen uit te brengen (OnePlus 6).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.