Review: Teufel Boomster (de gettoblaster anno 2017)

In de jaren 80 was de gettoblaster overal te zien waar jeugd was. Een grote draagbare radio/cassette speler die je op de schouder meezeulde,. Het bandje is uitgestorven, maar de behoefte aan muziek op het plein, camping en strand is niet minder. Teufel wil als stoer merk dat de muziek weer op pleinen en kampeerterreinen gaat schallen uit hun 2017 versie van de gettoblaster. De naam BOOMSTER zegt alles. Het gaat om de Boom Boom Pow, zoals de Black Eyed Peas zongen.

Natuurlijk is de afbeelding bovenaan deze review NIET de Boomster. Het is een fraai voorbeeld van een originele gettoblaster. Dit is de Boomster:

Onze eigen Diggy Dix zag de herleving van de gettoblaster al bijna tien jaar geleden aankomen. In de video met Wudstik ’Links Rechts’, schittert een machtig retro exemplaar. Diverse merken hebben al geprobeerd met het woord “boom’, wat krachtige bassen moet omschrijven, een nieuwe productnaam voor de gettoblaster. Boomblaster, Boombox, Boompack, Megaboom, Spectraboom hebben het allemaal geprobeerd. Nu is er dan de Boomster van Teufel. Een robuuste draagbare luidspreker, die tegen een stootje en regenbuitje moet kunnen.

Des Teufels

Het Berlijnse merk Teufel bestaat al heel wat jaartjes. Het richt zich op de stoere muziekliefhebber die niet op zoek is naar het zoveelste fraai gekleurde plastic audioproduct. Teufel producten zijn doorgaans zwart, robuust en bieden veel geluid voor het prijspunt. Precies dat wil de Boomster doen voor een mobiele luidspreker die je mee kan nemen voor een feestje. De vormgeving is exact wat je van Teufel verwacht. Wanneer je de Boomster aanzet toont een rood led display achter de metalen zwarte gril. Het doet direct denken aan de calculators uit de jaren toen gettoblasters hot waren. De letters tonen het merk bij het opstarten en een boodschap bij het uitschakelen. Jammer dat de makers er geen easteregg in gestopt hebben om bijvoorbeeld bij uitschakelen de boodschap af te wisselen met boodschappen als ‘ENJOY MUSIC’, “NICE DAY’ of ‘DISCO DUH’. Nu blijft het braaf ‘GOOD BYE’. Het display heeft aan wat het volume vivo is, de bass versterking en de geselecteerde muziekbron. Bij FM radio en DAB toont het display ook de zendernaam, mits beschikbaar.

Bye Bye bandje

De originele gettoblasters hadden altijd een cassettespeler. Die tijden zijn allang voorbij. De Boomster speelt als Bluetooth luidspreker met aptX kwaliteit. Heb je geen bluetooth audiobron, dan beschikt de Boomster gelukkig over FM en DAB radio. Daarvoor moet je de meterlange antenne uitschuiven. Vreemd genoeg was de ontvangst bij uitpakken van de Boomster matig tot slecht. Na het volledig opladen van de accu en een dagje spelen werd de ontvangst opeens beter. Er wordt zowaar voor dit verschijnsel gewaarschuwd in de handleiding. Hoe dit komt is ons een raadsel, maar de tip is dus; lees de handleiding en laadt de Boomster eerst helemaal op. Daarna speelt de radio analoog en digitaal prima. De lange antenne blijft wel nodig. Misschien zijn de Bluetooth en NFC modules de reden voor de gevoelige radio ontvangst. Zonder gebruik van de radio schuift de antenne in aan de achterkant. Mooier was geweest als de antenne zou verdwijnen in de behuizing. Nu zit deze enigszins kwetsbaar aan de achterkant. Aan de achterkant zit ook nog een mini-jack AUX aansluiting om diverse andere bronnen aan te sluiten. De aansluiting zit onder een rubber klepje dat zorg dat de aansluiting spatwaterdicht blijft. De aan/uit schakelaar, voedingsingang en de USB aansluiting zijn identiek beschermd.

Hello stereo

De Boomster is een volwaardig stereo luidspreker systeem. De plaatsing van de tweeters en bas zorgen voor een fraai klankbeeld. De bas-reflex luidspreker zit aan de onderkant. De opening onder aan de voorkant werkt als een soort hoorn die het geluid naar voren straalt. Het effect is een echt vette bass. Met de SUB knop kan je de bassen nog extra opvoeren. De Boomster doet zijn naam recht aan voor wie echt vette bassen wil. Vroeger waren daar joekels van luidsprekers voor nodig. De Boomster kan qua volume en bas zonder twijfel de strijd aan met oude gettoblasters die minstens drie zo groot zijn. Het geluid is wel iets waar je van moet houden. Voor moderne muziek is de Boomster overtuigend. Voor akoestische of klassieks muziek zijn er draagbare luidsprekers die meer geschikt zijn. Misschien een idee voor Teufel voor een UNPLUGGED versie met iets neutralere geluidskarakteristiek.

Solide

De Teufel Boomster is als een brok graniet gebouwd. Niets maar dan ook niets voelt twijfelachtig aan. De meegeleverde voeding is wel een behoorlijk blok. De oplaadbare accu is goed voor 10 tot 16 uur speelplezier. Wanneer de accu leeg raakt, is dit goed op het display af te lezen. Overigens is de ingebouwde accu ook te vervangen door 8 AA batterijen. Wel zo handig wanneer je in de middle of nowhere bent. Op de site meldt Teufel dat de tiptoetsen verlicht zijn. In ons model is enkel de aan/uit schakelaar verlicht. Wellicht dat het goed verstopt in de handleiding vermeld hoe de verlichting aan moet. Wij hebben de supportvraag uitgezet naar Teufel. De handgreep is een stuk staal met goede afronding. De grep snijdt niet in de handen, maar uren zouden wij er niet mee willen lopen. Daar is de handgreep weer iets weinig ergonomisch voor. De rubberen voetjes onder de Boomster hebben het lekkere Teufel rode accent en doen hun werk erg goed. De Boomster dan niet zo maar wegglijden of wegdansen.

Conclusie

De Teufel Boomster is een geslaagde poging om de jeugd weer een portable luidspreker systeem te geven waar je een serieus feestje mee kan maken. Zonder de nostalgie van ingebouwde analoge media, maar met een (digitale) radio en draadloze en bedrade aansluitingen. Het geluid is luid, vol en stereo. De Boomster geeft een lekker bas die niet vervormd klinkt. Dat was vroeger nog wel eens anders. De bouw van de luidspreker staat garant voor jarenlang speelplezier.

Teufel BOOMSTER - krachtige draagbare speaker kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij Teufel webshop

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • solide
 • goed geluid
 • vette bas
 • krachtige accu
 • 8 AA batterijen mogelijk
 • spatwaterdicht
 • mooi retro display
 • veel audio bronnen
 • FM en DAB

THE BAD

 • geen verlichte knoppen
 • radio ontvangst gevoelig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Teufel BOOMSTER - krachtige draagbare speaker kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij Teufel webshop