Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de Tefal Fry Delight XL Heteluchtfriteuse met 4.5 sterren.

The Good
  • Snel
  • Gemakkelijk
  • Vetvrij (of arm)
  • 7 programma's
The Bad
  • Geen


Wanneer ik “een heteluchtfriteuse zonder olie” lees, dan vraag ik mij direct af hoe in Frietsnaam de patatten gaan smaken. Als aangetrouwde Vlaming, snackbarvrind en trots inwoner van Luilekkerland kon ik dan ook niet wachten om aan de slag te gaan met de Tefal Fry Delight XL.

Als je patat niet wilt kopen van de frituur en je hebt geen friteuse, dan ben je gedoemd tot de ovenfriet. Prima te eten, maar wel 50 minuten bereidingstijd. Uit het vet zijn ze vaak het lekkerste, maar zo… Ja, vet. Om die twee kwaden te bestrijden moet je aan de heteluchtfriteuse, in de deze review stellen we een exemplaar van Tefal aan de kaak.

Tefal, wie kent ze niet? Pannen, potten, broodroosters, koffiezetapparaten, zij hebben het allemaal. Altijd bezig met innovatie, richten zich op kwaliteit én tegen een gemiddeld prijskaartje. Onze vrinden van Tefal brachten onlangs de Fry Delight XL op de markt. XL, daar houd ik van, dus hup aan het werk.

Unboxen

Dat ik het gefilmd heb, dat snap ik nog steeds niet. Deze unboxing is wel de saaiste uit de geschiedenis, want de mooie Fry Delight XL komt, huppakee, compleet zo de doos uit. Alles zit netjes in elkaar, keurig beschermd tegen krassen en stoten. Deze jongen kan direct het stopcontact in! Als je het deurtje opent zie je dat het bestaat uit drie delen. De Fry Delight, het frituurmandje en de uitneembare opvangbak en bakgedeelte voor alles dat geen mandje nodig heeft.

3D Air Pulse Technologie

Bam! Dat klinkt nogal, vind je niet. Het valt mee hoor. 3D, omdat het verwarmingselement en de hete lucht om het gerecht heen circuleren. Zo kook je eigenlijk met hete lucht, om het gehele gerecht heen en wordt het overal gelijkmatig gaar en knapperig aan de buitenkant, terwijl de binnenkant goed zacht blijft.

Tefal FX1050 Fry Delight XL heteluchtfriteuse

Met deze Tefal FX1050 Fry Delight XL heteluchtfriteuse gerechten frituren, grillen, braden en bakken met weinig tot geen gebruik van olie. Het eerste voordeel, waar je misschien niet direct aan denkt is de frituurvetlucht. Een mega nadeel van een gewone friteuse: je hele huis stinkt naar vet. Dit is absoluut geen probleem met de Fry Delight XL. Natuurlijk ruik je de frietjes, maar door geen vet te gebruiken, krijgt het eerder een lekkere gebakken aardappel lucht, dan de vettigheid die je normaal niet uit je huis krijgt. Super!

Een tweede voordeel is het vetgehalte qua gezondheid. Zonder vet frituren is geweldig. Je proeft een puurdere smaak, een beetje een kruising tussen oven en de frituur in. Behalve de pure smaak scheelt het natuurlijk enorm in je vet inname en zo maak je een lekkere snack, met net even wat minder vet.

Gemak

Gemak dient de mens. Dat heeft Tefal ook meegenomen in de Fry Delight XL. Met 7 voorgeprogrammeerde programma’s kun je de meest gebruikelijke gerechten met één druk op de knop instellen en bereiden. Uiteraard kan je ook handmatig de tijd en temperatuur instellen. Kies een programma op het digitale scherm, voeg je gerecht toe en koken maar tot de piep klinkt en je aan tafel kunt. Een timer houdt je op de hoogte van de bereidingsduur en zo kun je jouw maaltijd gemakkelijk plannen. Met een capaciteit van 1,2 KG bereid je de lekkerste gerechten voor de hele familie. Wist je dat er ook een warmhoudfunctie op zit?! Na het gebruik je de binnenpan en het mandje in de vaatwasmachine reinigen en dankzij de anti-aanbaklaag is schoonmaken met de hand ook heel makkelijk. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je bij het eruit halen van het mandje, je wel de lade geheel moet openschuiven, helemaal tot je niet meer verder kunt. Anders komen de zijkantjes van de hete frituurmand tegen het plastic van de bovenkant van de lade aan en dan krijg je lelijke plekjes op dat mooie ding.

Wat kun je allemaal bereiden met de Fry Delight XL?

Allereerst natuurlijk friet! Hoera! Er is een programma voor diepgevroren frieten, voor grote en kleine porties en voor versie gekoelde patatjes. Daarnaast heb je een programma voor snacks, voor kip, gebakjes, vis, lasagne en brood. Voor een aantal gerechten heb je een extra vormpje of bakje nodig die je apart moet aanschaffen.

 

Specificaties

– Vermogen: 2000 Watt

– Inhoud: 1.2 kg / tot 6 porties

– Koele wand

– Digitaal scherm

– 7 voorgeprogrammeerde programma’s + handmatig

– Regelbare thermostaat van 60ºC tot 200ºC

– Indicatielampje thermostaat

– Oververhittingsbeveiliging

– Timer

– Anti-slipvoetjes

– Snoerlengte: 120 cm

– Uitneembare binnenpan

– Nauwelijks nare vetluchtjes

– Vaatwasserbestendige onderdelen

– Kleur: zwart en wit

– Garantietermijn: 2 jaar

 

Afmetingen en gewicht

– Afmetingen (hxbxd) 35x34x30 cm

– Gewicht: 7.9 kg

Specificaties

inhoud pan (liters)          1,5

vermogen (watt)             2000

regelbare thermostaat

max. temperatuur (in graden)   200

oververhittingsbeveiliging

anti-slipvoetjes

Conclusie

De Tefal Fry Delight heteluchtfriteuse is de ideale partner in de keuken.  Verder kan ik concluderen dat de Fry Delight snel is, gemakkelijk te bedienen en doordat je de gerechten bereid met hete lucht hoef je weinig tot geen olie te gebruiken bij het frituren, bakken, grillen of braden. De beste gebruikservaring haal je uit ovenfriet en door ovensnacks te gebruiken, maar alle andere diepvriesproducten kunnen ook gewoon bereid worden. Voor de kleur/uitstraling kan je wat olie toevoegen voor een gelijkwaardig resultaat. Je huis is vrij van vieze frituurluchten en de Fry Delight is gemakkelijk schoon te maken én zelfs vaatwasserbestendig. Kortom: topding!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.