Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sonos PLAY:5 (2015 Uitvoering)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm goed geluid
  • Goed stereo klankbeeld
  • Gemakkelijk te installeren
  • Fijne bediening
  • Analoge 3,5mm ingang

THE BAD

De PLAY:5 is jarenlang het topmodel van Sonos geweest. Het geluid was top en de featureset ook, maar toch… de speaker had een design waar je maar net van moest houden. Dit in tegenstelling tot het design van de PLAY:1 en PLAY:3 speakers dat veel meer minimalistisch was waardoor ze in vrijwel ieder interieur te plaatsen zijn. Met de nieuwe PLAY:5 lost Sonos dat probleem op en zien we nog een paar updates langskomen.

Unboxing

Sonos levert de PLAY:5 in een nette doos met de nodige documentatie, een netstroomkabel en een dikke LAN kabel voor iedereen die een bedraad netwerk de voorkeur geeft. Mooi compleet dus.

Design

Zoals ik al aangaf gaat Sonos echt voor minimalistisch. De voorkant van de speaker bestaat vrijwel geheel uit de speakergril met daaromheen een dunne rand in het wit of in het zwart (net afhankelijk van de kleur van de behuizing).

Net als bij de PLAY:3 heeft Sonos zowel op de onderkant als op de linkerkant kleine voetjes gezet. Het is dan ook aan jou om te bepalen hoe je de speaker positioneert.

Wat verder opvalt is de nieuwe positionering van het logo waardoor deze eigenlijk in alle posities goed uitkomt. Ook dit draagt bij aan het strakke voorkomen van de PLAY:5.

Bediening

In 2014 veranderde Sonos de functie van de mute speaker in play/pauze. Op de oude PLAY:5 was de oude mute knop nog zichtbaar. De nieuwe PLAY:5 beschikt natuurlijk over het plauy/pauze icoon dat we allemaal kennen.

De volumeknoppen hebben geen vaste symbolen meer. Deze krijgen nu vier punten en zijn van een touchlaag voorzien waardoor je ze niet meer echt indrukt. Netjes!

Sonos-Play-5

App

De speaker echt bedienen doe je natuurlijk via de App van Sonos. Daarbij snapt Sonos dat je niet beperkt wenst te zijn tot een app voor smartphone of tablet. Daarom biedt Sonos als één van de weinigen ook een app voor PC en Mac gebruikers aan. Deze apps maken de configuratie van het systeem een stuk gemakkelijker.

Sonos PC-App

Leuk detail voor de Android app is dat er een goede widget bij zit die ook op het lockscreen te gebruiken is. Dit brengt een hoop gebruikscomfort.

Tenslotte zijn er nog verschillende domoticasystemen die op de onofficiële weg bediening van de speakers mogelijk maken. Een goed voorbeeld hiervan is Logitech met haar Harmony Elite en Harmony Ultimate afstandsbedieningen.

Installatie

De installatie van de PLAY:5 is met de connect knop aan de achterkant een makkie geworden. Deze werkt als een soort van WPS knop. Wanneer je in de app aangeeft een nieuwe speaker in het systeem te willen hangen, hoef je enkel nog op deze knop te drukken om de verbinding tot stand te brengen.

Geluid

Sonos heeft de PLAY:5 opgebouwd uit zes digitale klasse D versterkers. Deze sturen drie tweeters aan voor de hoge tonen en het stereobeeld wanneer de PLAY:5 horizontaal is geplaatst. Sonos vult de tweeters aan met eveneens drie mid-range woofers die in staat zijn om ook een behoorlijke kwaliteit in de lage tonen neer te zetten.

Wanneer je de PLAY:5 op haar zij zet, is de speaker in staat om een zeer gericht geluid neer te zetten. Daar staat tegenover dat je het stereoklankbeeld compleet verliest. Plaats je de PLAY:5 horizontaal, heb je wel een goed stereogeluid. Het stereo klankbeeld is opvallend breed voor een oplossing met maar één speaker.

Verder valt het op dat het geluid buitengewoon veel detail bevat. Je hoort gewoon dat je hier met de topklasse van Sonos te maken hebt. Bovendien heeft Sonos als enige Truetone aan boord. Dat is een systeem voor audiokalibratie waarmee de speaker op de akoestiek van jouw woonruimte wordt aangepast. Helaas werkt dit alleen met iOS apparaten.

De PLAY:5 is bruikbaar als stereopaar of als onderdeel van een surround set wanneer je een PlayBar in huis hebt staan. Onze Albert heeft de stereo-opstelling momenteel in test, dus binnenkort hoor je meer over zijn ervaring met de PLAY:5 in stereo.

Geluidsbronnen

Sonos speakers zijn niet te combineren met multiroom audiosystemen van andere merken, maar door de 3,5mm analoge audio-ingang krijg je wel wat meer flexibiliteit. Je zou er bijvoorbeeld een Chromecast Audio aan kunnen hangen om de speaker in jouw Chromecast netwerk op te nemen.

Wanneer je een NAS in jouw netwerk hebt, is de muziek via de Sonos app te indexeren. Jouw NAS hoeft niet eens ondersteuning voor DLNA te bieden. Gewoon de netwerkmap opgeven en klaar. Sonos kan overweg met MP3-, iTunes Plus-, WMA- (inclusief gekochte Windows Media downloads), AAC- (MPEG4), Ogg Vorbis-, Audible- (format 4), Apple Lossless-, Flac- (lossless) muziekbestanden, en ongecomprimeerde WAV- en AIFF-bestanden tot 48kHz. Er is geen ondersteuning voor audiobestanden van Apple Fairplay.

Kies je ervoor om naar streams te luisteren, heb je momenteel de keuze uit Spotify, Deezer, Qobuz, TuneIn, Soundcloud, Google Play Music, Napster, Hype Machine, RDIO, Juke, 7Digital, Connect Vault, Stitcher, DAR.fm, Hearts of Space, CalmRadio, Shuffler FM, Radionomy, RadioPup, Rusc Old Time Radio, Tribe of Noise, 22Tracks, Saavn, Tidal, Mixcloud, Mood:Mox, Rhapsody en Tunify. Sonos voegt met enige regelmaat nieuwe diensten toe en hier laat Sonos echt zien dat het de marktleider is.

Conclusie

De Sonos PLAY:5 is top of the bill. Dat zien we en dat horen we. Het nieuwe design is prachtig en de klank uit de zes speakerdrivers is vol en warm. Bovendien is het stereoklankbeeld ook buitengewoon goed bij gebruik van maar één speaker.

Albert praat je binnenkort bij over de kwaliteit in een stereo-opstelling, maar in een enkele speakeropstelling neemt de PLAY:5 nu alle punten mee naar huis.

Beschikbaarheid

De Sonos PLAY:5 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com en heeft een adviesprijs van €599. Hij verschijnt in het wit en zwart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.